13 Δεκ 2012

Καλή απορρόφηση για τα ελληνικά πορτοκάλια στις ξένες αγορές.


Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η απορρόφηση των ελληνικών πορτοκαλιών στις αγορές του εξωτερικού από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της εμπορίας. Έτσι οι τιμές σταθεροποιούνται παρά την είσοδο στην παραγωγή του κύριου όγκου των πορτοκαλιών, σε επίπεδα που προδιαθέτουν για μια καλή εμπορική χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Incofruit, την περασμένη εβδομάδα εξήχθησαν 20.518 τόνοι πορτοκαλιών, σε σύγκριση με τους 11.685 τόνους πέρυσι την ίδια περίοδο. Μάλιστα ενόψει και της εορταστικής περιόδου των
Χριστουγέννων, εκτιμάται πως η ζήτηση για προϊόν θα αυξηθεί.

Οι τιμές δείχνουν να σταθεροποιούνται σε επίπεδα που προδιαθέτουν για μια καλή εμπορική χρονιά.
Η πολύ καλή απορρόφηση, που έχει το ελληνικό προϊόν, έγινε ιδιαίτερα εμφανής τις τελευταίες ημέρες που οι αυξημένες βροχοπτώσεις εμπόδισαν τη συγκομιδή, αφού αρκετά συσκευαστήρια έχοντας εξασφαλίσει συμφωνίες για εξαγωγές, πίεζαν τους παραγωγούς να μπουν στα χωράφια να μαζέψουν έστω και για λίγες ώρες που «κρατούσε» ο καιρός. Έτσι οι τιμές στις Ναβελίνες διαμορφώνονται στα 24-25 λεπτά το κιλό, κινούμενες σταθεροποιητικά, σύμφωνα με τον Θωμά Φάκλαρη, πρόεδρο του συνεταιρισμού Σκαφιδακίου. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα ξεκίνησε η συγκομιδή και στα πρώτα Μέρλιν με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 22 λεπτά το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες εβδομάδες, συσκευαστήρια στην περιοχή της Αργολίδας προσπάθησαν να εφαρμόσουν το σύστημα της διπλής τιμής, ανακοινώνοντας πως θα πληρώνουν το 80% της παραδιδόμενης ποσότητας με την τιμή της αγοράς και το υπόλοιπο 20%, με την τιμή των πορτοκαλιών χυμοποίησης, δηλαδή 6 λεπτά το κιλό.

Ιδιαίτερα όμως σε χρονιές όπου τα μεγέθη είναι μεγάλα και η ποιότητα υψηλή όπως η φετινή, παρατηρείται το φαινόμενο τα πορτοκάλια που κανονικά θα πήγαιναν για χυμοποίηση να διακινούνται παράτυπα στο εμπόριο.

Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη η πρόσφατη αντίδραση της ΚΑΣΟΑ «ΔΑΝΑΟΣ», που συνιστά στους παραγωγούς μέλη της, την πώληση των προϊόντων τους με επιστρεφόμενα προς χυμοποίηση, αφού όπως αναφέρει «έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών από τον ΕΛΓΑ και θα καθαρίσει η αγορά από τα σκάρτα πορτοκάλια πού κυκλοφορούν στο εξωτερικό».

Όσον αφορά τα μανταρίνια, οι τιμές στις κλημεντίνες διαμορφώνονται στα 32-35 λεπτά το κιλό. Βέβαια όσοι παραγωγοί επέλεξαν να συγκομίσουν το προϊόν τους με τρεις κοπές βγήκαν κερδισμένοι, αφού πούλησαν το ένα τρίτο της παραγωγής τους στην αρχή της σεζόν με 42 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο. Οι εξαγωγές μανταρινιών έχουν φτάσει τους 4.171 τόνους σε σύγκριση με τους 2.859 τόνους πέρυσι.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου