22 Μαΐ 2013

Ξέρουν από μάρκετινγκ οι ανταγωνιστές του ελληνικού ελαιολάδου.


Στενά συνδεδεμένη στο μυαλό των καταναλωτών είναι η χώρα προέλευσης με το ελαιόλαδο, όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με άλλα 4 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα όμως οι επενδύσεις των γειτόνων και ανταγωνιστών (Ιταλία- Ισπανία) στην τυποποίηση ώθησαν τις εξαγωγές έναντι των αντίστοιχων ελληνικών. Αυτά διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της εσπερίδας «Το Ελληνικό Ελαιόλαδο με Ορίζοντα το 2020».


Οι ομιλητές της εσπερίδας συμφώνησαν ότι τόσο η τυποποίηση όσο και το στοχευμένο μάρκετινγκ είναι στοιχεία - κλειδιά για την επιτυχία των εξαγωγών ελαιολάδου.
Αναλύοντας τους τέσσερις διαφορετικούς τύπους του ελαιολάδου που έχουν οι καταναλωτές στο μυαλό τους, ο καθηγητής, Γεώργιος Αυλωνίτης, έδειξε τις ποιοτικές διαφορές των προγραμμάτων προώθησης που έχουν καταφέρει οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, έναντι των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, με βάση τα λεγόμενα των συμμετεχόντων στην έρευνα, ο κ. Αυλωνίτης αναφέρθηκε στους εξής τύπους και τα χαρακτηριστικά τους: α) Ιταλικό, β) ισπανικό και γ) ελληνικό ελαιόλαδο και δ) ελαιόλαδο που προτιμά ο κάτοικος της βόρειας Ευρώπης.

Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ιταλικού ελαιολάδου προέρχεται από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Αυλωνίτη, η γειτονική χώρα έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, που συνδυάζει «ποιότητα, προέλευση και απόλαυση», οπότε καρπώνεται και την αντίστοιχη υπεραξία. Αυτό το πέτυχε μόνο επειδή επένδυσε στις εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου και όχι χύμα.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε κατά τη διάρκεια της εσπερίδας «Το Ελληνικό Ελαιόλαδο με Ορίζοντα το 2020» την Τετάρτη 22 Μαΐου. Στην εκδήλωση του ΣΕΒΙΤΕΛ μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, για τις προτεραιότητες του υπουργείου, ενώ την εσπερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γρηγόρης Αντωνιάδης. Οι δύο τελευταίοι είχαν συναντηθεί την προηγούμενη μέρα στο υπουργείο και συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας για την προώθηση όσων θεμάτων απασχολούν τον κλάδο του ελαιολάδου.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εσπερίδα, ήταν τα εξής:
«Η υφιστάμενη κατάσταση, το περιβάλλον και οι προοπτικές του ελληνικού ελαιολάδου», Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος ΣΕΒΙΤΕΛ
«Το Μάρκετινγκ του ελαιολάδου στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά», Γιώργος Αυλωνίτης, Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
«Στρατηγική καινοτομίας και έξυπνης εξειδίκευσης του τομέα.  Έρευνα, καινοτομία και τεχνολογική ανάπτυξη», Δημήτρης Δενιόζος, Σύμβουλος Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης
«Οι κυριότερες αγορές – στόχοι για το ελληνικό ελαιόλαδο», Βίκη Κωστοπούλου, Διευθύντρια SOPEXA
«Αναπτυξιακές προτεραιότητες για το τυποποιημένο ελαιόλαδο», Γιάννης Γκικόπουλος, Στέλεχος McKinsey Hellas

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου