6 Δεκ 2012

Κερδίζει εκτάσεις στα πρώτα της βήματα η αρώνια.

Ένα σημαντικό μερίδιο μεταξύ των εναλλακτικών καλλιεργειών φιλοδοξεί να αποκτήσει η αρώνια, η οποία κερδίζει σταθερά εκτάσεις στα πρώτα της βήματα στη χώρα μας. Η καλλιέργειά της είναι σχετικά εύκολη, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι πως δεν χρειάζεται υποστήριξη, όπως μας πληροφορεί ο φυτωριούχος Παντελής Κωνσταντινίδης από τις Σέρρες.


H αρώνια αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γι' αυτό και μπορεί να καλλιεργηθεί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας
Πριν τη φύτευση της αρώνιας γίνεται μια αναμόχλευση του εδάφους με φρέζα και ακολουθούν οι οπές σε βάθος 50 εκ. (όταν τα φυτάρια είναι τριετή) ανάλογα και με την απόσταση φύτευσης.

Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης σε μέτρα είναι 3x3, 3x2,5 ή 3x2. Ακολουθούν 1-2 κατεργασίες με φρέζα και ισοπέδωση του εδάφους. Στη συνέχεια μπορούν να δημιουργηθούν αναχώματα με διαστάσεις ανάλογα με το αρδευτικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί, την κλίση του εδάφους κ.ά. Ο πολλαπλασιασμός της αρώνιας γίνεται με εύκολο τρόπο, είτε από τους καρπούς, είτε από μοσχεύματα (από νεαρά κλαδιά). Ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με σπόρους, οι οποίοι μπορούν να αποθηκευτούν (σε υγρό και ψυχρό περιβάλλον 2°C) για διάστημα τριών μηνών.

Η αρώνια είναι μακρόβιος και μειωμένων απαιτήσεων θάμνος, διότι αναπτύσσει ευρύ ριζικό σύστημα και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (<-25°C), με αποτέλεσμα να μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς πρόβλημα σχεδόν σε όλες περιοχές της Ελλάδας με εξαίρεση τις πολύ θερμές περιοχές (>42°C).

Η σπορά γίνεται στη διάρκεια των χειμερινών μηνών και η βλάστηση αρχίζει σε διάστημα 1-3 μηνών μετά τη σπορά, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 15°C. Η αρώνια δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κλάδεμα, μόνο για τα ξηρά κλαδιά, και απομάκρυνση της ανταγωνιστικής βλάστησης, ενώ δεν προσβάλλεται από ασθένειες και γι' αυτό δεν χρειάζεται ραντίσματα ούτε και λιπάνσεις (παρά μόνο με ζωϊκά ή φυτικά υπολείμματα).



Πηγή:www.agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου