21 Δεκ 2012

Σταθερή χρηματοδότηση της γεωργίας ζήτησε ο Τσαυτάρης.


Εν αναμονή των αποφάσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, κατά την διάρκεια της Συνόδου του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας – Αλιείας της Ε.Ε. στις 18 και 19 στις Βρυξέλλες, επεσήμανε την αναγκαιότητα σταθερής χρηματοδότησης της γεωργίας. Βασικό θέμα της συνόδου ήταν η νέα ΚΑΠ 2014-2020 και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων που σημειώθηκε επί
Κυπριακής Προεδρίας
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, χαιρέτισε τις προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας και τα πρώτα ικανοποιητικά αποτελέσματα προόδου των διαπραγματεύσεων προς μια κοινά αποδεκτή Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ειδικότερα ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στη σημασία απλοποίησης των διαδικασιών σε ότι αφορά τόσο τις άμεσες ενισχύσεις όσο και την έγκριση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απορρόφηση και αποδοτικότητα των πόρων, καθώς και στην επίλυση των θεμάτων αλληλοεπικαλύψεων μεταξύ του 1ου και του 2ου Πυλώνα της ΚΑΠ.

Αναφερόμενος στην ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς (Κ.Ο.Α.) των γεωργικών προϊόντων, ο Υπουργός σημείωσε τα πεδία τα οποία θα απαιτήσουν περαιτέρω προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη λειτουργία της αγοράς και αποτελεσματικότερη στήριξη της γεωργίας, όπως τα πρότυπα εμπορίας και η λειτουργία των ομάδων παραγωγών. Υπογράμμισε δε, υποστηρίζοντας και άλλες αντιπροσωπείες, την αναγκαιότητα αναγραφής του τόπου προέλευσης των οπωροκηπευτικών αλλά και άλλων προϊόντων, προκειμένου να διατηρούν αλώβητη την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και την προστιθέμενη αξία που τους αναλογεί σε σχέση με ομοειδή προϊόντα τρίτων χωρών, που προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές επειδή παράγονται με λιγότερο αυστηρά πρότυπα.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η ΚΑΠ είναι μια πολιτική που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία η Ευρώπη χρειάζεται μια βιώσιμη και αποδοτική γεωργία, σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται πρωτίστως η σταθερή χρηματοδότηση της γεωργίας ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες αλλά και στις νέες προκλήσεις της επισιτιστικής επάρκειας, της ασφάλειας των τροφίμων και της περιβαλλοντικής αειφορίας, αλλά και της αποφασιστικής συμβολής στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, σύμφωνα με τους στόχους για την «Ευρώπη 2020».

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου