9 Δεκ 2012

Ελληνική Πίτσα.


Συστατικά (για 8 άτομα)
½ κούπα λιαστές ντομάτες
1 κ. σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
2 κούπες μαγειρεμένα με σκόρδο & στραγγισμένα χόρτα εποχής
1 βάση ολικής άλεσης για πίτσα (διαμέτρου 12″)
5 ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες
90 γρ. φέτα τυρί θρυμματισμένη
2 κ. γλυκού φρέσκια ρίγανη

Οδηγίες

•           Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 οC για 10 λεπτά. Στο μεταξύ, βυθίστε τις λιαστές ντομάτες σε ζεστό νερό μέχρις ότου να μαλακώσουν. Στραγγίξτε και κόψτε τες σε μικρά κομμάτια.

•           Περιχύστε τα χόρτα με το χυμό λεμονιού και τοποθετήστε τα στη βάση της πίτσας. Στη συνέχεια, προσθέστε τη θρυμματισμένη φέτα, τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές και τη ρίγανη.

•           Ψήστε για 12 λεπτά σε ένα μικρό ταψάκι, μέχρις ότου το τυρί να μαλακώσει και η ζύμη της πίτσας να γίνει τραγανή.

Διατροφικό σχόλιο
Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί ίσως την πιο υγιεινή εκδοχή της πίτσας. Κάθε κομμάτι προσφέρει 160 θερμίδες περίπου, που προέρχονται περισσότερο από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, και όχι τόσο από λίπος. Η ζύμη ολικής άλεσης σε συνδυασμό με τα χόρτα περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, ουσίες με πολύ γνωστές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Οι ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και σε διάφορες αντιοξειδωτικές ενώσεις που στο σύνολό τους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Οι λιαστές ντομάτες περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες λυκοπένιο, τη μορφή της βιταμίνης Α που έχει συνδεθεί με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Καλή σας απόλαυση!

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Πηγή:www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου