5 Δεκ 2012

Λαχανικά στον Άρη θέλει να καλλιεργήσει η Κίνα.


Το πρώτο θερμοκήπιο στο διάστημα έχει βάλει πλώρη να δημιουργήσει η Κίνα, έπειτα από την ολοκλήρωση μιας προσομοίωσης του πρότζεκτ της.


Στις συνθήκες προσομοίωσης καλλιεργήθηκαν τέσσερα είδη λαχανικών με ένα «οικολογικό σύστημα υποστήριξης της ζωής», σε μια καμπίνα - θερμοκήπιο μεγέθους 300 κυβικών
μέτρων που θα επιτρέψει στους ταϊκοναύτες να δημιουργούν φρέσκο αέρα, νερό και φαγητό ενόσω βρίσκονται σε διαστημικές αποστολές.

Το σύστημα, το οποίο επαφίεται σε φυτά και φύκη αναμένεται να χρησιμοποιηθεί «σε διαστημικές βάσεις στο φεγγάρι και τον Άρη», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Σινχουά, παρόλο που η επεκτεινόμενη και φιλόδοξη, αλλά ακόμη «νεαρή» διαστημική υπηρεσία της χώρας δεν διαθέτει μόνιμο διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά παράλληλα ούτε στη σελήνη ούτε στον Κόκκινο Πλανήτη.

Τα πειράματα θυμίζουν παρόμοια σχέδια τα οποία κατά καιρούς έχει αποπειραθεί να πραγματοποιήσει η Nasa και ιδιωτικές εταιρίες, με την προοπτική μόνιμης εγκατάστασης ανθρώπων σε άλλους πλανήτες.

«Οι κινέζοι αστροναύτες θα μπορούν να έχουν φρέσκα λαχανικά και να τροφοδοτούνται με οξυγόνο καλλιεργώντας φυτά σε διαστημικές βάσεις στο μέλλον», δήλωσε ο ερευνητής στο Κινεζικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Αστροναυτών Ντενγκ Γιμπίνγκ.

Η Κίνα σκοπεύει να προσγειώσει διαστημόπλοιο στη Σελήνη εντός του επόμενου έτους, αν και δεν θα είναι επανδρωμένο. Στο πλαίσιο των σχεδίων της να γίνει μια νέα διαστημική υπερδύναμη, τα τελευταία χρόνια εντείνει τις προσπάθειές της να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη - σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες κυριαρχούν παγκοσμίως στον τομέα των διαστημικών προγραμμάτων.

 Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου