9 Δεκ 2012

Η Σόγια.


Πριν από λίγο καιρό η σόγια θεωρούνταν η παράξενη τροφή των χορτοφάγων, κάποιο άγευστο και ιδιόρρυθμο προϊόν. Σήμερα, δεν χρειάζεται εισαγωγή γιατί έχει γίνει γνωστή σαν «φυτική πρωτεΐνη» και έχει γίνει αποδεκτή σαν ένα υποκατάστατο του κρέατος. Η σόγια αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμά κλίματα, γι' αυτό δεν μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία στην Ευρώπη. Όμως η Αμερική εξάγει μεγάλες ποσότητες, αλλά αναπτύσσεται και στην Ασία
όπου από χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό προϊόν.



Στην αρχή καλλιεργήθηκε στην Κίνα όπου την εκτιμούσαν τόσο πολύ, ώστε ήταν γνωστή σαν «κρέας του εδάφους» και οι αναφορές της πρώτης καλλιέργειάς της στην Κίνα φτάνουν μέχρι τέσσερις ή πέντε χιλιάδες χρόνια πριν. Στην Κίνα καθώς και στην Ιαπωνία εθεωρείτο ότι ήταν ένας από τους πέντε ιερούς κόκκους, εξαιτίας της θρεπτικής αξίας της. Οι άλλοι τέσσερις κόκκοι ήταν το ρύζι, το σιτάρι, το κριθάρι και το κεχρί.

Η σόγια είναι ο κύριος προμηθευτής πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους, αφού το 40% των φασολιών της σόγιας αποτελείται από πρωτεΐνη. Εκτός από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχει το πλεονέκτημα να περιέχει μια κατανομή όλων των είκοσι δύο αμινοξέων που σχηματίζουν την πρωτεΐνη. Η σόγια είναι επίσης πλούσια σε λεκιθίνη(γαλακτωματοποιητής).

Περιέχει τέλος, μεγάλες ποσότητες βιταμινών,ιδιαίτερα βιταμίνες A, B, C, E και μεταλλικών αλάτων, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, άζωτο, φωσφόρο, κάλιο και θείο.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑ ΟΣΠΡΙΑ
½ φλυτζάνι τσαγιού
(~120gr)
ΠΡΩΤΕΪΝΗ
(gr)
ΛΙΠΑΡΑ
(gr)
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
(gr)
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
(mg)
ΣΙΔΗΡΟΣ
(mg)
ΦΟΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
(mcg)
ΚΑΛΙΟ
(mg)
Φασόλια
8
0
7
25
2,6
114
355
Φακές
9
0,5
5
19
3,3
179
365
Αρακάς
8
0,5
5
11
1,7
63
296
Φασόλια σόγιας
11,1
5,7
4
130
2,3
100
185
Το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει μόνο μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, όμως χρειάζεται μια ικανοποιητική καθημερινή δόση για να δομήσει τα κύτταρα και για να τα διατηρήσει σε καλή κατάσταση. Μια έλλειψη πρωτεΐνης οδηγεί σε φθορά των κυττάρων, έλλειψη ενέργειας και τελικά απώλεια της μυϊκής δύναμης και του μυϊκού τόνου. Από την έλλειψη της πρωτεΐνης μπορεί να προκύψει μια ποικιλία ασθενειών, σε γενικές γραμμές όμως, το σώμα θα χάσει τη δύναμη και την αντίστασή του, η κυκλοφορία θα είναι φτωχή και η ροή του αίματος αργή.

Σήμερα την σόγια μπορούμε να την βρούμε στο εμπόριο σε πολλές μορφές, αν και αρχίζει την ζωή της σαν μια σειρά από φασόλια μέσα σε ένα λοβό. Οι βλαστοί αυτοί χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στην κινέζικη κουζίνα, σαν χορταρικό ή/και μέσα στις σαλάτες.

Ένα άλλο πολύ γνωστό προϊόν είναι η σάλτσα σόγιας.

Τα φασόλια σόγιας χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή γάλακτος και προϊόντων γάλακτος όπως κρέμες, παγωτά άλλα και τυριά που χρησιμοποιούνται κατά τις περιόδους της νηστείας. Υπάρχει επίσης αλεύρι από σόγια, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή ψωμιού και γλυκών. Το λάδι σόγιας είναι ήδη γνωστό σαν ένα λάδι για μαγείρεμα χορταρικών καθώς και για σαλάτες.


Πηγή:http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου