8 Μαρ 2013

Άλλες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ που έχουν προταθεί για κατάργηση ή συγχώνευση εκτός των 4 ΠΚΠΦ και ΠΕ.


Τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, ο Σταθμός Ελέγχου και Τυποποίησης Δημητριακών στη Θεσσαλονίκη και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής είναι οι υπόλοιπες υπηρεσίες – εκτός από τα 4 Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου – που «απουσιάζουν» από το προτεινόμενο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, για κάποια από τα Περιφερειακά Εργαστήρια Γεωργικών
Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων (ΠΕΓΕΑΛ) προτείνεται η συγχώνευσή τους. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων για την ενδεχόμενη κατάργηση των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΚΠΦ&ΠΕ). Ειδικότερα σε επιστολή τους οι εργαζόμενοι του ΠΚΠΦ&ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης αναφέρουν ότι το Κέντρο «όχι μόνο πρέπει να παραμείνει ως Ενιαία Περιφερειακή Μονάδα αλλά υποχρέωση της πολιτείας είναι να αναβαθμίζεται συνεχώς για να συνεχίσει το θεσμοθετημένο έργο του».

Οι προτεινόμενες καταργήσεις/συγχωνεύσεις
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου εκτός από τα 4 Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, Ναυπλίου, Πάτρας και Ιωαννίνων δεν υπάρχουν πουθενά μέσα στο προτεινόμενο οργανόγραμμα τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων (στη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Αττική και την Καρδίτσα). Δεν αναφέρονται επίσης κάποια από τα Περιφερειακά Εργαστήρια Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων – ΠΕΓΕΑΛ αφού όπως προκύπτει προτείνεται η συγχώνευσή τους. Για παράδειγμα το ΠΕΓΕΑΛ της Κομοτηνής αναφέρεται ως Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας. Το ΠΕΓΕΑΛ Θεσσαλονίκης αναφέρεται ως ΠΕΓΕΑΛ Κεντρικής Μακεδονίας. Για το ΠΕΓΕΑΛ Ιωαννίνων προτείνεται η συγχώνευση με το ΠΕΓΕΑΛ Λάρισας και η μετονομασία του ως ΠΕΓΕΑΛ Θεσσαλίας και Ηπείρου ενώ το ΠΕΓΕΑΛ Κορίνθου προτείνεται να συγχωνευθεί με αυτό της Αττικής.
Επίσης, για τον Σταθμό Ελέγχου και Τυποποίησης Δημητριακών στη Θεσσαλονίκη προτείνεται η κατάργησή του. Τέλος σε ότι αφορά τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ προτείνεται η κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

Δηλώσεις
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Παπάς, Προϊστάμενος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ιωαννίνων: «Παρακολουθούμε και ελέγχουμε διάφορους φορείς που εφαρμόζουν προγράμματα γενετικής βελτίωσης και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ μέσω της υπηρεσίας μας. Αν ισχύσουν οι αλλαγές αυτές που προτάθηκαν θα δημιουργηθούν προβλήματα. Εν τω μεταξύ εμείς είμαστε διαπεριφερειακές υπηρεσίες. Για παράδειγμα εμείς στα Ιωάννινα έχουμε υπό την εποπτεία μας περιοχές όπως η Κέρκυρα και η Λευκάδα. Αυτό που κοιτάζουν όσοι κάνουν αυτές τις προτάσεις κοιτάζουν μόνο τους αριθμούς και κάνουν περικοπές και συγχωνεύσεις χωρίς να μας ακούν καθόλου».
Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο και ο κ. Νίκος Κακαβάς πρόεδρος ΠΟΓΕΔΥ τονίζοντας: «η Τρικομματική Κυβέρνηση θα πρέπει καλύτερα να ασχοληθεί με την λίστα Λαγκάρντ και να αφήσει τους γεωτεχνικούς οι οποίοι έχουν βοηθήσει να αυξηθούν κατακόρυφα οι εξαγωγές, βοηθούν στην Αγροτική Ανάπτυξη κ.α. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το μόνο στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η ελληνική οικονομία. Όποιος σκέφτεται κάτι διαφορετικό είναι κατά την γνώμη μας μειοδότης της πατρίδας».

Το «όφελος»
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από πλευράς κυβέρνησης με το προτεινόμενο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ότι αφορά το ΥπΑΑΤ, στόχος είναι να μειωθούν οι οργανικές μονάδες, συνολικά της Κεντρικής Υπηρεσίας και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών, σε ποσοστό 58% γεγονός που θα οδηγήσει (σύμφωνα με τον σχεδιασμό) σε συνολική δημοσιονομική εξοικονόμηση ποσού που θα ανέρχεται στα 8.085.697 ευρώ.

Δείτε εδώ προηγούμενο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου σχετικά με την πιθανή κατάργηση 4 Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Πηγή:www.agrotypos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου