16 Δεκ 2012

Tαράζει η νέα νομοθεσία της ΕΕ για την πατέντα σπόρων.


Νέα δεδομένα στην προστασία των φυτικών ποικιλιών δημιουργεί η θέσπιση του «ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας», που εγκρίθηκε στις 11 Δεκεμβρίου από τους ευρωβουλευτές και σύντομα θα τεθεί σε ισχύ και παρουσιάζει η Αgrenda του Σαββάτου.
Σύμφωνα με το σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα, οι ευρεσιτεχνίες έπρεπε να καταχωρούνται χωριστά σε κάθε ένα από τα 27 κράτη της Ε.Ε. Έτσι, η κατοχύρωση μιας
πατέντας στην Ευρώπη στοίχιζε 18 φορές περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Επί τριάντα ολόκληρα χρόνια, η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντα) σκόνταφτε στις διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη, μέχρι που τελικά, αυτή την εβδομάδα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το «οκ». Όμως από τη συμφωνία απέχουν η Ιταλία και η Ισπανία, που διαμαρτύρονται επειδή η ευρωπαϊκή πατέντα δεν θα εκδίδεται και στις γλώσσες τους.
Εξαίρεση για τα φυτά
Εισακούοντας τις αντιδράσεις πολλών οργανώσεων, ο νέος κανονισμός ενσωμάτωσε κάποιες εξαιρέσεις, ώστε να είναι εγγυημένη η ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα φυτά, ακόμη κι εκείνα που καλύπτονται από δικαίωμα ευρεσιτεχνίας, με σκοπό την ανάπτυξη νέων ποικιλιών. Για να αποφευχθούν τα ολιγοπώλια και να προστατευτεί η ελευθερία των ερευνητών, αναγνωρίζεται ως έγκυρος τίτλος πνευματικής ιδιοκτησίας για τις φυτικές ποικιλίες μόνο το πιστοποιητικό φυτικής δημιουργίας.
Σύμφωνα με το λόμπι «no patents no seeds», η νέα νομοθεσία είναι εξαιρετικά ασαφής και μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε καταστάσεις όπου οι βελτιωτές φυτικών ποικιλιών δεν θα μπορούν να πωλούν τους σπόρους που αναπτύσσουν και οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να πωλούν τα ζώα τους για σκοπούς αναπαραγωγής, χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου ευρεσιτεχνίας για την εκάστοτε ποικιλία ή φυλή.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου