8 Δεκ 2012

Ασθένειες, πράσινο σκουλήκι, ακαρπία με προαιρετική ασφάλιση μελετά ο ΕΛΓΑ.


Το θεσμό της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ επιθυμεί να ενεργοποιήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έχει δοθεί εντολή στον ΕΛΓΑ να συγκροτήσει επιτροπές που θα εκπονήσουν (με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων) αναλογιστικές μελέτες
προκειμένου να διαπιστωθεί το κόστος που θα έχει για τον ΕΛΓΑ η διεύρυνση του Κανονισμού του ώστε να συμπεριληφθούν και ασθένειες και εχθροί των καλλιεργειών αλλά και το πρόσθετο ασφάλιστρο το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι παραγωγοί θελήσουν να ασφαλιστούν (προαιρετικά) όπως είναι το πράσινο σκουλήκι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου οι συζητήσεις αποσκοπούν σε μια γενικότερη αναθεώρηση του κανονισμού.

«Επειδή μια σειρά από ασθένειες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ σύμφωνα με το κανονιστικό του πλαίσιο όπως το πράσινο σκουλήκι, κάποιες ασθένειες στα ζώα όπως η παραφυματίωση ψάχνουμε ένα τρόπο να μπουν στο πρόσθετο ασφάλιστρο», μας αναφέρουν κύκλοι του Οργανισμού.

Ακαρπία
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ΕΛΓΑ αναζητά τον τρόπο – παρά την δυσκολία του εγχειρήματος – να ενταχθεί ακόμα και η ακαρπία στον αναθεωρημένο κανονισμό. Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται η παρουσίαση ενός σχεδίου, σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και σε σχέση με την Δήλωση Καλλιέργειας ώστε να γίνει πιο σύγχρονος και πιο γρήγορος αφού μετά από δύο χρόνια που υλοποιείται έχουν διαπιστωθεί κάποια σημεία τα οποία επιδέχονται βελτίωσης.

Συνάντηση ΕΛΓΑ - ΥπΑΑΤ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, επίσης την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στελεχών του ΕΛΓΑ με το ΥπΑΑΤ ώστε να τα συζητηθούν όλα τα παραπάνω.
Όσον αφορά το θέμα του πράσινου σκουληκιού, το θέμα φαίνεται να γίνεται πιο επιτακτικό μετά και την απόρριψη από πλευράς Ε.Ε. του ελληνικού αιτήματος για ένταξή του στα ΠΣΕΑ. Μάλιστα από πλευράς ΥπΑΑΤ έχει αποφασιστεί να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με αντικείμενο την κατάθεση πρότασης κανονιστικού πλαισίου για την παροχή ενισχύσεων που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση νόσων ζώων και φυτών και την προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του πράσινου σκουληκιού, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού 1857/2006 περί Κρατικών Ενισχύσεων.

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου