9 Δεκ 2012

Η κατανάλωση λαχανικών με βαθύ πορτοκαλί και πράσινο χρώμα συμβάλλει στη μακροζωία.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Archives of Internal Medicine”, η τακτική κατανάλωση λαχανικών με βαθύ πορτοκαλί και πράσινο χρώμα, όπως είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα φασόλια, σχετίζεται με μικρότερη νοσηρότητα και μακροζωΐα. Το συστατικό που φαίνεται πως ευθύνεται για τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι το α-καροτένιο, όχι το πιο γνωστό β-καροτένιο. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικά, που δρουν εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς για την υγεία ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Προκειμένου να διερευνηθεί η αξία του α-καροτενίου, ο Dr. Chaoyang
Li και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τα στοιχεία περισσότερων από 15.000 ατόμων που είχαν συμμετάσχει στη μελέτη NHANES III (the Third National Health and Nutrition Examination Survey Follow-up Study). Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε εξετάσεις αίματος, ιατρική και διατροφική αξιολόγηση κατά την έναρξη της μελέτης. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, περίπου 4.000 άτομα κατέληξαν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσο μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση α-καροτενίου στο αίμα των συμμετεχόντων τόσο μικρότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα είχαν.

Ειδικότερα, σε σχέση με τα άτομα που είχαν ίχνη α-καροτενίου στο αίμα τους, εκείνα με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν έως 39% χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά και καρκίνο. Βέβαια, οι ερευνητές τονίζουν πως τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν αποτελούν παρά μόνο ενδείξεις για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στα επίπεδα α-καροτενίου στο αίμα και τη θνησιμότητα. “Το α-καροτένιο ίσως αν αποτελεί την ουσία που σχετίζεται λιγότερο με τη μειωμένη θνησιμότητα”, τονίζει ο Dr. Chaoyang Li. “Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να ξεκαθαρίσουμε τη σχέση που μπορεί να έχουν άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά με τη μειωμένη θνησιμότητα”. “Το α-καροτένιο έχει αλληλεπικαλυπτόμενες χημικές ιδιότητες και μηχανισμούς δράσης με το β-καροτένιο” προσθέτει ο Howard Sesso από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard. “Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να διαχωρίσεις το ένα από το άλλο, τείνουν να ταξιδεύουν μαζί.”

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η πρακτική αξία των συγκεκριμένων ευρημάτων, είναι σίγουρα ενθαρρυντικά. Επιπλέον, και αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την άποψη πως δεν υπάρχουν μειονεκτήματα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Πηγή:
Li C, Ford ES, Zhao G, Balluz LS, Giles WH, Liu S. Serum {alpha}-Carotene Concentrations and Risk of Death Among US Adults: The Third National Health and Nutrition Examination Survey Follow-up Study. Arch Intern Med. 2010 Nov 22.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου