14 Μαΐ 2013

Διχασμένες οι κυβερνήσεις για τους νέους αγρότες στο Συμβούλιο γεωργίας.


Η φύση και το εύρος των σχεδιαζόμενων νέων συστημάτων υποστήριξης για τους «νέους» και τους «μικρούς» γεωργούς στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ συνεχίζουν να διχάζουν τα κράτη μέλη στο σημερινό Συμβούλιο Γεωργίας (13 Μαϊου), μετά από μια απόπειρα της ιρλανδικής προεδρίας να δοκιμάσει για πιθανούς συμβιβασμούς με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.




Πολλές κυβερνήσεις εξακολουθούν να αντιτίθενται στο ανώτατο όριο ενίσχυσης (2%) για τους νέους αγρότες κάτω των 40 ετών και την απλούστευση των κανόνων για μικρής κλίμακας δικαιούχους, όπως προέκυψε κατά το Συμβούλιο- το οποίο αποτελεί την τελευταία επίσημη συνάντηση των υπουργών γεωργίας πριν από την αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική απόφαση της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ τον επόμενο μήνα.

Δηλώσεις του Σάιμον Κόβενει:

«Νομίζω ότι όλα τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι οδεύουμε σε μια νέα φάση των διαπραγματεύσεων που θα απαιτήσει από εμάς να αρχίσουμε να λαμβάνουμε τις τελικές αποφάσεις για πολιτικά ζητήματα. Αν και δεν επιθυμούμε να αλλάξουμε τη διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου σήμερα, τόνισα ότι οι υπουργοί θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι, και ειδικότερα για τα θέματα που πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλυθούν πριν από την προθεσμία του Ιουνίου. Όλοι θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή, κατανόηση και προθυμία για συμβιβασμό, και σήμερα ήταν ουσιαστικά η έναρξη των τελικών σταδίων της διαδικασίας που ελπίζω ότι θα οδηγήσει τελικά σε μια συνολική συμβιβαστική λύση».

Για άλλη μια φορά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ιρλανδός Υπουργός Γεωργίας, Σάιμον Κόβενει, μετά την πρώτη μέρα του Συμβουλίου υπουργών γεωργίας (13 Μαΐου) αν και παραμένει η διάσταση απόψεων ως προς τον ορισμό του ενεργού αγρότη, των νέων αγροτών και το καθεστώς των μικροκαλλιεργητών ανάμεσα στα κράτη μέλη, το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν. 

Ο Κόβενει πρώτα απ’ όλα ενημέρωσε τα κράτη μέλη για την πορεία των τριμερών διαλόγων με την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο και χαρακτήρισε θετική και χρήσιμη τη συζήτηση με τους Ευρωπαίους υπουργούς γεωργίας.

Τόνισε όμως ότι υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις για τρία ζητήματα τους ενεργούς αγρότες, τους νέους αγρότες και τους μικροκαλλιεργητές και ότι θα κάνει ότι μπορεί για να συμπεριλάβει όλες τις ανησυχίες των κρατών μελών στο τελικό πολιτικό πακέτο που θα υποβληθεί για συμφωνία στο Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου.   

Σε τρία θέματα ζήτησε πολιτική στήριξη ο Κόβενει προκειμένου το πακέτο των μεταρρυθμίσεων να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιουνίου:   

Ορισμός «ενεργού αγρότη»: Ειδικότερα, η διαφωνία έχει να κάνει με τη θέση των κρατών μελών να είναι σε εθελοντική βάση η «αρνητική λίστα» με τους αποδέκτες των άμεσων ενισχύσεων, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να είναι υποχρεωτική ώστε οι άμεσες ενισχύσεις να κατευθύνονται αποκλειστικά σε ενεργούς αγρότες και όχι σε νομικά πρόσωπα που δεν έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία (πχ. Γήπεδα γκολφ, αεροδρόμια, αθλητικά σωματεία, κλπ).
Στήριξη «νέων αγροτών»: Και πάλι, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα του κατά πόσον το σύστημα αυτό θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό για τα κράτη μέλη. Η άποψη του Συμβουλίου είναι ότι το σύστημα πρέπει να είναι εθελοντικό, ενώ το Κοινοβούλιο προτιμά μια υποχρεωτική προσέγγιση.
Καθεστώς μικροκαλλιεργητών: Αν και το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνούν ότι το σύστημα πρέπει να είναι προαιρετικό για τα κράτη μέλη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αν μια αλλαγή που προτείνεται από την Κομισιόν, θα επιτρέψει να γίνει υποχρεωτικό το σύστημα για όλα τα κράτη μέλη.
Η οδηγία για τον καπνό- παρέμβαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθ. Αθαν. Τσαυτάρη:

Τα προβλήματα, που δημιουργεί στην καπνοπαραγωγή η πρόταση Οδηγίας της Ε.Ε., συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 13 Μαΐου, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναφέρθηκε στη σημασία της καπνοκαλλιέργειας και της επεξεργασίας φύλλων καπνού για την απασχόληση, τις εξαγωγές και την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη, τονίζοντας ότι περισσότερες από 25.000 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια του καπνού, πέραν όσων απασχολούνται με την επεξεργασία και την εμπορία, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος στη σημερινή μάλιστα συγκυρία. Οι αντίστοιχοι αριθμοί στην ΕΕ είναι 70.000 εκμεταλλεύσεις, που ασχολούνται με την καλλιέργεια και περί τα 500.000 άτομα, που ασχολούνται με τη συλλογή και την επεξεργασία των φύλλων καπνού.

Ο κ. Τσαυτάρης χαρακτήρισε την πρόταση Οδηγίας της Επιτροπής, ως ένα δυσανάλογο με το αναμενόμενο αποτέλεσμα μέτρο, που θα οδηγήσει σε δυσκολίες στην καλλιέργεια του καπνού, στη διάθεση της παραγωγής και στην εκτόπιση από την αγορά των εγχώριων προϊόντων από παράνομα προϊόντα τρίτων χωρών. Επεσήμανε ότι ο προσδιορισμός ορισμένων συστατικών, θα έχει σαν συνέπεια διακρίσεις για τα καπνά Burley και ανατολικού τύπου που παράγονται κυρίως στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός κατέληξε ότι «με ορισμένες εύστοχες τροποποιήσεις της Οδηγίας μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί η προστασία της υγείας των πολιτών, που είναι επιδίωξη όλων μας, με χαμηλότερες όμως επιπτώσεις για την καλλιέργεια του καπνού και την αγροτική οικονομία. Η καπνοπαραγωγή για τη χώρα μας και γενικότερα για την Ε.Ε., είναι ένας ευαίσθητος κλάδος, που στηρίζει την οικονομία σε περιοχές που δεν διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις αλλά για να παραμείνει βιώσιμος χρειάζεται προσεκτική μεταχείριση, τόσο στο πλαίσιο της Οδηγίας όσο και στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ».

Πολλά Κράτη Μέλη (Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κύπρος, Ιταλία Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία) υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις, ενώ ο Ιρλανδός Υπουργός  Γεωργίας, που προεδρεύει στο Συμβούλιο, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις θέσεις αυτές στον υπεύθυνο Υπουργό της Ιρλανδίας, που προεδρεύει στο αρμόδιo, για την Οδηγία, Συμβούλιο Υπουργών.

Γιαννακοπούλου Φανή


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου