13 Μαρ 2013

ΣΕΒΕ: Αδιανόητο, εν μέσω κρίσης, να εισάγουμε περισσότερα τρόφιμα από ό,τι εξάγουμε.


Σε πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο τροφίμων-ποτών πρέπει να περάσει, το αργότερο μέχρι το 2016, η Ελλάδα, επενδύοντας στο στοχευμένο μάρκετινγκ και στην προβολή των αξιών της μεσογειακής διατροφής, όπως επισημαίνει η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σύμφωνα με την οποία είναι αδιανόητο να υπάρχει ακόμη εμπορικό έλλειμμα στον συγκεκριμένο τομέα και, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να εξακολουθούμε να εισάγουμε περισσότερα προϊόντα από όσα εξάγουμε.
Όπως επισημαίνει, πάντως, ο ΣΕΒΕ, με την ευκαιρία της πρόσφατης συμμετοχής του στην κλαδική έκθεση "Detrop-Oenos", στη Θεσσαλονίκη, η εξαγωγική δραστηριότητα των
ελληνικών τροφίμων και ποτών ενισχύθηκε πέρυσι κατά 9,4%, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,9%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα στον κλάδο να συρρικνωθεί κατά 37,3%. Πρωταθλητές του κλάδου, που σημείωσαν σημαντική άνοδο πέρυσι, είναι τα παρασκευασμένα λαχανικά και φρούτα, τα ιχθυηρά και οι νωποί καρποί και φρούτα.

Τα τρόφιμα είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών και έχουν ακόμη μεγάλη δυναμική ανάπτυξης. "Η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για παραδοσιακά προϊόντα είναι σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα που πρέπει να την αδράξουμε. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από καταπληκτικά και μοναδικά προϊόντα που συνδυάζουν ποιότητα, γεύση και διατροφικές αξίες. Η Ελλάδα είναι η ψυχή και η καρδιά της Μεσογείου, είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μας ανήκει, που πρέπει να το εκφράσουμε, να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε από αυτό", σημειώνει ο ΣΕΒΕ.

Γνωστοποιεί δε, ότι στη διάρκεια της έκθεσης (7-10 Μαρτίου), τα στελέχη του τμήματος υποστήριξης μελών του ΣΕΒΕ, πραγματοποίησαν πάνω από 100 επαφές με επιχειρήσεις-εκθέτες, βοηθώντας άμεσα με την τεχνογνωσία τους να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα για την εξαγωγική δραστηριότητα και τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Επίσης, πάνω από 20 εξαγωγικές επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την επιχειρηματική αποστολή, που διοργανώνει η Eurobank σε συνεργασία με το ΣΕΒΕ και τους άλλους δύο εξαγωγικούς φορείς της χώρας, τον Μάιο στη Μόσχα, στο πλαίσιο της δράσης “Go International”.


Πηγή: www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου