16 Δεκ 2012

Σιεδερόπουλος: Πρέπει να στηριχτούν οι αγρότες.


Η κατάσταση των αγροτών στην Θεσσαλία και ευρύτερα σε όλη την Ελλάδα χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς τόνισε στην εισήγηση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Χρήστος Σιδερόπουλος.
Αυξάνει τόνισε ΄΄το κόστος παραγωγής, όμως παραμένουν οι χαμηλές τιμές παραγωγού στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα.

Ωστόσο ο καταναλωτής τα αγοράζει πανάκριβα, αφού η
αγορά λειτουργεί μονοπωλιακά αυξάνοντας τις τιμές χωρίς κανένα έλεγχο από την απούσα πολιτεία και ταυτόχρονα είναι πολύμηνες οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή της παραγωγής.

Και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ τα προηγούμενα χρόνια δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα από το μοντέλο που επιλέχτηκε.

Χρυσοπληρώνουν οι αγρότες για ζημιές από ασθένειες που δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί όπως πράσινο σκουλήκι, περονόσπορος κ.α.

Νέα ασφάλιστρα για ΟΓΑ με διπλασιασμό της εισφοράς όταν μειώνονται οι συντάξεις, καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και κόβονται φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις!

Ετοιμάζονται να φορολογήσουν και τη γη που καλλιεργείται, να υποχρεώσουν τους μικρούς αγρότες να κρατάνε λογιστικά βιβλία, να πληρώνουν «περαιώσεις», τέλος επιτηδεύματος, λογιστή, όταν συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα και δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για σπόρους, λιπάσματα , ζωοτροφές κ.ά για να καλλιεργηθεί η γη  και να ταϊστούν τα κοπάδια.

Αν και εισάγουμε κτηνοτροφικά προϊόντα αξίας περίπου 2 δις. ευρώ το χρόνο τη στιγμή που μπορούμε να τα παράγουμε, όχι μόνο δεν αναπτύσσεται η κτηνοτροφία, αλλά καταρρέει. Οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες καταχρεωμένοι νέοι κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στο κόστος παραγωγής και της ταυτόχρονης, για ακόμα μια χρονιά, μείωσης τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση. Η παραγωγή στο γάλα έχει μειωθεί, λόγω αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στο κόστος των ζωοτροφών. Τα ζώα υποσιτίζονται, ταΐζονται ίσα-ίσα για να ζήσουν. Μερικοί κτηνοτρόφοι πουλάνε τα κοπάδια τους σε Λιβύη, Τουρκία, αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν. Βέβαια κερδισμένοι είναι πάλι οι μεσάζοντες που αυξάνουν τα κέρδη τους και χαμένοι οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές.

Πιο ειδικά, για τις ζωοτροφές, που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής κατά 60%-70%, η τιμή τους έχει αυξηθεί για συνεχόμενη χρονιά πάνω από 50%. Αυτό εντείνεται αφού διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας η παραγωγή ζωοτροφών είναι μειωμένη, η τιμή τους έχει αυξηθεί και για την Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος εξαγωγών τους, παρόλο που χρειάζονται στην εγχώρια κατανάλωση.

Το ξεπούλημα της ΑΤΕ, της ΔΩΔΩΝΗΣ και ΕΛΒΙΖ αποτελούν νέο χτύπημα στο εισόδημα και την προοπτική των μικρών κτηνοτρόφων και ακολουθούν ΕΒ Ζάχαρης και ΣΕΚΑΠ .

Έτσι: τα νέα αντιαγροτικά μέτρα, που ανακοινώνει η συγκυβέρνηση, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του πενιχρού αγροτικού εισοδήματος και

δεν υπολογίζουν τον παραγωγό ως άνθρωπο και οικογενειάρχη και σε ποιο αγροτικό μοντέλο ανάπτυξης θέλει να πάει .

Μειώνεται η επιστροφή ΦΠΑ, ενώ αντίστοιχα έχει αυξηθεί το ΦΠΑ για την αγορά μέσων και εφοδίων από τους αγρότες.

Μειώνεται η επιστροφή για το πετρέλαιο, έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν τα χαράτσια των γεωτρήσεων, του ΕΛΓΑ και ΟΓΑ. Χιλιάδες αγρότες παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφού δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΓΑ.

Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα περικόψει επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, προετοιμάζοντας ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος είναι στο σκοτάδι.

Ενώ το 2011 κλείδωσαν τα χρήματα για την Ελλάδα, λιγότερα φυσικά λόγω της διεύρυνσης της Ε.Ε. η Ελλάδα δεν έχει επιλέξει ακόμη το μοντέλο στήριξης που θα ισχύσει από το 2014-2020.

Αν επιλεγεί το μοντέλο, ότι όλη η Ελλάδα είναι μια περιφέρεια , τότε η Θεσσαλία θα χάσει το 45% του οικονομικού μεγέθους που απορροφούσε ανά έτος τα προηγούμενα χρόνια.

Η προετοιμασία των ελληνικών θέσεων και η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής που θα αξιοποιεί το κοινοτικό πλαίσιο προς όφελος της ελληνικής γεωργίας δεν υπάρχει.

Βρισκόμαστε στο παρά πέντε των αποφάσεων και η χώρα ούτε αυτή τη φορά δείχνει να ξέρει τι θέλει...κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αναλύσει σε βάθος τις επιπτώσεις της τελευταίας μεταρρύθμισης και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι είναι αυτό που θα εξυπηρετούσε τον εθνικό στόχο.

Ο φόβος του πολιτικού κόστους και η αβεβαιότητα του τέλους χρόνου των υπουργών επιδρούν καταλυτικά στην διαχείριση των θεμάτων χωρίς να γίνεται σαφές ποιος τελικά αποφασίζει και ποιους σκοπούς υπηρετεί.

Με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη, μέσα από ένα γενναίο πακέτο διαρθρωτικών παρεμβάσεων που θα σχεδιαστούν κατάλληλα από τον

Α' πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων και τον Β' πυλώνα που αφορά περιβάλλον και προγραμματισμό να παρθούν άμεσες και τελικές αποφάσεις.

Η χώρα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα (κλίμα, γεωγραφία, διατροφικό πολιτισμό, βιοποικιλότητα, ιστορική παράδοση), μπορεί να πρωτοστατήσει, να κάνει τη στροφή στην παραγωγή, στην ποιότητα, στην ανάδειξη του τοπικού προϊόντος όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μόνο ο αγροτικός τομέας μπορεί σήμερα να παράξει πλούτο, πρώτη ύλη για τη βιοτεχνία, το εμπόριο, τις εξαγωγές. Η αγροτική επιχειρηματικότητα είναι η λύση, η απάντηση στην κρίση είναι η αγροτική παραγωγή. Από το «φύγε από το χωριό» του '60 φτάσαμε στο «πίσω στο χωριό» του 2012.

Η ελπίδα είναι η παραγωγή, η σκληρή καθημερινή εργασία, η συνεργασία με τους συντοπίτες, η συνέργεια με τη βιοτεχνία και το εμπόριο. Εν ολίγοις, η κρίση οδηγεί τη χώρα σε ένα άλλο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, παραγωγικό, εξωστρεφές, δημιουργικό.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1.Μια τεράστια πληγή για την εθνική οικονομία είναι ο μεγάλος αριθμός προϊόντων που ελληνοποιούνται (κρέας, γάλα, ωποροκηπευτικά, φρούτα, κλπ) η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με έλεγχο, ποινές και καρτελάκι προσδιορισμού χώρας παραγωγής, πάγιο αίτημα του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος.

2.Ο αγροτικός κόσμος είναι απροστάτευτος και εξαρτώμενος από τους σπόρους σποράς εισαγωγής διότι στην η Ελλάδα αποδυναμώθηκαν τα ινστιτούτα σποροπαραγωγής (ΕΘΙΑΓΕ, κλπ) με αποτέλεσμα να εισάγουμε τα πάντα.

Η θέση της Ελλάδας είναι πάντα ενάντια στα μεταλλαγμένα.

3.Η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα ένταξης των αγροτών και εφαρμογή των γεωργοπεριβαλλοντολογικών για την περίοδο 2011-2016.

Στη Θεσσαλία, στο προηγούμενο πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 7.000 αγρότες και 850.000 στρέμματα. Το οικονομικό μέγεθος άγγιξε τα 45 εκατομμύρια € ανά έτος προερχόμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια κατά 85%. Ενώ με το νέο πρόγραμμα με αλχημείες και εμπάθεια προς την Θεσσαλία από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αποτρεπτικό για την συμμετοχή των αγροτών.

Ακόμη και σήμερα που συνεδριάζουμε δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των δικαιούχων και απ΄ ότι γνωρίζω η συμμετοχή των αγροτών είναι μειωμένη κατά 50% και το οικονομικό μέγεθος για την Θεσσαλία δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια € όταν η ευρωπαϊκή συμμετοχή έχει αυξηθεί κατά 95%. Στην ουσία τιμωρούνται οι Θεσσαλοί αγρότες και η οικονομία της περιφέρειας γιατί συμμετείχαν και στήριξαν το πρόγραμμα της ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ. Πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση πληρωμή των δικαιούχων της νέας 5ετίας που εφάρμοσαν το πρόγραμμα του 2011 και τρέχει σήμερα και το 2012.

4.Η σχεδιαζόμενη στα πλαίσια του φορολογικού νομοσχεδίου θέσπιση συντελεστή φορολόγησης ακινήτων και για τα αγροτεμάχια και βιβλία εσόδων-εξόδων. Η θέση μου είναι ότι είναι καθαρά φοροεισπρακτικό μέτρο και αντιαναπτυξιακό. Όσον αφορά για την τήριση βιβλίων εσόδων –εξόδων, ένα μέτρο που ήδη ίσχυε για τους αγρότες προαιρετικά εδώ και χρόνια ,πιστεύω ότι στην πράξη για να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό πρέπει να εξαιρεθούν οι μικροκαλλιεργητές, να έχουμε την δυνατότητα καταχώρησης στα βιβλία του συνόλου των εξόδων και εσόδων που πραγματοποιούμε και τέλος να μην μας κατατάξουν στον ΟΑΕΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες και μας πετάξουν έξω από τον ΟΓΑ.

5.Η συνεχιζόμενη από το 2008 εκκρεμότητα έγκρισης των σχεδίων βελτίωσης φυτικής και ζωϊκής κατεύθυνσης που έχουν υποβληθεί, με αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή των οικονομικών δεδομένων σήμερα και το αδιέξοδο για την συνέχιση των ανωτέρω επενδύσεων. Η πολιτεία αδικαιολόγητα καθυστερεί την έγκριση αυτών των προγραμμάτων και χιλιάδες νέοι αγρότες είναι εκτός προγραμματισμού, οι οποίοι μετά από 4 χρόνια αντιμετωπίζουν νέα οικονομικά δεδομένα και εγκαταλείπουν πλέον την επένδυση. Ο αριθμός των επενδυτών ζωικής και φυτικής κατεύθυνσης είναι περίπου 7.000 και έχει εξεταστεί μόνο το 40%. Στην ουσία το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να εγγυηθεί το 25% της ιδίας συμμετοχής χάνοντας έτσι το 75% της ευρωπαϊκής συμμετοχής.

6.Η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα και το αδιέξοδο εξαιτίας της γραφειοκρατίας, παρ' όλες τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί του αντιθέτου, για το θέμα της αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων. Να απλοποιηθεί επιτέλους η διαδικασία αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων.

7.Η πρόσφατη κοινοποίηση αρνητικής απάντησης για το προτεινόμενο πρόγραμμα Κ.Ο.Ε για το πράσινο σκουλήκι στην βαμβακοκαλλιέργεια για το έτος 2010, παρ' όλες τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις του ΥΠΑΑΤ (K. Σκανδαλίδη ) και Ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι εξαγγελίες ότι θα αποζημιωθεί το πράσινο σκουλήκι μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ τελικά ήταν μια πολιτική απάτη του ΥΠΑΑΤ (K. Σκανδαλίδη ). Ο φάκελος που ετοίμασε το ΥΠΑΑΤ δεν υποστηρίχτηκε σωστά με αποτέλεσμα να απορριφτεί και χιλιάδες αγρότες να μείνουν μόνο με την ζημιά του 2010. Η βαμβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία κινδυνεύει να εγκαταλειφτεί γιατί πέρα από το κόστος καλλιέργειας και τις χαμηλές τιμές η εντομολογική ασθένεια του πράσινου σκουληκιού, εδώ και 4 χρόνια καταστρέφει την ποιότητα του βαμβακιού, γκρεμίζει οικονομικά τον παραγωγό με τους πολλούς ψεκασμούς και το τελικό χτύπημα .......ο ΕΛΓΑ δεν το εντάσσει ως ζημιογόνο αίτιο στον κανονισμό. Η βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλία, έδωσε θέσεις εργασίας στα εργοστάσια, στη μεταφορά και σε πολλά παράπλευρα επαγγέλματα και είναι από τα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα για την Ελλάδα. Είναι ανάγκη να καταλάβει η πολιτεία ότι για να έχει μέλλον ο παραγωγός πρέπει να έχει μέλλον και το ποϊόν.

Κύριε Περιφερειάρχη, Κυρίες και Κύριοι, Συνάδελφοι,

Είμαστε το ανώτερο πολιτικό όργανο της Θεσσαλίας, και οφείλουμε απέναντι στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο να πάρουμε απόφαση σήμερα, για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, να απαιτήσουμε απαντήσεις και λύσεις και να απορρίψουμε αυτά που μας οδηγούν σε αδιέξοδο΄΄.



Πηγή:www.agroschannel.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου