5 Δεκ 2012

Αδύνατη σύμφωνα με τους πτηνοτρόφους η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την αντικατάσταση των κλωβών στα πτηνοτροφία πριν το τέλος του 2013.


Την στήριξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αλλά και της ελληνικής πολιτείας για την απώλεια εισοδήματος που έχει προκύψει από την ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών ζητούν οι πτηνοτρόφοι. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή οδηγία για την αντικατάσταση των κλωβών στα πτηνοτροφεία, οι εκπρόσωποι του κλάδου δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να ολοκληρωθεί,
αφού το ύψος της επένδυσης είναι δυσβάσταχτο για τις επιχειρήσεις. Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα με δηλώσεις του και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης τονίζοντας ότι έχει υποβληθεί στην Κομισιόν ένα «action plan» με τις δράσεις και το χρονοδιάγραμμα της Ελλάδας. «Το σχέδιο κρίθηκε ικανοποιητικό και έχει δοθεί παράταση και σε αυτήν την περίπτωση μέχρι τον Ιούνιο», ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης. Ωστόσο, πτηνοτρόφοι αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι η αντικατάσταση των κλωβών στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της χώρας μας δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2013. Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους αυτή την στιγμή η οδηγία έχει εφαρμοστεί στο 40% των επιχειρήσεων.

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Νίκο Βαζαίο, παραγωγό στα Μέγαρα, γραμματέα του Συνεταιρισμού Πτηνοτρόφων Μεγάρων και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε: «Η οδηγία 1999/74 της Ε.Ε. ισχύει εδώ και πολλά χρόνια αλλά υπάρχει καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής για τα κράτη μέλη το 2012. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος το οποίο είναι δυσανάλογο με το μέγεθος των αναγκών και το οικονομικό μέγεθος των επιχειρήσεων. Στην χώρα μας ήδη είμαστε σε διαδικασία εναρμόνισης με την οδηγία. Πιστεύω ότι στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014 η χώρα θα έχει εναρμονιστεί πλήρως. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή την στιγμή μπορεί να αγγίζουμε το 40%».

Σιωπηρή παράταση
Και προσθέτει: «Από ότι γνωρίζω έχει δοθεί σιωπηρά μια παράταση διότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εφαρμογή της οδηγίας. Από τη πολιτεία αυτό που ζητήσαμε ήταν κατανόηση που όπως αποδεικνύεται την έχουμε, επίσης πίστωση χρόνου που την λάβαμε και τέλος λόγω της απώλειας εισοδήματος η οποία προκύπτει από το μεγάλο κόστος των επενδύσεων ζητάμε μια έκτακτη ενίσχυση για αυτό το κομμάτι. Όσον αφορά το de minimis θα πρέπει να πούμε ότι είναι ένα πάγιο πρόγραμμα κατά κεφαλή ενίσχυσης όλων των κτηνοτρόφων της Ελλάδας ανεξαρτήτου μεγέθους και οικονομικής υπόστασης. Ουσιαστικά είναι ένα λαϊκό μέτρο που δίνει η Ε.Ε., το οποίο απελευθερώνει κάποιους εθνικούς πόρους ώστε να λάβει ο κάθε παραγωγός ένα ελάχιστο ποσό το οποίο δεν φτάνει για να καλυφθούν οι ανάγκες μας. Εμείς ζητάμε να συμμετάσχει το κράτος και να βοηθήσει στην απώλεια εισοδήματος η οποία προκύπτει από το μεγάλο ύψος των επενδύσεων αυτών. Επίσης ζητάμε – αυτό είναι και το φλέγον θέμα - να συμμετάσχει η Κοινότητα και το Κράτος στην απώλεια εισοδήματος που είχαμε φέτος λόγω του διπλασιασμού του κόστους των ζωωτροφών. Αυτό είναι το ζητούμενο, όταν χάνεις κάτι το οποίο δεν οφείλεται σε εσένα, ζητάς την στήριξη από αυτούς που έχουν την υποχρέωση να σε στηρίξουν».

Αυγοπαραγωγή
Ο κ. Βαζαίος απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με την σημερινή κατάσταση της αυγοπαραγωγού πτηνοτροφίας αναφέρει: «Η κατάσταση στην Ελλάδα σε ότι αφορά την αυγοπαραγωγή είναι οξύμωρη. Δηλαδή έχουμε μείωση της παραγωγής λόγω της εφαρμογής της οδηγίας 1999/74, έχουμε μια σταθερότητα στο θέμα των τιμών χονδρικής και την ίδια στιγμή έχουμε κερδοφορία λόγω των σχετικά καλών τιμών παραγωγού (οι οποίες ωστόσο είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) η οποία όμως εξανεμίζεται λόγω της παρατεταμένης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Όσον αφορά τα de minimis μπορεί η πολιτεία να έχει καλό σκοπό αλλά είναι εκτός πραγματικότητας».

Πρόβλημα ρευστότητας
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Αθανάσιος Βαγιώτης, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Πτηνοτρόφων Παραγωγών. Σύμφωνα με τον κ. Βαζαίο: «Δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η εφαρμογή της οδηγίας για την αντικατάσταση των κλωβών στην πτηνοτροφία».
Και προσθέτει: «Η κατάσταση στον κλάδο μας είναι πολύ άσχημη και οι κύριοι λόγοι έχουν να κάνουν με την πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν κέρδη. Εμείς ως πτηνοτρόφοι προκειμένου να βοηθηθούμε και να προχωρήσει η διαδικασία αντικατάστασης των κλωβών ζητούμε να ενισχυθούμε οικονομικά. Όμως η ενίσχυση de minimis θα είναι ελάχιστη. Από ότι πληροφορούμαστε δεν θα είναι ούτε τις τάξεως των 20 λεπτών το κοτόπουλο. Αυτή την στιγμή θα πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες ή από κάπου αλλού ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Από πλευράς Υπουργείου δεν έχουμε επαρκή ενημέρωση. Αναμένουμε».

Χρήστος Διαμαντόπουλος


 Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου