8 Δεκ 2012

Εφαρμόσιμη η γεωργία ακριβείας στο βαμβάκι.


Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα του HydroSense που μελετά την εφαρμογή τεχνολογιών ακριβείας στην καλλιέργεια βαμβακιού.


Τα πρώτα συμπεράσματα του τριετούς προγράμματος που παρουσιάστηκαν στο Β’ Επιστημονικό Σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
την προηγούμενη Τετάρτη, δείχνουν πως η τεχνολογία ακριβείας κατάφερε με επιτυχία να μειώσει το νερό άρδευσης, την αζωτούχο λίπανση και τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιήθηκαν σε σύγκριση με την συμβατική μέθοδο που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί. Μάλιστα σε 2 από τους 3 πιλοτικούς αγρούς οι αποδόσεις ήταν αυξημένες.

Το τριετές πρόγραμμα HydroSense άρχισε να υλοποιείται τον Ιανουάριο του 2010, με τη συμβολή μιας πολυμελούς διεπιστημονικής ομάδας, από διεθνώς καταξιωμένους ερευνητές. Η συγχρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του LIFE+, εξασφαλίστηκε με την υποβολή, μιας πρωτοποριακής πρότασης με θέμα την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών ακριβείας για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και την ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαθεσιμότητας νερού. Πιο αναλυτικά, το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην ορθολογική χρήση του νερού, των ανόργανων λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε μια σημαντική για την οικονομία των Μεσογειακών χωρών καλλιέργεια - την καλλιέργεια βάμβακος - συνδυάζοντας τις αρχές της γεωργίας ακριβείας με προηγμένες τεχνολογίες τηλεπισκόπησης.

Οι νέες τεχνολογίες περιλαμβάνουν πολυφασματικούς αισθητήρες, αισθητήρες υπερύθρων, αισθητήρες υγρασίας εδάφους, συσκευές εξατμισο-διαπνοής και δορυφορικές εικόνες υψηλής διακριτικής ικανότητας. Οι πιλοτικές καλλιέργειες πραγματοποιούνται σε τρεις αγρούς του Θεσσαλικού κάμπου σε συνεργασία με ισάριθμους παραγωγούς.

Δικαιούχοι του Προγράμματος HydroSense είναι το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (συντονιστής του Προγράμματος), το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στόχος του Προγράμματος είναι να διαχυθούν τα αποτελέσματα από τις πιλοτικές εφαρμογές στους αγρότες και παράγοντες σε τοπική και ευρύτερη κλίμακα. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα του Προγράμματος (www.hydrosense.org), διοργανώνονται εκπαιδευτικοί κύκλοι, ημερίδες, και εκθέσεις.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου