10 Απρ 2013

Φυτοφάρμακο από ριγανέλαιο.


Μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων, όπως αυτά που ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά Θεσσαλικές επιχειρήσεις οι οποίες συνεργάζονται με το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων των ΤΕΙ Λάρισας.
Μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ ο επίκουρος καθηγητής Μηχανικής Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων – Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων ΤΕΙ Λάρισας, Κωνσταντίνος
Πετρωτός τόνισε ότι εδώ και χρόνια γίνονται έρευνες για την παραγωγή προϊόντων που περιέχουν πολυφαινόλες ελιάς – από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά( γιαούρτι, σαλάτες, τυρί σε μορφή κρέμας κ.α), για τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες παραγωγής από ντόπιες επιχειρήσεις με σκοπό να τα προωθήσουν τόσο στην ελληνική όσο και στην ξένη αγορά.

Τα καινοτόμα προϊόντα μπορούν να συμβάλουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη και να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή και στην οικονομία της περιοχής. Τα προϊόντα αυτά είναι κατοχυρωμένα με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και για μερικά από αυτά έχει κατατεθεί αίτηση για απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην Ε.Ε.

Ανάμεσα τους τα προϊόντα που παράγονται από την επεξεργασία του τυρογάλακτος. Είχαν γίνει μελέτες και έρευνες για την αξιοποίηση του τυρογάλακτος ώστε να μην πετιέται στα ρέμματα. Εμείς προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω και καταφέραμε να παράγουμε από το τυρόγαλο σκόνη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε μελισσοτροφή καθώς και στη ζαχαροπλαστική. Επίσης, παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί το φυτοφάρμακο από ριγανέλαιο. Έχει δοκιμαστεί σε αγρούς και τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά καθώς σκοτώνει τα ζιζάνια και είναι φιλικό με το περιβάλλον, είπε ο κ. Πετρωτός που υποστήριξε ότι είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συνεργασία που συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας με καινοτόμα προϊόντα. Όλα τα παραπάνω προϊόντα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λάρισας που επιδιώκει να έχει ανοιχτή γραμμή με την πανεπιστημιακή κοινότητα, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνεργασίες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου