4 Φεβ 2012

"Απαιτούνται 20 δισ. ευρώ για την ανόρθωση της γεωργίας την επόμενη 20ετία".


Παρέμβαση «δημόσιου συμφέροντος» συνιστά η κατάρτιση, αλλά και υλοποίηση, ενός «εθνικού σχεδίου επενδύσεων ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας», με το συνολικό επενδυτικό κόστος να υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ για την επόμενη 20ετία, όπως τόνισε ο Γεωπόνος Γεωργοοικονομολόγος, Δρ. Φώτης Βακάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι Νέοι Αγρότες, στο πλαίσιο της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica»)...

...Όπως εξήγησε, ο προσδιορισμός για την εθνική στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας, που ταυτόχρονα συνάδει και με αναπτυγμένη ύπαιθρο, και θα εξειδικεύεται με αυτό το εθνικό σχέδιο, πρέπει να γίνει με ευρεία πολιτική συναίνεση και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Πρέπει, επίσης κατά τον ίδιο, να ψηφιστεί από τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, έτσι ώστε ο γεωργικός πληθυσμός να αποκτήσει όραμα, στο οποίο θα στηρίξει τις ελπίδες του, θα εντάξει τις προσδοκίες του και θα αγωνιστεί για την
προσέγγισή του.

...Σχετικά με τις επενδύσεις που απαιτούνται να γίνουν, έτσι ώστε να καταστεί απόλυτα επιτυχημένο το εθνικό σχέδιο, τόνισε ότι αυτές αφορούν: προσχεδιασμένη κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, της πολιτείας και των ΟΤΑ, για τη δημιουργία των βασικών υποδομών και την οργάνωση αποτελεσματικών υπηρεσιών υποστήριξης, των συνεταιριστικών οργανώσεων νέας γενιάς, δηλαδή των Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας, οι οποίες θα αναλάβουν την οργάνωση των τοπικών αγορών, τη δημοπράτηση των προϊόντων, την παροχή τεχνικής υποστήριξης στους μετόχους-γεωργούς, τη μαζική προμήθεια γεωργικών εισροών και την επίβλεψη εφαρμογής των συστημάτων ποιότητας. Σχετικά με την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, τόνισε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ώστε να έχει εταιρική ευθύνη στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο άμεσο περιβάλλον της.

...Παράλληλα ωστόσο με αυτές τις κινητοποιήσεις, ο κ. Βακάκης μίλησε και για οριζόντιες δράσεις υψηλής προτεραιότητας, που όπως είπε θα στηρίξουν την εξωστρέφεια της ελληνικής γεωργίας. Αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο είναι η παραγωγή εξειδικευμένων τεχνολογιών στην παραγωγή, η μεταποίηση και συσκευασία των προϊόντων, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, που απαιτούν θεσμοθετημένη συλλογική δράση και η προώθηση στρατηγικών συνεργασιών, ώστε η ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας να χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικά και μετοχικά κεφάλαια.

...Σημείωσε δε ότι η σημαντικότερη οριζόντια δράση που συνιστά και καινοτομία και χρειάζεται η ελληνική γεωργία για να στηρίξει τη βιώσιμη εξωστρέφεια των προϊόντων της, είναι η καθιέρωση «πιστοποιημένων πρωτοτύπων ελληνικών προϊόντων».

...Η προσπάθεια αυτή είναι σημαντική για την οικονομία, την κοινωνία και την οικολογία της χώρας και «χωρίς υπερβολή, είναι αντίστοιχη εκείνης που έγινε για τη διεξαγωγή και προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «πρέπει να σχεδιαστεί με φαντασία και τολμηρό οραματισμό. Να αξιοποιήσει το πολυσυνειρμικό «brand image» της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις δηλωμένες καταναλωτικές απαιτήσεις και κοινωνικές ευαισθησίες».

...Μεταξύ άλλων ο κ. Βακάκης σημείωσε ότι η γεωργία από παραγωγική δραστηριότητα υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, με τις αναμενόμενες επιπτώσεις της πιθανολογούμενης κλιματικής αλλαγής και λειψυδρίας, θα καταστεί και υψηλού κινδύνου, ενώ τόνισε ότι το αναδυόμενο κίνημα των Νέων Αγροτών, δείχνει να έχει αντιληφθεί ποιο ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν και το πράττουν με επιτυχία, έστω και κι αν συναντούν «πολλά εμπόδια.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου