16 Μαρ 2013

Στο τραπέζι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές για νέους αγρότες.


Τη θέσπιση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών για τους νέους αγρότες κατ’ αντιστοιχία του «μοντέλου» που εφαρμόζεται ήδη για τους νέους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση. Την αποκάλυψη έκανε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ και μέλος της τρικομματικής επιτροπής για το φορολογικό, Απόστολος Βεζυρόπουλος στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσαν την Πέμπτη στην Αθήνα η ΕΤΑΓΡΟ,
το ΓΕΩΤΕΕ και η ΠΕΝΑ με θέμα «Φορολόγηση, Εισοδηματικές Επιβαρύνσεις και Βιωσιμότητα των Ελληνικών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων».

Tην πρόταση για υιοθέτηση χαμηλότερων συντελεστών για νέους αγρότες έθεσε ο εισηγητής φορολογικού της ΝΔ, Απόστολος Βεζυρόπουλος (φωτό δεξιά).
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda σε σχετικό ρεπορτάζ της στο φύλλο που εκτάκτως κυκλοφορεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στόχος είναι η σχετική ρύθμιση να ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το Μάιο.

Βεβαίως, για να προχωρήσει το σχέδιο θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Βεζυρόπουλο η πρόταση είναι καλά τεκμηριωμένη κι έχει μεγάλες πιθανότητες να υλοποιηθεί. «Το αίτημα (σ.σ. για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για νέους αγρότες), όπως ακριβώς επιδιώξαμε και πετύχαμε για τους νέους επιχειρηματίες, έχει ισχυρή νομιμοποιητική βάση», υπογράμμισε ο βουλευτής  Ημαθίας της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι «εγώ προσωπικά δεσμεύομαι να το θέσω επιτακτικά».

Υπενθυμίζεται ότι , σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, οι νέοι επιτηδευματίες φορολογούνται με μειωμένο κατά 50% συντελεστή 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ των εσόδων τους κατά την πρώτη τριετία άσκησης του επαγγέλματός τους.

Σχετικά με τα υπόλοιπα «ανοιχτά μέτωπα» της φορολόγησης, ο κ. Βεζυρόπουλος επανέλαβε ότι τα κριτήρια που θα θεσπιστούν για την εξαίρεση των επαγγελματιών αγροτών από την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων θα είναι «απόλυτα ρεαλιστικά», ωστόσο δεν έθιξε καθόλου το ζήτημα της φορολόγησης της αγροτικής γης. Κάτι που, αντίθετα, έκαναν σχεδόν όλοι οι  υπόλοιποι παριστάμενοι τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν τα βασικά μέσα και τα εργαλεία της αγροτικής παραγωγής, όπως η γη, οι αποθήκες και οι σταύλοι να λογίζονται και να φορολογούνται ως περιουσιακό στοιχείο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το εισόδημα του Έλληνα αγρότη βρίσκεται σε πτωτική πορεία σε διάστημα που ξεπερνάει την τελευταία δεκαετία. Πιο συγκεκριμένα, από 3,615 εκατ. ευρώ που ήταν το 2001 μειώθηκε σε 798 εκατ. ευρώ το 2011 (μείωση 7,8% ετησίως κατά μέσο όρο). Επιπλέον, ενώ το 2001 το εισόδημα των γεωργών συνιστούσε το 36,5% της Ακαθάριστης Αξίας Παραγωγής της ελληνικής «γεωργίας», το 2011 το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 7,4%.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας με  θέμα «Φορολόγηση, Εισοδηματικές Επιβαρύνσεις και Βιωσιμότητα των Ελληνικών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» ήταν οι καθηγητές Π. Παναγόπουλος, Κ. Τσιμπούκας,  Δ. Βακάκης, ο εκπρόσωπος της ΠΕΝΑ, Β. Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σ. Μάμαλης.

Την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο κοινοβουλευτικός εισηγητής για θέματα φορολογικού, Απ. Βεζυρόπουλος ενώ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) έδωσε το παρόν και μίλησε ο υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής, Βαγγέλης Αποστόλου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής και πρώην (υπηρεσιακός) υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ν. Μαραβέγιας.

Τσατσάκης Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου