19 Μαρ 2013

Μουαγιέν κάνουν φέτος τα αγγούρια.


Ανάμεσα στις υψηλές τιμές και την αυξημένη ζήτηση που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τη μείωση της παραγωγής εξαιτίας της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας κινείται η καλλιέργεια του αγγουριού φέτος. Μάλιστα οι τιμές παραγωγού τελευταία έχουν «απογειωθεί» σε επίπεδα της τάξεως του 1 ευρώ το κιλό καθώς οι εξαγωγές πάνε ανέλπιστα καλά.



Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 0,80 έως 1,10 ευρώ το κιλό στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ανατολή» Ιεράπετρας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοπρασίας, Μανώλη Χαραλαμπάκη. Μάλιστα, «αυξημένη ζήτηση παρουσιάζεται από τις Βαλκανικές χώρες ενώ οι ποσότητες στην Ευρωπαϊκή αγορά είναι μειωμένες καθώς και η ισπανική παραγωγή έχει σημειώσει πτώση σε σχέση με πέρσι», αναφέρει στην Agrenda ο κ. Χαραλαμπάκης.

Σε τιμές του 1 ευρώ πουλάνε κατά τις τελευταίες μέρες και οι παραγωγοί του Τυμπακίου Κρήτης.

Φέτος η χρονιά είναι πρώιμη και προς το παρόν οι παραχθείσες ποσότητες χαμηλές, λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης. Και είναι πρώιμη λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών.

Έτσι η παραγωγή ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες χρονιές και σε μία περίοδο που δεν παράγουν αγγούρια άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έστω κι αν είναι θερμοκηπιακές οι καλλιέργειες, πράγμα που σημαίνει ότι «ζουν» στο δικό τους μικροκλίμα, επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και ιδιαιτέρως από την υψηλή ηλιοφάνεια. Παράλληλα, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, στα Χανιά η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 0,70-1,10 ευρώ το κιλό όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος Μανώλης Ζαράκης.

Στα 35 λεπτά το τεμάχιο διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού στην περιοχή της Πρέβεζας, όπου ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή, για όσους παραδίδουν τα προϊόντα τους στον ΣΠΟΑΠ και Α.Σ. Πρέβεζας, σύμφωνα με τον παραγωγό Βαγγέλη Αυδίκο.

Μεγάλος βραχνάς παραμένουν οι καθυστερημένες πληρωμές παραγωγών αφού στην καλύτερη περίπτωση γίνονται εντός τριμήνου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το πεντάμηνο και φτάνουν έως το χρόνο.

Ιδιαίτερα ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες 

Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη της αγγουριάς είναι κοντά στους 25οC και η ελάχιστη στους 15οC αφού είναι φυτό θερμών εποχών και δεν ανέχεται καθόλου το κρύο.

Η έκθεση σε ψυχρές καιρικές συνθήκες επιβραδύνει την ανάπτυξή του, ενώ αντίθετα, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ανεπαρκή παραγωγή γύρης και συνεπώς μείωση της καρπόδεσης. Η συγκομιδή ξεκινά 45-50 ημέρες μετά τη μεταφύτευση και επαναλαμβάνεται κάθε 3-6 ημέρες, ανάλογα με την εποχή.

Οι καρποί είναι κατάλληλοι για συγκομιδή όταν αποκτήσουν μήκος 30-35 εκατοστών και βάρος 350-500 γραμμαρίων. Οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 10 και 12 τον./στρ. το χειμώνα (Δεκέμβριο - Φεβρουάριο) και 18-25 τον./στρ. για ολόκληρη την περίοδο (Οκτώβριο – Μάιο).

Το κρύο αύξησε τις πωλήσεις
Μειωμένα τα στρέμματα
Φαίνεται… παράξενο, αλλά όσο πιο τσουχτερό είναι το κρύο και ο χειμώνας έντονος στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης τόσο μεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται από την Κρήτη, αναφέρει ο Γ. Ντισπιράκης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το κόστος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αυξάνεται στην Ολλανδία και την Ισπανία όταν μειώνονται οι θερμοκρασίες, επειδή εκεί τα θερμοκήπια θερμαίνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές.

Την ίδια στιγμή στην Κρήτη το κόστος παραμένει σταθερό ή αυξάνεται λίγο και οι τιμές επηρεάζονται κυρίως από την προσφορά και τη ζήτηση.

Ταυτόχρονα οι εκτάσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις κακές τιμές που σημείωσε πέρσι δεν άφησε περιθώρια στους παραγωγούς με αποτέλεσμα πολλοί να μην το επιλέξουν.

Ανατολικές ρίζες

Το αγγούρι (Cucumis sativus L.) ανήκει στην οικογένεια των κολοκύνθοειδών (Cucurbitaceae) ενώ γενέτειρα του είναι η Ινδία όπου και έχει παρατηρηθεί μεγάλη γενετική ποικιλομορφία σε αρκετές περιοχές της. Καλλιεργούνται πάνω από 3.000 χρόνια στην Δυτική Ασία και μάλλον εισήχθησαν στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους. Σύμφωνα με διάφορες γραφές οι Έλληνες καλλιεργούσαν αγγούρια από την αρχαιότητα και ήταν γνωστά με την ονομασία «σίκυον». Υπάρχουν αναφορές πως καλλιεργούνταν στη Γαλλία από τον 9ο αιώνα και στην Αγγλία από τον 14ο.


Παπαλαζάρου Κική

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου