11 Μαρ 2013

Eμπόδια στην ανάπτυξη των προβιοτικών από τη νέα σήμανση.


Ο κανονισμός απαγορεύει την αναγραφή στην ετικέτα οποιουδήποτε τροφίμου, την ένδειξη «προβιοτικό», εάν δεν μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά η συμβολή του στην υγεία του καταναλωτή, όπως το πράττουν οι φαρμακοβιομηχανίες.


«Προϊόντα με προβιοτικά όπως τα γιαούρτια, για παράδειγμα, απευθύνονται συνήθως σε υγιείς ανθρώπους και άρα δεν
καλούνται να θεραπεύσουν κάποια ασθένεια. Ως εκ τούτου είναι πρακτικά αδύνατο να τεκμηριωθεί το όφελός τους για την υγεία αν και είναι υπαρκτό», τόνισε ο γενικός διευθυντής του διεθνούς συνδέσμου Προβιοτικών (ΙΡΑ), Ιωάννης Μισόπουλος, προσθέτοντας πως τα προϊόντα του κλάδου εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο του ΙΡΑ η εξέλιξη αυτή με την οδηγία για τα προβιοτικά έχει υποχρεώσει σε αναδίπλωση την ευρωπαϊκή βιομηχανία και προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Μάλιστα παρά την απαγόρευση ήδη κράτη μέλη όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία δεν συμμορφώνονται με το νέο κανονισμό και συνεχίζουν να αναγράφουν την ένδειξη προβιοτικό.

Για το θέμα, που τέθηκε στο πλαίσιο ημερίδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Detrop, ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης είπε ότι στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τα προβλεπόμενα για τη χρήση του χαρακτηρισμού "προβιοτικό" ενδέχεται να αλλάξουν, ώστε αυτή να επιτρέπεται.

«Ακόμη και να μη συμβεί αυτό όμως, η Ελλάδα μπορεί να παρακάμψει την απαγόρευση αναφέροντας πάνω στις συσκευασίες των παραδοσιακών προϊόντων της όχι τη λέξη προβιοτικό, αλλά στοιχεία μετρήσεων για τους προβιοτικούς οργανισμούς που περιέχει κάθε τρόφιμο», τόνισε ο υπουργός και προκειμένου να δώσει έμφαση στη δυναμική των προβιοτικών προϊόντων αναφέρθηκε στις εντυπωσιακές επιδόσεις που καταγράφει το ελληνικού τύπου γιαούρτι στις ΗΠΑ, όπου η ετήσια κατανάλωση σχεδόν τετραπλασιάζεται.

Ειδικά για το ελληνικό γιαούρτι στην αμερικανική αγορά, ο κ. Μισόπουλος του ΙΡΑ παρότρυνε τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου να αναγράφουν στη συσκευασία των προϊόντων τους τη φράση The Real Greek Yogurt, ώστε να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από την τουρκοκουρδική εταιρεία Chobani, που κυριαρχεί στην αγορά.

Η συνέντευξη του Θαν. Τσαυτάρη για τα προβιοτικά στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη:

Υπουργός: Τα προβιοτικά τρόφιμα είναι το αντίθετο των αντιβιοτικών. Από τέτοια αντιδιαστολή ήρθε ο όρος. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και αυτή η καινούργια γνώση που προέρχεται από την επιστήμη μπορεί να δώσει μια νέα αξία σε παραδοσιακά μας προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το γιαούρτι, τα τουρσιά, η ελιά. Ξέραμε ότι τα προϊόντα αυτά είναι καλά και ότι βοηθούν στην υγεία μας. Δεν ξέραμε όμως το γιατί. Τώρα λοιπόν η επιστήμη είδε ότι στο σώμα του ανθρώπου μαζί με τα 3 τρις ανθρώπινα κύτταρα που έχει το σώμα, έχει περίπου 100-200 τρις μικρόβια.

Μικρόβια φιλικά προς τον οργανισμό, μικρόβια που συμβιούν, το ένα κερδίζει από το ανθρώπινο σώμα και ο ανθρώπινος οργανισμός κερδίζει από αυτά. Πολλά πράγματα που νομίζουμε στον οργανισμό μας ότι τα κάνουν τα κύτταρα μας, τα κάνουν κυρίως τα μικρόβια κι εμείς απολαμβάνουμε αυτή τη συνέργεια, αυτή τη συμβίωση. Για χρόνια, επειδή ο κόσμος πίστευε ότι τα μικρόβια έρχονται στο σώμα μας για να μας δημιουργήσουν μια αρρώστια, ήταν συνυφασμένα με την παθογένεια, γι’ αυτό και μιλούσαμε μόνο για παθογόνα μικρόβια, χρησιμοποιούσαμε ένα σωρό μέσα να προφυλαχθούμε, να καθαριστούμε, να πάρουμε αντιβιοτικά για να τα σκοτώσουμε. Με αυτό τον τρόπο έχουμε συρρικνώσει αφάνταστα τον πληθυσμό των ευνοϊκών, των φιλικών βακτηρίων που ζουν μέσα στο σώμα μας.

Πρέπει να το καταλάβουμε γιατί θα το βρούμε μπροστά μας. Πρέπει να ξαναγεμίσουμε τον οργανισμό μας με τον πληθυσμό των μικροβίων που έχουν χαθεί, με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας. Μπορούμε να το κάνουμε τρώγοντας προβιοτικά τρόφιμα που τα παίρνουμε όχι για να πάρουμε κάποιες θερμίδες ή για να πάρουμε κάποιο στοιχείο που λείπει από τον οργανισμό μας, όπως το ασβέστιο, αλλά για να εμπλουτίσουμε τον οργανισμό μας, το πεπτικό σύστημα, με πολύτιμα συμβιωτικά βακτήρια. Το γιαούρτι είναι το νούμερο ένα προβιοτικό τρόφιμο. Να λοιπόν, που η παραδοσιακή μας γιαούρτη αποκτά μια πολύ ιδιαίτερη σημασία και βλέπετε γιατί είναι το προϊόν που κατακτά τις αγορές στον κόσμο. Δέστε τι γίνεται εκεί που ο κόσμος έχει ενημερωθεί γι’ αυτές τις νέες πληροφορίες, τις νέες γνώσεις της επιστήμης. Κατακόρυφα η κατανάλωση γιαούρτης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τετραπλασιάζεται κάθε χρόνο. Προχθές, μάλιστα διάβαζα ένα δημοσίευμα ότι στις ΗΠΑ, η στροφή του παραγομένου γάλακτος, στη Νέα Υόρκη, προς την παραγωγή γιαούρτης, την έχει στερήσει από γάλα. Δεν έχουν γάλα γιατί όλο πηγαίνει για γιαούρτη κι επειδή έχουν ποσόστωση, δεν επιτρέπουν δηλαδή να έχεις πάνω από 100 εκατ. αγελάδες στην περιοχή, δεν έχουν φρέσκο γάλα να το καταναλώσουν. Τι ραγδαία αύξηση, χάρη σ’ αυτή τη γνώση που ήρθε τελευταία!



Συνήθως βλέπουμε μια σύγκρουση του παραδοσιακού με το καινούργιο, με το νεοφανές της επιστήμης και της καινοτομίας. Τώρα βλέπουμε την επιστήμη να έρθει να προσθέσει αξία σε παραδοσιακά προϊόντα, αναδεικνύοντας με επιστημονικό τρόπο την αξία τους, κάτι που είναι σημαντικό.

Μια τέτοια μεγάλη γκάμα προϊόντων είναι όλα τα ζυμούμενα λαχανικά, όλα δηλαδή τα τουρσιά μας και οι ελιές. Θα έχετε δει στις συντηρημένες ελιές, από πάνω ένα άσπρο πράγμα που επιπλέει, αυτά είναι όλα τα μικρόβια. Τα τουρσιά με τα λάχανα, τις ντομάτες, τα αγγουράκια, τις μελιτζάνες, όλα αυτά είναι εξαιρετικά προβιοτικά τρόφιμα. Οι ξινισμένοι τραχανάδες που είναι ζυμούμενοι.



Επίσης, η τρίτη μεγάλη κατηγορία τέτοιων προϊόντων είναι όλα τα ζυμούμενα αλλαντικά, δηλαδή αυτά που βλέπουμε να συντηρούνται στον αέρα, όχι στο ψυγείο, και τα βλέπουμε να είναι έξω με μια άσπρη μούχλα, αυτά είναι εξαιρετικά μικρόβια. Με τον ίδιο τρόπο που τα μικρόβια συντηρούν τόσο καιρό εκτός ψυγείου, όπως συντηρούσαν τόσα χρόνια τα παραδοσιακά μας τρόφιμα όταν δεν υπήρχαν ψυγεία, βλέπετε ένα κρέας να κρέμεται και να μη σαπίζει στον αέρα, τα μικρόβια το προφυλάσσουν από το σάπισμα του, από παθογόνα μικρόβια. Με τον ίδιο τρόπο αυτά τα μικρόβια προφυλάσσουν και το σώμα μας. Βοηθούν στην ανάπτυξη και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Δέστε τι γίνεται τώρα, καθώς συρρικνώνονται αυτά τα μικρόβια, δεν αναπτύσσεται σωστά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, πόσα παιδάκια έχουν άσθμα, αναπτύσσουν αυτοάνοσες αρρώστιες, αλλεργίες κλπ.

Η Ημερίδα αυτή δεν έχει μόνο σκοπό την ενημέρωση, έχει παράλληλα σκοπό να τιμήσει πρωτοπόρους ανθρώπους είτε αυτοί είναι επιστήμονες που καταπιάστηκαν για χρόνια με τα θέματα αυτά, είτε είναι επιχειρήσεις που αξιοποίησαν γρήγορα αυτή τη γνώση, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Θα βραβευτεί για παράδειγμα μια κυρία από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, που κάνει χρόνια δουλειά για να αναδείξει τη σημασία της ζυμούμενης ελιάς ως προβιοτικού τροφίμου. Θα βραβευτούν άνθρωποι από το Αριστοτέλειο ή από το Ερευνητικό Κέντρο ΕΚΕΤΑ της Θεσσαλονίκης που έκαναν χρόνια δουλειά για να αναδείξουν αυτά τα προβιοτικά μικρόβια, είτε στα γαλακτοκομικά μας προϊόντα, είτε αλλού. Θα βραβευτούν επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα η ΜΕΒΓΑΛ Θεσσαλονίκης που πρώτη έχει ενισχύσει τα γιαούρτια της με ένα εξαιρετικό προβιοτικό βάκιλο και το αναγράφει στις συσκευασίες της. Κι άλλοι που χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους εξαιρετικά μικρόβια στις ζυμώσεις των αλλαντικών αέρος.



Του Λεωνίδα Λιάμη

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου