2 Απρ 2013

«Κούρεμα» τιμών με αντάλλαγμα ρύθμιση δανείων στα φωτοβολταϊκά.


«Πακέτο» κινήτρων με το οποίο θα επιχειρείσει να ...πείσει τους επενδυτές φωτοβολταϊκών να δεχτούν «κούρεμα» -ενδεχομένως και γενναίο- στις εγγυημένες τιμές πώλησης της ενέργειας που έχουν συμφωνήσει με το ΛΑΓΗΕ προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με ευνοΪκές ρυθμίσεις δανείων και παράταση της ισχύος των συμβάσεων με το ΛΑΓΗΕ θα επιχειρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να
"δελεάσει" τους επενδυτές των φωτοβολταϊκών ώστε να δεχτούν γενναίο "κούρεμα" στις εγγυημένες τιμές πώλησης της ενέργειας που έχουν ως τώρα υπογράψει. Σχέδιο για περικοπές στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών εγγυημέντ "ψαλίδισμα" από 10% έως και...50% στις π

Το δέλεαρ για όσους δεχτούν τη ρύθμιση θα είναι μείωση των επιτοκίων, επέκταση των δανείων και, ενδεχομένως, παράταση της σύμβασης που έχουν υπογράψει με το ΛΑΓΗΕ.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε συνεργασία με τις τράπεζες που είναι περισσότερο "εκτεθειμένες" στα φωτοβολταϊκά δάνεια (κυρίως Πειραιώς και Εθνική) βασίζεται στην διπλή παραδοχή οι ταρίφες που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά την περίοδο 2009-2010 δεν είναι πλέον βιώσιμες, ούτε ανταποκρίνονται στις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με το υπουργείο, και για το διαρκώς διογκούμενο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ που τηρείται στον ΛΑΓΗΕ και το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 640 εκατ. ευρώ φέτος και τα 1,32 δισ. ευρώ το 2014.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει ρύθμιση με την οποία θα προτείνεται στους επενδυτές των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών να δεχτούν "εθελοντικά" περικοπές στις εγγυημένες τιμές των συμβάσεών που έχουν ήδη υπογράψει. Το κατά πόσο "εθελοντικό", βεβαίως, θα είναι το "κούρεμα" είναι συζητήσιμο, λαμβάνοντας υπόψη ότι πάνω από όσους αρνηθούν θα... επικρεμάται διακρώς η δαμόκλειος σπάθη μιας μελλοντικής αδυναμίας πληρωμών από πλευράς ΛΑΓΗΕ....

΄Σε κάθε περίπτωση, το αντάλλαγμα για όσους ανταποκριθούν θα είναι μείωση των επιτοκίων και επέκταση της διάρκειας των δανείων που έχουν λάβει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μείωση των επιτοκίων και, ενδεχομένως, παράταση της ισχύος της σύμβασης που έχουν υπογράψει με το ΛΑΓΗΕ (για παράδειγμα στα 23 ή 25 έτη από τα 20 που είναι σήμερα).


Οι προτάσεις των τραπεζών και το ύψος των περικοπών

Στον καθορισμό του τελικού ύψους των περικοπών βεβαίως, κομβικό ρόλο θα παίξει και η στάση των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία θεωρούν ότι το όποιο "κούρεμα" θα πρέπει να είναι "λελογισμένο", δηλαδή να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και, κατ' επέκταση, την εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν  χορηγηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, έλλοχεύει ο κίνδυνος τα δάνεια αυτά να εξελιχθούν σε "κόκκινα", κάτι πουβεβαίως  καμία τράπεζα δεν επιθυμεί στη σημερινή συγκυρία...

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, τα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζονται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.  Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, κατά τις πρώτες συζητήσεις Στις μέχρι τώρα επαφές του υπουργείου με τους εκπροσώπους του κλάδου φαίνεται ότι έπεσε στο τραπέζι  πρόταση για κλιμακωτές περικοπές των ταριφών από 10% έως και 50% για έργα με περίοδο διασύνδεσης από το 2009 έως και τα τέλη του 2013 (ανάλογα με το έτος κατασκευής, το κόστος επένδυσης, το ύψος της ταρίφας που ίσχυε τότε, και φυσικά το χρόνο απόσβεσης).

Για παράδειγμα, τραπεζικό στέλεχος με πείρα στις φωτοβολταϊκές χορηγήσεις, έχει προτείνει να υπάρξει πολύ μικρή περικοπή (μόλις 5%) για ένα παλαιό φωτοβολταικό που υλοποιήθηκε το 2009 όταν το κόστος κατασκευής ήταν 4 ευρώ / Watt και η ταρίφα που εισέπραττε 40 λεπτά/KWh, και αρκετά μεγαλύτερη (της τάξης του 30%) για ένα φωτοβολταικό που κατασκευάστηκε το 2012, όταν το κόστος είχε κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο 1,5 ευρώ/ Watt.

Η ρύθμιση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που αναμένεται να έρθει προς ψήφιστη στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.


Πηγή:(Πληροφορίες από : energypress, ΤΑ ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου