8 Μαρ 2013

Η αλλαγή της διατροφής βελτιώνει τον ύπνο;


Είμαστε ό,τι τρώμε… λένε οι ειδικοί, αλλά τώρα ισχυρίζονται ότι η διατροφή μας επηρεάζει και τον τρόπο που κοιμόμαστε. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, αποκάλυψε διαφορές στη διατροφή των ανθρώπων που κοιμόντουσαν επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν πέντε ώρες. Από τη στιγμή που οι λίγες ώρες ύπνου συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση, ελλιπή έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα (που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη) και με
παχυσαρκία (η οποία σχετίζεται και με τις πολλές ώρες ύπνου, σε ορισμένες μελέτες), δεν θα πρέπει να τρώμε τροφές που είναι πιθανότερα να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε όσες ώρες είναι υγιές να κοιμόμαστε; Ξέρει κανείς ποιες τροφές είναι αυτές;

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Appetite, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από μια έρευνα Υγείας και Διατροφής στις ΗΠΑ και διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κοιμόντουσαν επτά έως οκτώ ώρες έτρωγαν τη μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων. Όσοι κοιμόντουσαν τις λιγότερες ώρες (έως πέντε) έπιναν λιγότερο νερό, λάμβαναν λιγότερη βιταμίνη C, είχαν λιγότερο σελήνιο (που βρίσκεται στα καρύδια, το κρέας και τα οστρακοειδή), αλλά έτρωγαν περισσότερα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Ο περισσότερος ύπνος σχετίστηκε με περισσότερους υδατάνθρακες, λιγότερο αλκοόλ και χολίνη (που βρίσκεται στα αυγά και τα λιπαρά κρέατα) και λιγότερο θεοβρωμίνη (που βρίσκεται στη σοκολάτα και το τσάι). Οι διαφορές αυτές στη διατροφή υφίστανται και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η σωματική δραστηριότητα και το εισόδημα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο οι πολλές (εννέα ώρες +), όσο και οι λίγες ώρες ύπνου σχετίζονται με λιγότερο ποικίλη διατροφή. Όμως, δεν ξέρουν αν αλλάζοντας τη διατροφή επηρεάζεται ο χρόνος ύπνου. Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει συσχετισμός, αν και είναι ήδη γνωστό ότι τόσο οι λίγες όσο και οι πολλές ώρες ύπνου είναι "ανθυγιεινές" για την καρδιά.

Τα στοιχεία για το ποιά διατροφή θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα δεν είναι σαφή. Επίσης, δεν είναι σαφές κατά πόσον οι ατομικές προτιμήσεις ύπνου - μερικοί θέλουν να κοιμούνται περισσότερο από άλλους - μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα αποτελέσματα. Αλλά υπάρχουν περισσότερες έρευνες σχετικά με τη σχέση ύπνου - βάρους, οι οποίες δείχνουν ότι όσο λιγότερο κοιμάται ένα άτομο τόσο περισσότερο πεινάει.

Μια γερμανική μελέτη που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Ετήσιο Συνέδριο της Society for the Study of Ingestive Behavior έδειξε ότι μετά από μόλις μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου οι εθελοντές στη μελέτη ήταν λιγότερο ενεργητικοί (έτσι κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες) και πιο πεινασμένοι. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι εθελοντές τους είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα γκρελίνης στο αίμα, μια ορμόνη που συνδέεται με το αίσθημα της πείνας.

Έτσι, ενώ κανείς δεν ξέρει ποια τρόφιμα θα βοηθήσουν να μην ξυπνάτε στις 5 το πρωί, καλό θα είναι να ακολουθείτε μια διατροφή με ποικιλία τροφών και να πηγαίνετε για ύπνο μια λογική ώρα.

Πηγή:guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου