18 Μαρ 2013

Ένα Τρόφιμο Για… Κάθε Μέρος Του Σώματος.


Το “κλειδί” για να είμαστε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια, ακόμη κι όταν ο καιρός είναι κρύος, βρίσκεται στα κατάλληλα τρόφιμα. Ξεκινήστε από τώρα και το σώμα σας δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβει ότι έφτασε ο χειμώνας.
Η αλήθεια είναι πως –ακόμη κι αν είμαστε… καλοκαιρινός λαός- αναπολήσαμε το χειμώνα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, δεν είναι και τόσο φυσιολογικές για την εποχή.

Περιμένουμε λοιπόν πως και πως το κρύο για να φορέσουμε τα ζεστά μας ρούχα και να «χουχουλιάσουμε» στο σπίτι με παρέα. Όχι όμως και για να αρρωσταίνουμε συνέχεια, να νιώθουμε τα χείλη και το δέρμα μας σκασμένα και το σώμα μας κουρασμένο.
Η λύση για να είμαστε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια, ακόμη κι όταν ο καιρός είναι κρύος, βρίσκεται στα κατάλληλα τρόφιμα. Ξεκινήστε από τώρα και το σώμα σας δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβει ότι έφτασε ο χειμώνας.
Για τα μαλλιά

Φροντίστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί cottage. Τα υγιή μαλλιά χρειάζονται αρκετή πρωτεΐνη και το τυρί cottage προσφέρει σημαντική ποσότητα, με 14 γραμμάρια σε μισό φλιτζάνι.
Επίσης, τρώτε σπόρους κολοκύθας, καθώς ο ψευδάργυρος που περιέχουν, βοηθά στη μείωση της τριχόπτωσης.
Για τον εγκέφαλο
Προτιμήστε ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία μπορεί να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μειώνουν τις πιθανότητες φλεγμονής στον εγκέφαλο και ρυθμίζουν τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Ρίξτε στα φιλέτα θαλασσινό αλάτι, πιπέρι και φρέσκο χυμό λεμονιού.
Επίσης μια μελέτη στο περιοδικό Neurology, αναφέρει ότι δύο μερίδες φυλλώδη, πράσινα λαχανικά την ημέρα, όπως το κατσαρό λάχανο, μπορεί να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση κατά 40%.
Για τη μύτη

Το αλλεργικό συνάχι επηρεάζει πάρα πολλά άτομα. Περιορίστε το με βιταμίνη Ε. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι καταπραΰνει τα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν να κάνουν με τις αλλεργίες. Προσφέροντας το 49% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε, σε 28 γρ., οι ηλιόσποροι είναι ο καλύτερος φίλος της… μύτης σας.
Για τα μάτια
Ο κρόκος του αυγού είναι πλούσια πηγή δύο αντιοξειδωτικών, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, καροτενοειδή που καταπολεμούν τον καταρράκτη καθώς και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την κύρια αιτία της τύφλωσης. Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση κατά μέσο όρο ενός κρόκου αυγού την ημέρα, δεν βλάπτει τα επίπεδα χοληστερόλης μας.
Για την επιδερμίδα

Οι ντομάτες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές όταν μαγειρεύονται -περισσότερο από το καροτενοειδές λυκοπένιο επιδρά στην επιδερμίδα μας και περιορίζει τη UV ζημία και τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αλλά και τις ρυτίδες.
Για τα χείλη
Για ενυδατωμένα και όμορφα χείλη, το σώμα χρειάζεται να αντικαθιστά συνεχώς τα παλιά κύτταρα του δέρματος με καινούργια. Τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν ιδιαίτερα σε αυτή τη διαδικασία και τα καρύδια έχουν σημαντικά ποσοστά από υγιή λίπη. Τρώτε τα σκέτα ή προσθέστε τα σε σαλάτες, δημητριακά, βρώμη ή και στα κέικ και τα γλυκά σας.
Για τα νύχια

Από όλες τις πλούσιες πηγές απορροφήσιμου σίδηρου στα σούπερ μάρκετ, το βόειο κρέας είναι μεταξύ των καλύτερων. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, που είναι κοινά στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσουν εύθραυστα νύχια. Προτιμήστε τα κομμάτια με το λιγότερο λίπος.
Για την καρδιά
Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φυλλικό οξύ στη βιταμίνη Β, μειώνει την ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που πιστεύεται ότι ευνοεί τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Μόλις οκτώ σπαράγγια στον ατμό, παρέχουν το 20% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας φολικού οξέος, καθώς και άλλες, θρεπτικές για την καρδιά ουσίες όπως το κάλιο.
Επίσης, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο χυμός των μοβ σταφυλιών έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, μιας ομάδας ισχυρών αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
Για το έντερο

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και στη συρρίκνωση του στομάχου. Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι μεταξύ 74.000 γυναικών που ερωτήθηκαν, όσες προσλάμβαναν περισσότερες φυτικές ίνες, είχαν 49% λιγότερες πιθανότητες να σημειώσουν αύξηση του σωματικού τους βάρους.
Για τους μυς και τις αρθρώσεις
Το τυρί ricotta έχει όλα τα αμινοξέα που έχουν ανάγκη οι μύες για να αναπτυχθούν. Επιπλέον, έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα θερμίδων από όλα τα τυριά. Για ένα λαχταριστό πιάτο, ανακάτεψε ρικότα με ζυμαρικά και φρέσκα μυρωδικά ή πρόσθεσέ τη σε σάλτσα ντομάτας.
Το ελαιόλαδο περιέχει ένα αντι-φλεγμονώδες συστατικό που μπορεί να λειτουργήσει όπως η ιβουπροφαίνη, αναφέρουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Nature.
Για τα κόκκαλα

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Προτιμήστε τη σκούρα σοκολάτα.
Επίσης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του σολομού, ενισχύουν την πυκνότητα των οστών. Οι κονσέρβες σολομού είναι πιο οικονομικές και συνήθως χαμηλότερες σε βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος.


Πηγή: www.clickatlife.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου