1 Δεκ 2012

Μόνο με πιστοποιητικό η αγορά φυτοπροστατευτικών.


Μετά τις 26 Νοεμβρίου 2015 οι κάτοχοι πιστοποιητικών θα είναι οι μόνοι που θα μπορούν να προμηθεύονται φυτοπροστατευτικά.


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέτει προς δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την επίτευξη της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών
φαρμάκων. Τα σχόλια και οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων αποστέλλονται μόνον ηλεκτρονικά στο e-mail: Syg032@minagric.gr  και η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι 3/1/2013.

Πρώτος στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η θέσπιση συστήματος κατάρτισης στο οποίο να έχουν πρόσβαση οι επαγγελματίες χρήστες. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη δεσμευτική προθεσμία για την κατοχή πιστοποιητικού σε συνδυασμό με την έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων από σημαντικό ποσοστό των χρηστών γεωργικών φαρμάκων, η έκταση του συστήματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να καλύψει γεωγραφικά το σύνολο της χώρας και το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων. Η κάλυψη αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2014.

Μέχρι τις 26-11-2013 πρέπει να έχει θεσπιστεί το σύστημα κατάρτισης σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 19 παρ. 2 του ν.4036/2012)

Από 26-11-2015 οι κάτοχοι πιστοποιητικού κατάρτισης θα είναι οι μόνοι που θα μπορούν να προμηθεύονται επαγγελματικής χρήσης γεωργικών φυτοπροστατευτικών. Ως εκ τούτου, στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης πρέπει να είναι η χορήγηση πιστοποιητικού σε ποσοστό περίπου 33% των χρηστών κατ’ έτος (33% μέσα στο 2013, 33% μέσα στο 2014 και 33% μέσα στο 2015) έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων.

Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων έχει ως σκοπό αφενός να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων της χρήσης γεωργικών φαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον και αφετέρου στην προώθηση της χρησιμοποίησης ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών, όπως οι μη χημικές εναλλακτικές λύσεις αντί των γεωργικών φαρμάκων.

Βρείτε τη σχετική πρότασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης:

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/ethika_sxedia_drashs_64.pdf


Της Κικής Παπαλαζάρου


Κατσένιος Νίκος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου