13 Μαΐ 2013

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα.


Είναι εύκολο να συλλέγουμε τους δικούς μας σπόρος ντομάτας.  Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα, αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι σπόροι που θα έχουμε την επόμενη χρονιά θα είναι βιολογικοί δεδομένου ότι στην καλλιέργεια των λαχανικών μας δεν βάζουμε κανένα είδος λιπάσματος.

-Παίρνουμε τις πιο ώριμες ντομάτες από το φυτό μας τις κόβουμε στην μέση και μια μία τα στύβουμε σε ένα γυάλινο
δοχείο ή ποτήρι.

-Αφήνουμε το δοχείο, με τα ζουμιά και τους σπόρους για περίπου δύο μέρες σε ένα σκιερό μέρος, και περιμένουμε να ανατηχθούν μύκητες.

-Μέτα από δύο μέρες όταν δούμε, να έχει σχηματιστεί  ένα λευκό πέπλο, τότε είμαστε έτοιμοι για να ξεχωρίσουμε τους χαλασμένους σπόρους και να ξεπλύνουμε τους ζωντανούς.

-Πετάμε το πέπλο που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια και γεμίζουμε το δοχείο με νερό. Περιμένουμε λίγο να κάτσουν οι καλοί σπόροι στο πάτο του δοχείου και οι χαλασμένοι μαζί με τα σκουπίδια θα μείνουν στη επιφάνεια.

-Αδειάζουμε προσεχτικά το νερό έτσι ώστε να πετάξουμε τα σκουπίδια που υπάρχουν στην επιφάνια και να μείνουν μόνοι οι σπόροι στον πάτο του δοχείου.

-Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία 2 έως 3 φορές μέχρι να καθαρίσει το νερό στο δοχείο έχοντας τους σπόρους στον πάτο.
-Στην συνέχεια σουρώνουμε και τοποθετούμε τους σπόρους σε ένα σκιερό μέρος για 6 έως 7 μέρες περίπου, μέχρι να στεγνώσουν καλά (να μην είναι κολλημένοι μεταξύ τους). Τέλος τους βάζουμε σε ένα σακουλάκι και γράφουμε απέξω την ημερομηνία και την ποικιλία της ντομάτας.

Οι σπόροι μας είναι έτοιμοι για να τους φυτέψουμε την επόμενη χρονιά.


Πηγή:www.easy-fix.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου