
Πριν χρησιμοποιείσουμε
κάποιο βάζο καλό είναι να το αποστειρώνουμε (βγάζοντας το
μεταλλικό καπάκι). Η
αποστείρωση γίνετε αν βάλουμε το βάζο σε μια κατσαρόλα νερό και το βράσουμε για
δέκα λεπτά περίπου. Πλαίνουμε και στεγνώνουμε το βάζο. Έπειτα το γεμίζουμε δύο
εκατοστά απο το χείλος με φρούτα, λαχανικά, κρέατα μαζί με τη σάλτσα τους.
Α’ τρόπος. Αν
χρησιμοποιείσουμε βάζο με μεταλλικό καπάκι, βράζουμε το καπάκι 10 λεπτά σε λίγο
νερό, ώστε να ζεσταθεί η κόλλα που έχει πάνω του και κλείνουμε με πολύ δύναμη
το βάζο όπως είναι ζεστό και το γυρίζουμε ανάποδα. Αφήνουμε το βάζο ανάποδα μια
βραδιά και ελέγχουμε το πρωί αν έχει βγεί ζουμί απο την κονσέρβα. Αν έχει βγει
ζουμί τότε σημαίνει οτι δεν έκλεισε αεροστεγώς και πρέπει να καταναλωθεί στις
επόμενες μέρες.
Β’ τρόπος. Κλείνουμε τα βάζα
με το μεταλλικό καπάκι με πολύ δύναμη (χωρίς να έχουμε ζεστάνει προηγουμένως το
καπάκι). Βάζουμε τα βάζα σε μια κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας, αναποδογυρίζμενα
και ανάμεσά τους πανιά, ωστε να μη χτυπήσουν μεταξύ τους κατα τη βράση. Βάλτε
σε δυνατή φωτιά μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτοι ατμοί. Απο κει και πέρα μετράμε
το χρόνο μαγειρέματος.
Πρέπει να αλλάζουμε τα
μεταλλικά καπάκια μετά απο κάθε χρήση. Αν χρησιμοποιείσουμε βάζο με λαστιχένια
φλάντζα στο καπάκι, συνιστάται να αλλάζεται την φλάντζα μετά απο κάθε χρήση.
Πηγή: http://www.bioathens.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου