11 Μαρ 2013

«Θερμή» υποδοχή στον Τσιόλος ετοιμάζουν οι Ιρλανδοί αγρότες.


Με μαζικές διαδηλώσεις Ιρλανδών αγροτών δυναμιτίζεται η συνάντηση των προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας και Αλιείας από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ με τον Επίτροπο Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος, την Επίτροπο Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, στο Δουβλίνο. Στη συνάντηση θα προεδρέυσει ο Υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόιβενει.




Στη συνάντηση του ο Τσιόλος με τον Κόβενει εκτός από την πορεία των μεταρρυθμίσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα εστιάσουν και στο πως μπορεί να βελτιωθεί η θέση των νέων αγροτών στον αγροτικό τομέα.

Χιλιάδες αγρότες αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το γραφείο του Κόβενει για να διεκδικήσουν να μην περάσουν μέτρα που θα βλάψουν την ιρλανδική γεωργία έπειτα από κάλεσμα της Ένωσης Ιρλανδών Αγροτών (IFA). 

Αν τελικά υπερισχύσει το μοντέλο της περιφερειοποίησης (περιφερειακές ενισχύσεις) αυτό θα σημαίνει ότι από τη μία πλευρά θα δίνονται λιγότερες επιδοτήσεις για χιλιάδες παραγωγικούς αγρότες και από την άλλη θα αυξηθούν οι ενισχύσεις σε αυτούς που έχουν αγροτική γη σε λιγότερο παραγωγικές περιοχές. 

Ο πρόεδρος της IFA, Τζον Μπρύαν, τονίζει ότι ο Κόβενει οφείλει να πει στην Κομισιόν ότι αυτή η συμφωνία δεν θα λειτουργήσει στην Ιρλανδία.

«Αυτό που θέλουμε να δούμε από τη συνάντηση Κόβενει και Τσιόλος είναι μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους ενεργούς αγρότες της Ιρλανδίας να παραμείνουν στις επιχειρήσεις τους και να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους», σημειώνει ο Μπρύαν στα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης.
Και πρόσθεσε ότι: «Οι προτάσεις που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για τη νέα ΚΑΠ κινούνται πολύ γρήγορα προς τις περιφερειακές ενισχύσεις και αν και ο υπουργός μας δε το σταματήσει, τότε θα προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην ιρλανδική γεωργία».

Όμως, ο Υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας, θέλει η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ να κινηθεί προς ένα πιο δίκαιο σύστημα για όλους τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου