13 Δεκ 2012

Ιστορική άνοδος στα αγροτικά εισοδήματα της Γαλλίας.


Με 36.500 ευρώ κατά μέσο όρο εκτιμάται το γεωργικό εισόδημα το 2012 στη Γαλλία (μέσος όρος κερδών ανά εργαζόμενο πριν από την καταβολή φόρων).


Πρόκειται για ένα νέο ιστορικό ρεκόρ μετά από τρία χρόνια αυξήσεων, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, από το
Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.

Οι εκμεταλλεύσεις στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας είχαν εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις, με  74.400 ευρώ ανά εργαζόμενο, κατά μέσο όρο, πολύ πιο πάνω  από τα υψηλά του 2007. Οι υψηλές τιμές αντιστάθμισαν τη μείωση του όγκου που οφείλεται στον παγετό και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη.

Το μειονέκτημα: η τιμή των ζωοτροφών σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Παρά τη βελτίωση των τιμών στα βοοειδή, το μέσο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Στο γάλα, το μέσο εισόδημα υπολογίζεται στα 26.500 ευρώ.

Στα κηπευτικά, το μέσο εισόδημα ανήλθε σε 24.900 ευρώ και σε 29.900 ευρώ στην δενδροκομία.

Στην αμπελουργία, το μέσο εισόδημα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μεταξύ 2011 και 2012 και φτάνει στα 22.800 ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται στην έκθεση του Γαλλικού ινστιτούτου ερευνών INSEE, «προσωρινές αποδόσεις της Γεωργίας για το 2012» όπου και αναφέρει αύξηση των καθαρών εσόδων από αγρόκτημα ανά εργαζόμενο το 2012 σε 4,3% πάνω από τον πληθωρισμό (δηλαδή περίπου 6% του πληθωρισμού).

Το μέσο εισόδημα του 2012 είναι σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι τις προηγούμενες χρονιές και μάλιστα τέτοια ποσά είχαν να παρατηρηθούν από το 1980. Η τάση αυτή, όμως, κρύβει σημαντικές ατομικές διαφορές.

Σύμφωνα με το INSEE, το 2012, στον τομέα της γεωργίας, η συνολική προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 8%, το καθαρό σύνολο κατά 3,7% και ο αριθμός αγροτικών εκμεταλλεύσεων μειώθηκε κατά 2,2%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, συνολικά, η άνοδος του γεωργικού εισοδήματος στη Γαλλία είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Στεφάν Λε Φολ σχετικά με τις ιστορικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των τομέων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την άποψή μου ότι η κατανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ πρέπει να εξισορροπηθούν προς όφελος των κτηνοτρόφων. Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη μηχανισμών για την εξομάλυνση της μεταβλητότητας των τιμών των εμπορευμάτων».



Πηγή:www.agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου