27 Μαΐ 2013

Αποξηραμένα φρούτα: πολύτιμα για την υγεία μας.

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει στραφεί στα αποξηραμένα φρούτα, μια κατηγορία τροφίμων που συνήθως βρίσκουμε πλάι στα πατατάκια στο ράφι του σουπερμάρκετ, ενώ η θέση που τους αρμόζει είναι κοντά στα φρέσκα φρούτα. Και αυτό επειδή τα ξηρά φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο. Την ιδιαίτερη προσοχή των επιστημόνων, όμως, έχουν τραβήξει τα βιοενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στα αποξηραμένα φρούτα (φλαβονοειδή και καροτενοειδή). Διαβάστε, λοιπόν, τι
αποκαλύπτουν οι έρευνες για τα ξηρά φρούτα και με ποιον τρόπο συνιστάται να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Φιλικά προς την καρδιά
Oι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αντιοξειδωτική σύνθεση των αποξηραμένων φρούτων είναι αξιοθαύμαστη και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL). Τα αντιοξειδωτικά των αποξηραμένων σύκων ιδιαίτερα εμπλουτίζουν τις λιποπρωτεΐνες στο πλάσμα του αίματος και αποτρέπουν την οξείδωσή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Nutrition». Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα ξηρά σύκα και τα δαμάσκηνα συγκεντρώνουν το υψηλότερο θρεπτικό σκορ μεταξύ των αποξηραμένων και ακολουθούν οι χουρμάδες, λόγω της υψηλότατης περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες - μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που, παρότι καταστρέφεται έως ένα βαθμό κατά τη διαδικασία της αφυδάτωσης των φρούτων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη συγκέντρωση στα αποξηραμένα φρούτα.

Ωφέλιμα για τα οστά
Τα αποξηραμένα φρούτα φαίνεται ότι συμβάλλουν ακόμη και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Oκλαχόμα. Στη μελέτη αυτή παρατηρήθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων οδήγησε στο σχηματισμό νέου οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αν και η έρευνα διήρκεσε μόνο τρεις μήνες, γεγονός παραμένει ότι τα βιοενεργά συστατικά των δαμάσκηνων ευνοούν την οστική αύξηση.

Πολύτιμα για το έντερο
«Ήπια καθαρτική» χαρακτηρίζεται η δράση των αποξηραμένων φρούτων, ιδιαίτερα των ξηρών δαμάσκηνων, σύμφωνα με την ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Critical Reviews in Food Science and Nutrition». Η καθαρτική τους δράση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες - υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Από αυτή την άποψη, τα αποξηραμένα φρούτα υπερέχουν έναντι των φρέσκων και κυρίως έναντι των χυμών, που στερούνται φυτικών ινών. Επιπλέον, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων δεν προκαλεί γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως πόνο και πρήξιμο, δηλαδή δεν επιδεινώνει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με έρευνα για την καθημερινή κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων από μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Applied Research».

Τα λειτουργικά τρόφιμα της φύσης!
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι τα λειτουργικά τρόφιμα της φύσης, δεδομένου ότι λειτουργικά αποκαλούνται τα τρόφιμα που έχουν ένα αποδεδειγμένα ευεργετικό όφελος στην υγεία (π.χ. μειώνουν τη χοληστερίνη). Τα αποξηραμένα φρούτα, λοιπόν, και ιδιαίτερα τα δαμάσκηνα, που έχουν μελετηθεί περισσότερα από όλα, έχουν σαφώς περισσότερα του ενός οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους δεν αυξάνεται γρήγορα το σάκχαρο του αίματος. Κατά συνέπεια, βοηθούν στο να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, φαίνεται ότι ικανοποιούν την όρεξη πολλών ανθρώπων για γλυκό, βοηθώντας τους έτσι να μειώσουν την κατανάλωση λιπαρών γλυκών. Χάρη σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά τους, λοιπόν, οι διαιτολόγοι τα συστήνουν ως το ιδανικό ενδιάμεσο σνακ μεταξύ των γευμάτων. Πάντως, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους, επειδή είναι πλουσιότερα σε θερμίδες ανά τεμάχιο, συγκριτικά με τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα.

Τα πιο «δραστικά» αποξηραμένα
Τα ξηρά δαμάσκηνα και οι σταφίδες κατατάσσονται πρώτα μεταξύ όλων των φρούτων -αποξηραμένων και φρέσκων- όσον αφορά την αντιοξειδωτική τους δράση, δηλαδή την ικανότητα των συστατικών τους να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αντιγήρανσης των ΗΠΑ. Στην εν λόγω λίστα ακολουθούν οι φράουλες, τα φρέσκα δαμάσκηνα και τα πορτοκάλια.
Αναλυτικά:
Σύκα: είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, δεν περιέχουν χοληστερίνη ή λιπαρά και είναι χαμηλά σε νάτριο. Αποτελούν επίσης καλή πηγή καλίου, ασβεστίου και σιδήρου. Τα 3 σύκα (περίπου 40 γρ.) περιέχουν 120 θερμίδες.
Βερίκοκα: είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και δεν περιέχουν λιπαρά. Είναι μια καλή πηγή σιδήρου, καλίου, μαγνησίου και ποτασίου. Είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια σε β-καροτένιο το οποίο βοηθάει στη πρόληψη του καρκίνου. Τα 40 γρ. αποξηραμένων βερίκοκων περιέχουν 120 θερμίδες.
Μπανάνες: αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου, ενέργειας, βιταμίνης Β6, βιταμίνης C,φυτικών ινών, και μικρής ποσότητας πρωτεΐνης. Τα 34 γρ. αποξηραμένης μπανάνας περιέχουν 16 γρ. λιπαρά και 180 θερμίδες.
Κεράσια: είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, E ,Β, β-καροτένιου, σιδήρου και ασβεστίου. Επίσης είναι άριστη πηγή βορίου και μαγνησίου που σε συνδυασμό με το ασβέστιο βοηθούν στην καλή υγεία των οστών. Επιπλέον περιέχει μελατονίνη, ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλει στη λειτουργία του βιολογικού μας ρυθμού. Τα 40 γρ. αποξηραμένων κερασιών περιέχουν 135 θερμίδες.
Σταφίδες: είναι καλή πηγή ασβεστίου, βιταμίνης C και είναι πλούσιες σε σίδηρο και φυτικές ίνες. Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) μειώνοντάς έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα 40 γρ. σταφίδας περιέχουν 130 θερμίδες.
Παπάγια: είναι καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Δρα κατά της δυσκοιλιότητας και βοηθάει στη διαδικασία της πέψης και στην αφομοίωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Τα 40 γρ. παπάγιας περιέχουν 140 θερμίδες.
Δαμάσκηνα: είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και φυτικών ινών. Περιέχουν επίσης σίδηρο, σορβιτόλη, κάλιο, χαλκό, βόριο και βιταμίνη C. Τα 40 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν 110 θερμίδες.


Πηγή: vita.gr και press-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου