17 Μαΐ 2013

Γιγάντια ενυδρειοπονική φάρμα στην έρημο.


Με αξιοποίηση του νερού μιας δεξαμενής ψαριών κατάφεραν να κατασκευάσουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη μεγαλύτερη ενυδρειοπονική φάρμα του κόσμου, έκτασης 4.000 τετραγωνικών μέτρων για να την παραγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών.


Η πράσινη όαση στη μέση της ερήμου ανήκει στον Jabber Al
Mazroui, ο οποίος στράφηκε στην ενυδρειοπονία όταν άρχισε να αναζητά εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας χωρίς τη χρήση χημικών.

Η εγκατάστασή του αποτελείται από μια κυλινδρική δεξαμενή, στην οποία κολυμπούν εκατοντάδες κιχλίδες και βασίζεται σε μια νέα αγροτική μέθοδο, η οποία χρησιμοποιεί το νερό όπου εκτρέφονται τα ψάρια για την άρδευση και την παροχή θρεπτικών συστατικών στις καλλιέργειες.

Αυτή η διαδικασία εξοικονομεί μεγάλες ποσότητες νερού, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις άνυδρες περιοχές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η γιγάντια ενυδρειοπονική εγκατάσταση βρίσκεται στην έρημο σε απόσταση μόλις 20 λεπτών από το κέντρο του Άμπου Ντάμπι και παράγει καρπούζια, μπρόκολα, μαρούλια, μελιτζάνες, λάχανα, αγγούρια, ακόμα και παπάγια.

«Το σύστημα παράγει μέχρι 1.200 μαρούλια τη μέρα. Όσο για τις τομάτες, παράγουμε 180 με 220 κιλά ημερησίως», δήλωσε ο κ. Mazroui.

Τα λαχανικά που καλλιεργούνται πωλούνται σε μεγάλα σουπερ μάρκετς στο Άμπου Ντάμπι, αλλά και σε πολυτελή εστιατόρια.

Τα λαχανικά είναι βιολογικά και δεν ψεκάζονται με φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ενυδρειοπονική φάρμα στην ουσία αυτό-καθαρίζεται, αφού όταν το νερό καταστεί πολύ βρώμικο για τα ψάρια διοχετεύεται στα φυτά, τα οποία ως φυσικά φίλτρα, κρατούν τα θρεπτικά συστατικά και το ξαναστέλνουν καθαρό στη δεξαμενή.

Πηγή: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου