1 Δεκ 2012

Σέσκουλο.


Από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους χρονολογείται η καλλιέργεια του Σέσκουλου. Μπορεί να έχει πάρει την θέση του το Σέλινο, για τον λόγο ότι το Σέσκουλο γρήγορα χάνει την φρεσκάδα του.
Μπορούν να φαγωθούν όλα τα μέρη του από τα φύλλα μέχρι τους μίσχους του σαν τα σπαράγγια. Όσο για την διατροφική του αξία, είναι άφθονο σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.





Το σέσκουλο ή σέσκλο ή Βέτα η σικελική  είναι ποώδες, διετές συνήθως φυτό της οικογένειας των Chenopodiaceae και ανήκει στο γένος Βέτα ή Μπέτα. Καλλιεργείται στις Μεσογειακές περιοχές, στη Βόρεια Αφρική και γενικά στις Εύκρατες περιοχές.


Τα φύλλα του είναι μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά και γραμμωτά. Τα άνθη του έχουν πρασινωπό ή κοκκινωπό χρώμα και διατάσσονται κατά σωρούς στη μέση του φυτού.

Καλλιέργεια



Η αναπαραγωγή γίνεται μόνο με σπόρο. Οι σπόροι ζουν περίπου πέντε χρόνια. Η περίοδος σποράς διαρκεί από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο. Αν γίνει σταδιακά, θα είναι καλύτερα γιατί θα έχουμε μετέπειτα και σταδιακή την συγκομιδή. Η σπορά γίνεται σε σειρές που απέχουν 40 cm μεταξύ τους. Αν όμως σπείρετε ελεύθερα, θα πρέπει στην πορεία να αραιώσετε τα φυτά, ώστε να απέχει το ένα με το άλλο 20-25cm.  Αυτό το κάνουμε όταν έχουν βγάλει 5-6 φύλλα.

Μετά από κάθε φύτευση θα πρέπει να ποτίζετε. Το νερό για τα σέσκουλα όπως φυσικά και σε όλα τα λαχανικά σας δεν θα πρέπει να λείψει, ώστε να έχετε σαν αποτέλεσμα μεγάλα και νόστιμα σέσκουλα.
Προσαρμόζονται γενικά σε διάφορες κλιματικές συνθήκες. Προτιμούν κυρίως ήπια κλίματα. Αντέχει την ζέστη. Την περίοδο της Άνοιξης θα πρέπει να προσέξετε τις απότομες αλλαγές, γιατί μπορεί να προσβληθεί από διάφορες ασθένειες.  Ευδοκιμεί σε ηλιαζόμενες αλλά και ημισκιερές θέσεις και προτιμά εδάφη με καλή στράγγιση.

Συγκομιδή




Είναι σταδιακή και ξεκινάει 50 – 60 μέρες μετά από την σπορά. Γίνεται κόβοντας τα εξωτερικά καλύτερα ανεπτυγμένα φύλλα. Όταν πλέον έχει φτάσει στο μέγιστο της ανάπτυξης του αφαιρείται ολόκληρο.
Γενικότερα είναι ευαίσθητο στην συντήρησή του. Θα πρέπει να καταναλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί τα φύλλα του χάνουν γρήγορα την φρεσκάδα τους. Αλλιώς μπορείτε να τα αποθηκεύσετε κόβοντας τα σε μικρά κομμάτια στις παγωθήκες στην κατάψυξη.

Ασθένειες και Εχθροί


Τα σαλιγκάρια και οι Αφίδες προτιμούν κυρίως τα πράσινα λαχανικά. Από την άλλη οι Μύκητες είναι αυτοί που προσβάλλουν τα σέσκουλα και δημιουργούν κηλίδες στα φύλλα τους. Μπορείτε να τα καταπολεμήστε με αντίστοιχα μυκητοκτόνα και φυτοφάρμακα.

Υγεία




Τα σέσκουλα αποτελούν πηγή θρεπτικών στοιχείων. Μαγειρεμένα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δώσει περισσότερο από το 30% των καθημερινών αναγκών ενός ενήλικα. Επιπλέον είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Ενώ περιέχει σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου