16 Μαΐ 2013

Αυτοδιαχείριση ζητούν οι παραγωγοί λαϊκών.


Παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών ζητούν επίσης την απόσυρση του νόμου που αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης.


Αυτόνομους οργανισμούς λαϊκών αγορών σε κάθε περιφέρεια και κυριακάτικες αγορές (farmers’ markets) που θα διαχειρίζονται οι ίδιες οι οργανώσεις των αγροτών και όχι οι δήμοι ζητά η Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών,
συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία της κατά του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή.

Το πρωί της Τετάρτης είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα και διανομή προϊόντων από τους παραγωγούς στους πολίτες.

Τα σχέδια άλλαξαν αφού δήμος και αστυνομία απαγόρευσαν στους παραγωγούς να στήσουν τους πάγκους στην πλατεία.

Τελικά οι πωλητές μετέβησαν στην πλ. Μεταξουργείου όπου προσπάθησαν ενδεικτικά να διανείμουν φρούτα και λαχανικά στους πολίτες, έχοντας όμως και εκπροσώπους παραγωγών στο Σύνταγμα. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν φανερή για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της συγκέντωσης χωρίς απρόοπτα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παντελής Μόσχος, μιλώντας στο Agronews τόνισε τα πάγια αιτήματα των παραγωγών-πωλητών λαϊκών αγορών:

«Θέλουμε λαϊκές αγορές  αυτοχρηματοδοτούμενες ανά περιφέρεια. Συνεργασία της κυβέρνησης με τους δήμους και τις περιφέρειες με διακριτούς ρόλους  ώστε να επιτευχθεί ελεύθερη είσοδος των παραγωγών και να μην λειτουργούν τοπικιστικά» και συνεχίζει λέγοντας «Θα κατευθυνθούμε προς τη Βουλή όπου θα επιδώσουμε το ψήφισμα με τα αιτήματά μας  και θα αγωνιστούμε παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για να συνεχιστεί ο θεσμός των λαϊκών αγορών και να πωλούνται προϊόντα σε χαμηλές τιμές».

Επίσης, βασικό αίτημα η λειτουργία των κυριακάτικων αγορών των αγροτών (farmers’ markets) υπό ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλη τη χώρα υπό την ευθύνη του αγροτικού τους φορέα και όχι των δήμων. «Αντιδρούμε στις κυριακάτικες λαϊκές όπως τις ορίζει το νομοσχέδιο και στον τοπικιστικό τους χαρακτήρα και αγωνιζόμαστε για αγορές αγροτών ανοιχτές για όλους τους αγρότες από όλη την Ελλάδα με ελεύθερη είσοδο των παραγωγών».

Ο γεν. Γραμματέας, κ. Δανιήλογλου, μίλησε για την απαγόρευση από το δήμο να στήσουν πάγκους οι πωλητές στο Σύνταγμα. Ανεπίτρεπτο χαρακτήρισε το γεγονός να αφαιρέσει τροχαία και αστυνομία τις πινακίδες και εμποδίσει τα φορτηγά που έρχονταν για να διανείμουν δωρεάν φρούτα και λαχανικά στον κόσμο. Τονίζει πως το νέο νομοσχέδιο είναι καταστροφικό για τον θεσμό της λαϊκής αγοράς, φρενάροντας τον μικρό παραγωγό και στρέφοντας τον κόσμο σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και φρουτεμπορικές εταιρείες ψωνίζοντας πιο ακριβά.

Λουκέτο στις λαϊκές αγορές, στη Βουλή με ψήφισμα οι πωλητές

Δωρεάν τρόφιμα μοίρασαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το μετρό στο Μεταξουργείο παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών που απεργούν, ζητώντας την απόσυρση του νόμου που αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης των Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να στηθούν πάγκοι έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν και οι πωλητές λαϊκών αγορών αποφάσισαν να μεταφέρουν τη διαμαρτυρία τους στο Μεταξουργείο.

«Μοιράζουμε 20 τόνους λαχανικά και φρούτα και περιμένουμε και άλλα φορτηγά», είπε ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών, Παντελής Μόσχος μιλώντας στον ΑΝΤ1, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Σας ενημερώνουμε ότι, επειδή το Σύνταγμα είναι αποκλεισμένο θα στήσουμε λαϊκή στο Μεταξουργείο και θα μοιράσουμε δωρεάν προϊόντα», ενημέρωνε προ ολίγου ο πρόεδρος των πωλητών – παραγωγών λαϊκών αγορών, Παντελής Μόσχος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή των σωματείων και ομοσπονδιών όλης της χώρας. Κλειστή είναι η Β.Σοφίας.


Οι αλλαγές που επέρχονται, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, καταργούν την ισοβιότητα της άδειας και εισάγουν την ισχύ της για τρία χρόνια και στη συνέχεια τη διεκδίκηση εναπαναδειοδότησης, μαζί με τους υπόλοιπους αιτούντες αδείας.

Υπογραμμίζεται δε: «Έχουμε μάλιστα την πεποίθηση, ότι σύντομα και πάντως πριν την 31/10/2014 που αυτοδικαίως λήγει η άδειά μας, θα έχουν νομοθετήσει και την είσοδο των εταιριών, στον χώρο των λαϊκών αγορών, έτσι ώστε και το υπαίθριο εμπόριο, να αλωθεί από τα ολιγοπώλια».

Ουσιαστικά, όπως υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών, καταργείται:

Κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητάς μας, αφού τα τρία χρόνια, δεν είναι ικανός χρόνος απόσβεσης, οποιασδήποτε επένδυσής μας.

Η υιοθέτηση και εξυπηρέτηση, οποιουδήποτε οικογενειακού και προσωπικού στόχου, αφού δεν θα γνωρίζουμε, αν μετά από τρία χρόνια, θα έχουμε εργασία ή όχι.

Η λαϊκότητα, η αμεσότητα, η ανάπτυξη προσωπικής επαφής στο πιο ζωντανό τμήμα του εμπορίου στη χώρα μας, αφού οι πωλητές θα εναλλάσσονται ανά τριετία.»

Nωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Σε κεντρικά σημεία της Αθήνας «στήνουν» πάγκο στις 15 Μαΐου, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, οι ομοσπονδίες πωλητών λαϊκών αγορών.

Οι ομοσπονδίες πωλητών – παραγωγών λαϊκών αγορών επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους: «Το Πανελλαδικό Συνέδριο των Παραγωγών – Επαγγελματιών, που έγινε την Κυριακή 12 Μαΐου 2013, στο Ξενοδοχείο Τιτάνια, με την συμμετοχή των Σωματείων και Ομοσπονδιών όλης της χώρας, ανέδειξε την ανάγκη κινητοποιήσεων στο Νέο Σχέδιο Νόμου που απειλεί με τις διατάξεις του να διαλύσει τις Λαϊκές Αγορές, Κρήτη, Πελοπόννησος, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, όλη η Μακεδονία, Θράκη, ήταν παρόντες και δήλωσαν έτοιμοι να ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ.

Το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ της ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ των ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ έρχεται στην ΒΟΥΛΗ την ΤΡΙΤΗ και την ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΪΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ την ημέρα αυτή οι Λαϊκές Αγορές θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ

Α Π Ε Ρ Γ Ι Α

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΪΟΥ 9:30 πρωί στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

Την Τρίτη 14/05/2013 στην κατάθεση του Νομοσχεδίου τα Προεδρεία των Συλλόγων Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών θα παρευρίσκονται στην ΒΟΥΛΗ.


Α Π Ε Ρ Γ Ι Α

ΘΕΛΟΥΝ να ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ τις ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ προς ΟΦΕΛΟΣ των ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ και ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Οι ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΟΛΟΙ σε ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ θα ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΡΓΟΙ

ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ τα ΟΛΙΓΟΠΩΛΕΙΑ και τα ΜΕΓΑΛΑ ΤΡΑΣΤ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ να ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.
ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΣΑΝ ΚΛΑΔΟ.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΥΣΚΟΛΟΣ.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.»

Ο Πρόεδρος
Μόσχος Παντελής

Ο Γενικός Γραμματέας
Δανιήλογλου Χρήστος

Ψήφισμα

Για μία ακόμη φορά, Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις Λαϊκές Αγορές, έρχεται προς ψήφιση. Μέσω αυτού, ο θεσμός αντιμετωπίζει κινδύνους που επιδιώκουν την διάλυση των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των Σούπερ Μάρκετ και Πολυεθνικών, Αγνοώντας ότι η χώρα βρίσκεται σε περίοδο Οικονομικής ανέχειας και ενώ είναι απαραίτητη η στήριξη των Λαϊκών Αγορών, από την πολιτεία, για τους Αγρότες, την Ύπαιθρο, και τους Καταναλωτές.

Τα πάγια αιτήματα μας:

1.            ΕΝΙΑΙΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

•             Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ,

ανά Περιφέρεια, όπως οι Οργανισμοί Αττικής και Θεσσαλονίκης.



•             ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ των Οργανισμών

ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑ.



•             Οι κατά τόπους ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ να καθορίζουν

το Ημερήσιο Ανταποδοτικό Δικαίωμα Προσέλευσης,

Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών

όπως και την τοποθέτηση τους στις Λαϊκές Αγορές.

Οι Δήμοι να έχουν λόγο για την χωροθέτηση των Λαϊκών Αγορών.



2.            Στα Δ.Σ. των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών να παραμείνουν,

2 Εκπρόσωποι των Παραγωγών,

2 Εκπρόσωποι των Επαγγελματιών.



3.            Όχι στην Αντισυνταγματική πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης

στην εκπροσώπηση από μη Αναγνωρισμένη Μεικτή Ομοσπονδία.



4.            Κυριακάτικες Λαϊκές Αγορές Αγροτών να λειτουργούν με

ΕΝΙΑΙΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ για όλη τη ΧΩΡΑ υπό την ευθύνη

του Αγροτικού τους Φορέα και ΟΧΙ των ΔΗΜΩΝ.



Ο Πρόεδρος

Μόσχος Παντελής

Ο Γενικός Γραμματέας

Δανιήλογλου Χρήστος




Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου