10 Μαρ 2013

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά για υγιές έντερο.


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Immunology, τα πράσινα λαχανικά θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Ερευνητές από το Walters + Eliza Hall Institute of Medical Research στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι τα έμφυτα λεμφοειδή
κύτταρα, τα οποία είναι ένα είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού, προωθούν την καλή υγεία του εντέρου, κρατώντας τα «κακά» μικρόβια μακριά από το έντερο και βοηθώντας στον έλεγχο ή την πρόληψη ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος του εντέρου, η τροφική αλλεργία και η φλεγμονώδης νόσος.

Και τώρα, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ένα γονίδιο, που ονομάζεται Τ-bet, που παράγει αυτά τα έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα - και η δραστηριότητα αυτού του γονιδίου ανταποκρίνεται στα σήματα των τροφίμων.

Επειδή οι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε σταυρανθή λαχανικά - που περιλαμβάνουν το μπρόκολο και το λάχανο - είναι ήδη γνωστό στους ερευνητές ότι παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση του γονιδίου T-bet, υποθέτουν ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υγεία του εντέρου.

Πρόσφατα, μια μελέτη στο περιοδικό Nature υπέδειξε ένα άλλο είδος τροφίμων που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου: τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Αλλά σε αντίθεση με τα φυλλώδη πράσινα, τα κορεσμένα λίπη μπορεί πραγματικά να είναι επιβλαβή για την υγεία του εντέρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο της κολίτιδας.

Πηγή:huffingtonpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου