8 Δεκ 2012

Τα “κρυμμένα” λαχανικά σε ένα πιάτο μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.


Σύμφωνα με μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania η προσθήκη πολτοποιημένων λαχανικών σε ένα κύριο γεύμα μειώνει τον αριθμό των θερμίδων που περιέχει χωρίς να θυσιάζονται η υφή ή η γεύση του. Μάλιστα, η συγκεκριμένη τακτική είχε και ένα επιπλέον όφελος: η πρόσληψη φυτικών ινών και βιταμινών των ατόμων που κατανάλωσαν τα συγκεκριμένα πιάτα σχεδόν διπλασιάστηκαν, χωρίς καν να το γνωρίζουν.


Στη μελέτη συμμετείχαν 20 άνδρες και 21 γυναίκες που συμφώνησαν να καταναλώνουν κάποια εργαστηριακά γεύματα 1 φορά την εβδομάδα, για τρεις εβδομάδες. Τα εργαστηριακά γεύματα ήταν πάντοτε τα ίδια: ψωμί με καρότο για πρωινό, μακαρόνια με τυρί για μεσημεριανό και κοτόπουλο με ρύζι για βραδινό. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να καταναλώσουν όση ποσότητα από τα κύρια γεύματα επιθυμούσαν μαζί με διάφορα ορεκτικά όπως γιαούρτι με φράουλες, μπρόκολο και φασόλια, ανάλογα με το γεύμα. Επιπλέον, τους δόθηκαν διάφορα σνακς, όπως sticks καρότου και μπισκότα με σύκο, τα οποία έπαιρναν στο σπίτι τους.

Το βάρος των καταναλισκόμενων τροφίμων μετρούνταν και καταγράφονταν με ακρίβεια. Χωρίς να το γνωρίζουν οι συμμετέχοντες, οι μάγειρες στην κουζίνα προσέθεταν πολτοποιημένα λαχανικά –όπως κουνουπίδι, κολοκύθι, καρότα- στα κύρια πιάτα, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να αποτελούνται από 15% ή 25% λαχανικά, παρόλο που προσομοίαζαν με τα άλλα ως προς την όψη, την υφή και τη γεύση.

Τα κρυμμένα λαχανικά δεν φάνηκε να ενοχλούν τους συμμετέχοντες, αφού σχεδόν όλοι κατανάλωσαν παρόμοιες ποσότητες από τα κύρια γεύματα, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους στα πολτοποιημένα λαχανικά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα άτομα που κατανάλωναν τα γεύματα που περιείχαν 25% περισσότερα λαχανικά, να προσλαμβάνουν 360 θερμίδες λιγότερες. Μάλιστα, η πρόσληψη λαχανικών των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 2 μερίδες ημερησίως.

Η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων κατά 360 την ημέρα για 10 ημέρες οδήγησε στη μείωση του σωματικού λίπους κατά 400 περίπου γραμμάρια. Παρόλο που στο τέλος της μελέτης οι περισσότεροι συμμετέχοντες είπαν πως καταλάβαιναν κάτι διαφορετικό στη γεύση των πιάτων τους, μόνο δύο από αυτούς βρήκαν πως αυτό οφείλονταν σε λαχανικά.

Πηγή:
Blatt AD, Roe LS, Rolls BJ. Hidden vegetables: an effective strategy to reduce energy intake and increase vegetable intake in adults. Am J Clin Nutr. 2011 Feb 2. [Epub ahead of print]

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου