8 Μαρ 2013

Συνεργασία υπουργείων, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, για την προώθηση της ελληνικής διατροφής.


Πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για την προώθηση της ελληνικής διατροφής, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Εργασίας, Δικαιοσύνης, τους Δήμους, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τους αρμόδιους φορείς. «Η αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής αυτής θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα τόσο στη Δημόσια Υγεία με τη σημαντική μείωση της φαρμακευτικής
δαπάνης, όσο και στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας», αναφέρει στον ΑγροΤύπο η Υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη. «Για να πετύχει αυτή η προσπάθεια», προσθέτει η υφυπουργός, «θα πρέπει πρώτα από όλα να έχει εύκολη πρόσβαση ο καταναλωτής στα ελληνικά προϊόντα. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, θέλουμε να υλοποιήσουμε ένα ενιαίο διαιτολόγιο που θα επιβάλλεται στα νοσοκομεία και το οποίο θα στηρίζεται στην ελληνική διατροφή».

«Για τη προώθηση αυτού του προγράμματος», προσθέτει η υφυπουργός Υγείας «συζητάμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε μέσα στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις, να υπάρξουν συγκεκριμένα προγράμματα μέσα από τα οποία θα μάθουν να καλλιεργούν τη γη. Με αυτό τον τρόπο θα απασχολούνται δημιουργικά κατά τη διάρκεια εκτίσεως της ποινής τους και θα αποκτούν εμπειρία αγροτικής εκπαίδευσης και δεξιότητες οι οποίες ενδεχομένως να φανούν χρήσιμες για την κοινωνική τους επανένταξη».

Ακόμη υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, ώστε να προωθηθεί το ελληνικό πρωινό και η ελληνική διατροφή στα ξενοδοχεία. Όπως αναφέρει η υφυπουργός «δεν νοείται να μην έχουμε ελληνικό πρωινό που βέβαια δεν θα είναι ενιαίο σε όλη την χώρα μας. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της τοπικά προϊόντα που θα πρέπει να αναδεικνύονται».

Το υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια του προγράμματος, έχει αναλάβει την προώθηση της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα αναλάβει την προώθηση των ακόλουθων προϊόντων:

Ελαιόλαδο
Φρούτα και λαχανικά
Ψάρια
Κρέας και προώθηση μονάδων κτηνοτροφίας
Γαλακτοκομικά και προώθηση εντελώς φυσικού και απλά παστεριωμένου γάλακτος και προϊόντων φυσικής ζύμωσης,
Αρωματικά βότανα και φυτά (βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, κτλ)
Το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναλάβει:

Την εύκολη πρόσβαση του πολίτη στα ελληνικά προϊόντα
Οικονομικά κίνητρα και διευκόλυνση αδειοδότησης σημείων πωλήσεων των ελληνικών προϊόντων
Πιθανή χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ ή από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESM) (Στο πλαίσιο ενίσχυσης της απασχόλησης και της νεανικής επιχειρηματικότητας).
Προβολή και υποστήριξη των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων στα super market.
Εναλλακτικές μορφές προβολής και εμπορίας εποχικών βρώσιμων ελληνικών προϊόντων
Στα πλαίσια του προγράμματος είναι και η δημιουργία «Κοινωνικών Συνεταιρισμών» ανέργων. Όπως αναφέρει η υφυπουργός κ. Σκοπούλη «θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση 10.000 (και παραπάνω) στρεμμάτων που έχει στην ιδιοκτησία του το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Αθήνα και το Τατόι (εκκρεμεί να διερευνηθεί η έκταση καθώς και η δυνατότητα συνεργασίας). Η γη μπορεί να καλλιεργείται από ευάλωτες ομάδες και τα προϊόντα που θα παράγονται να προμηθεύουν το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και τα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων. Θα γίνει περαιτέρω διερεύνηση για εκτάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων από ευάλωτες ομάδες».

Θα υπάρξει ακόμη πρόγραμμα δημιουργίας εστιατορίων (μεμονωμένα ή δίκτυο), που θα προσφέρουν εργασία και εκπαίδευση μαγειρικής σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Θα έχει σαν στόχο τη δημιουργία εστιατορίων (αφού εξασφαλισθούν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα) που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και εκπαίδευση μαγειρικής σε ευάλωτες - κοινωνικά - ομάδες (άνεργοι, χρήστες ουσιών, ψυχικά ασθενείς που ψάχνουν τρόπους ένταξης στην κοινωνία). Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει τόσο στην καταπολέμηση της ανεργίας όσο και στην ένταξη στην κοινωνία των ομάδων αυτών. Πιθανή πηγή χρηματοδότησης και συνεπώς κίνητρο για άνοιγμα τέτοιων εστιατορίων θα μπορούσε να αποτελέσει το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας: «Κοινωνική Οικονομία» μέσω των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της μείωσης της ανεργίας.

Η ελληνική διατροφή συμβάλλει στην προστασία της υγείας
Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή είναι μία από τις καλύτερες διατροφές στον κόσμο, καθότι δεν προάγει νοσήματα φθοράς (παχυσαρκία, διαβήτη, αθηροσκλήρωση), ενώ παράλληλα συμβάλει και στην προστασία από την ανάπτυξη νεοπλασιών. Είναι μία δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ψάρια, γαλακτοκομικά, αλλά και πουλερικά, αρνί, κρασί, μυρωδικά, κ.α. Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή δεν περιορίζεται μόνο στα ιδιαίτερα συστατικά της. Τα εποχικά προϊόντα, ο συνδυασμός τους στην ελληνική παραδοσιακή μαγειρική, η ποιότητα, η ποσότητα και ο χρόνος του γεύματος είναι κομμάτια του πολιτισμού μας, είναι βιώματα συνυφασμένα με τη διατροφή μας. Το ελληνικό πρότυπο διατροφής συνδυάζεται με τη συντροφικότητα, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και - με την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση - μπορεί να γίνει και πιο οικονομικό για την τσέπη μας.

Στόχοι αυτής της στρατηγικής θα είναι:

Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας με την επιστροφή στην Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή. Έμφαση σε εποχικότητα τροφίμων, παραδοσιακές μαγειρικές, οικο-φιλικά προϊόντα με σκοπό την προώθηση μίας βιώσιμης διατροφής
Η προώθηση της «Οικολογικής Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής». Πιο συγκεκριμένα η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, όπως η αυξημένη κατανάλωση τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μικρότερη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, η ορθολογική χρήση των πρώτων υλών για την παρασκευή φαγητού
Η ανάπτυξη μέσω της προώθησης προϊόντων που παράγονται στην ελληνική γη
Η προώθηση της έρευνας σε πολυεπίπεδα αντικείμενα που σχετίζονται με την ελληνική διατροφή (Ιστορία, Ανθρωπολογία, Βιοχημεία, Βιολογία, Κλινική Διατροφή, Παραγωγή, Μάρκετινγκ, Οικονομία, Μάνατζμεντ, Καλές Τέχνες)
Για την υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει διερεύνηση δυνατότητας χρηματοδότησης από:

ΕΣΠΑ (Υπουργείο Ανάπτυξης)
Πρόγραμμα «Κοινωνική Οικονομία» (Υπουργείο Εργασίας)
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
Ιδιωτικούς και Συλλογικούς Φορείς
Σταύρος Παϊσιάδης

Πηγή:www.agrotypos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου