21 Δεκ 2012

Καλλιέργεια κάπαρης.


Θέλετε να καλλιεργήσετε κάππαρη; Μην ανησυχείτε καθόλου και θα βρούμε τα κουμπιά της καλλιέργειας κάπαρης και στο τέλος θα μαζέψουμε όλα τα καπαρόκουμπα!
Καπαρόκουμπο ή απλά κάπαρη, ονομάζεται  το ανώριμο μπουμπούκι του φυτού, το οποίο συλλέγεται και συντηρείται. Η χαρακτηριστική τους γεύση τα κάνει περιζήτητα ορεκτικά  και γαρνιτούρα σε σαλάτες ή σε ομελέτες ενώ πολλοί  τρώνε και τα φύλλα της κάπαρης (καπαρόφυλλα), αφού πρώτα τα βράσουν. Έχουν ελαφρώς πικρή γεύση, αλλά αρέσουν.

Η κάπαρη είναι αυτοφυές φυτό της μεσογείου, πολυετές,  ευδοκιμεί σε αργιλώδη, αμμώδη, πετρώδη, χαλικώδη εδάφη
με λιγότερο από 1% οργανική ύλη και τη συναντάμε ακόμη κι επάνω σε παλιούς τοίχους, ξερολιθιές ή βράχους. Αναπτύσσεται σε μέρη που έχουν πλήρη ηλιοφάνεια και πολύ ζεστό καλοκαίρι ενώ  το χειμώνα είναι ευαίσθητη και δεν αντέχει τις παγωνιές και την υπερβολική υγρασία.
Πολλαπλασιάζεται σχετικά δύσκολα με σπόρο καθώς και με μοσχεύματα διαμέτρου μεγαλύτερης 1,5 εκ. ενώ τον τρίτο χρόνο βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή. Η καρποφορία διαρκεί από Μάιο έως Αύγουστο, και στις φυτείες κάπαρης γίνονται  γύρω στις δέκα συγκομιδές των μπουμπουκιών και διαχωρίζονται ανάλογα με το μέγεθος τους. Όσο μικρότερο είναι το καπαρόκουμπο, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του.
Διαβάστε περισσότερα για την κάπαρη


Πηγή:geoponikiagora 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου