12 Μαρ 2013

Ανάγκη ή Ευκαιρία η επιστροφή στη γεωργία;


Στο ερώτημα τίτλο «Επιστροφή στην Γη, Ανάγκη ή Ευκαιρία» έρχεται να απαντήσει η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιείται την Τετάρτη, 20 Μαρτίου, στη Σύρο.


Η ημερίδα ξεκινάει στις 16.30 στην αίθουσα του Επιμελητήριου Κυκλάδων, που διοργανώνει τη συνάντηση, στη Σύρο.


Η παρουσίαση θα γίνει με ζωντανή σύνδεση μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης, με τα γραφεία του Επιμελητηρίου, στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, απ’ όπου οι παρευρισκόμενοι θα  συμμετάσχουν ενεργά.

Η ημερίδα οργανώνεται από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» για να επισημανθούν οι δυνατότητες και προοπτικές στον αγροτικό τομέα.

Στόχος της ημερίδας είναι το «άνοιγμα» επαγγελματικών δρόμων και διεξόδων, ιδίως για τους νέους ανθρώπους, μέσω της ενασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.

Τα θέματα που θα προσεγγισθούν είναι: «Η Αγροτική Δραστηριότητα, ως μέσο παραμονής των νέων στα νησιά», «Παραγωγή προϊόντων από το χωράφι στο ράφι με στρατηγική back to the future», «Αγροτική Επιχειρηματικότητα», «H Κοινή Γεωργική Πολιτική & Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη στην Ελλάδα» και «Σύνδεση τοπικών γεωργικών προϊόντων ποιότητας με πολιτισμό & Τουρισμό: παλέτα παραδοσιακών τυριών Κυκλάδων» και «Ο ρόλος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων».

Οι κλάδοι για τους οποίους θα δοθούν στοιχεία είναι οι: Μελισσοκομία και οι προοπτικές ανάπτυξης/βελτίωσης της, Τυροκομία- παραγωγή παραδοσιακών τυριών, νέα προϊόντα, Αμπελουργία-Οινολογία Παραγωγή-Έλεγχοι-Οινοποιήσεις, Προτάσεις για καλλιέργειες: αλόη, φραγκόσυκα, κάπαρη κλπ, Αρωματικά Φυτά: Φασκόμηλο, θυμάρι, ρίγανη, μάραθος, μέντα κλπ, Τράπεζα Γενετικού Υλικού-Σποροπαραγωγή δημητριακών κλπ, Παραγωγή Εδωδίμων και Φαρμακευτικών Μανιταριών, Παραγωγή νέων Ζωοτροφών-Οσπρίων, Ιδιοπαραγόμενα Γεωργικά Προϊόντα και Αδειοδοτήσεις - Ενισχύσεις από το ΥπΑΑΤ, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν από καλλιεργητές με σημαντική εμπειρία στο νησί της Πάρου.

Καταγράφεται συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον νέων, ενώ ανανεώθηκε στις Κυκλάδες μετά την Επίσκεψη Μελέτης Αγροτών από Πάρο & Σίφνο στην Zootechnia (8-9 Μαρ 2013), με ενημερώσεις από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Παρουσιάσεις 50 Πετυχημένων Πρακτικών, Δημ. Μιχαηλίδης), από το γραφείο του Ευρωβουλευτή κ. Ν. Χρυσόγελλου (Χ. Ευθυμιάτου) και από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Δρ Ε. Μαλούπα).

Τα γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Σύρο, Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο θα είναι ανοικτά σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, την Τετάρτη, 20 Μαρ 2013, στις 16.30, στην ημερίδα με θέμα «Επιστροφή στην Γη, Ανάγκη ή Ευκαιρία?». Πληροφορίες: 22810 82346 (εσωτ. 119), Fax: 22810 86555 www.e-kyklades.gr


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου