12 Απρ 2013

Αισιόδοξη η Κομισιόν για την επίτευξη συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ.


Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μισό αυτού του χρόνου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Καθώς ο τρίλογος διάλογος ξεκίνησε στις 11 Απριλίου για να καθοριστεί το τελικό σχήμα της νεάς ΚΑΠ τα κράτη μέλη της ΕΕ διχάστηκαν σχετικά με τη χρηματοδότηση αυτής της πολιτικής.
Γαλλία και Πολωνία θέλουν να κρατηθούν ψηλά οι αγροτικές ενισχύσεις, ενώ άλλα κράτη μέλη, με κυρίαρχο το Ηνωμένο Βασίλειο, θέλουν να περιορίσουν το ποσό των χρημάτων που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα.

«Οι τρέχουσες συζητήσεις σκοντάφτουν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να επηρεάσει την αγροτική πολιτική. Θέλουμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία», επεσήμανε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Ντατσιάν Τσιόλος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται ο τριμερής διάλογος, ο Τσιόλος θέλησε να διευκρινίσει τα θεσμικά ζητήματα ελπίζοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα «διαφορετικά μηνύματα» που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης αφότου ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάρτιο μια διαπραγματευτική εντολή για συνομιλίες με το Συμβούλιο. Τόνισε ότι «οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι το ίδιο πράγμα με μια συμφωνία. Τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο είναι συν-νομοθέτες, έχουν τώρα απλά από μια διαπραγματευτική θέση για τις συζητήσεις και η Κομισιόν λειτουργεί ως μεσολαβητής για να υπάρξει μια αποτελεσματική τελική συμφωνία».

Από σήμερα έως το τέλη Ιουνίου, οπότε και λήγει η ιρλανδική προεδρία του Συμβουλίου, θα διεξαχθούν περίπου 30 συνεδριάσεις μεταξύ των 3 μερών για να συζητήσουν τα εξής βασικά ζητήματα: άμεσες ενισχύσεις, αγροτική ανάπτυξη, κοινή οργάνωση αγορών (ένα βασικό ζήτημα ειδικά μετά τα πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα με το κρέας αλόγου) και οι λεγόμενες οριζόντιες πτυχές, έτσι ώστε τα θεσμικά όργανα να έρθουν σε ένα πρώτο συμβιβασμό, υιοθετώντας έτσι τα νομοθετικά κείμενα.

Ο Τσιόλος επεσήμανε την ιστορική σημασία των συζητήσεων. Είναι η πρώτη φορά που η ΚΑΠ υπάγεται στη συνήθη νομοθετική διαδικασία (επισήμως γνωστή και ως συν-απόφαση μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας).  Όμως, δεν επέλεξε να δώσει περισσότερο διεξοδικές πληροφορίες για τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια του τριμερή διαλόγου.

Απλά ανέφερε το εξής: «το ξεκαθάρισμα των σημαντικών λεπτομερειών θέλει ακόμα πολύ δουλειά». Και συνέχισε τονίζοντας ότι οι συνομιλίες πρόκειται να καταλήξουν σ’ έναν αποτελεσματικό συμβιβασμό των συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων των τριών οργάνων, με την αναπροσαρμογή των άμεσων ενισχύσεων να αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις. Η Επιτροπή απλά εμφανίζεται φιλόδοξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν λέει τίποτε άλλο σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στα υποχρεωτικά και αποτελεσματικά μέσα για το πρασίνισμα της ΚΑΠ, αλλά «χωρίς να υπάρχουν διπλές πράσινες πληρωμές».

Για την Κομισιόν η διαφάνεια στις πληρωμές είναι ακόμα ένα βασικό ζήτημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί υπό την αιγίδα της ιρλανδικής προεδρίας και εκτιμά ότι η νομοθεσία τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Γιαννακοπούλου Φανή

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου