10 Απρ 2013

Καλλιεργείστε ραπανάκια, είναι εύκολο.


Το ραπάνι (Raphanus satirus) κατάγεται από τη Κεντρική Ασία και Κίνα. Είναι γνωστό απ’ την αρχαία Ελλάδα και τους Αιγύπτιους.
Συνήθως καλλιεργείται σε μικρές εκτάσεις και σ’ όλους τους οικιακούς λαχανόκηπους. Καλλιεργείται για τη ρίζα του (γογγυλόριζα) που είναι σφαιροειδής με λευκή ή κόκκινη επιφάνεια, με σχετικά σκληρή σάρκα.
Χρησιμοποιείται κυρίως σαν συμπλήρωμα της σαλάτας, για το άρωμά του, αλλά και για τα θρεπτικά του συστατικά. Είναι φυτό
μονοετές για τη παραγωγή της ρίζας του και διετές για τη παραγωγή του σπόρου.
Οι σπόροι του φυτρώνουν στους 2-3°C και η καλύτερη θερμοκρασία ανάπτυξής του είναι 20 - 25°C. Το φυτό αντέχει σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -5°C.
Πως το καλλιεργούμε
Το ραπάνι καλλιεργείται και αναπτύσσεται καλύτερα, την εποχή που υπάρχει σχετική υγρασία και οι εποχές διαχωρίζονται αισθητά η μία απ’ την άλλη, όπως στην Ελλάδα.
Βήμα 1ο
Καλλιεργούμε το έδαφος καλά και διαμορφώνουμε κυρίως αλίες (τμήμα του χωραφιού)
Βήμα 2ο
Σπέρνουμε είτε σε γραμμές είτε πεταχτά. Για κάθε τετραγωνικό μέτρο χρειάζονται 2-3 γραμμάρια σπόρου.
Βήμα 3ο
Σκεπάζουμε τους σπόρους ελαφρά με λίγο χώμα
Βήμα 4ο
Ραντίζουμε τακτικά με νερό μέχρι το φύτρωμά τους, όπου πλέον μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τις ποσότητες νερού. Προσοχή όμως, θα πρέπει το έδαφος να στραγγίζει, γιατί αλλιώς θα σαπίζουν οι ρίζες.
Βήμα 5ο
Αραιώνουμε, για να απέχουν τα φυτά μεταξύ τους περίπου 5 εκατοστά. Πυκνή φύτευση δημιουργεί παραμορφωμένους, όχι στρογγυλούς καρπούς.
Άλλες καλλιεργητικές φροντίδες
Ελαφρύ σκάλισμα, βοτάνισμα κλπ.
Η συγκομιδή
Αρχίζει 1,5-3 μήνες μετά τη σπορά, ανάλογα με την ποικιλία, όταν οι ρίζες έχουν διαμορφωθεί στο κατάλληλο μέγεθος. Όταν ο καιρός είναι ζεστός σε περίπου 20 - 25 μέρες απ’ τη σπορά του, μπορεί παράγει ήδη καρπούς έτοιμους για κατανάλωση.
Ασθένειες
Το ραπάνι είναι ανθεκτικό στις ασθένειες, διότι η διάρκεια ζωής των φυτών δεν είναι μεγάλη.
Ποικιλίες

Large Red
Ποικιλία  μεσοπρώιμη με πολύ μεγάλο και πλούσιο φύλλωμα. Ρίζα πολύ μεγάλη, σφαιρική, κόκκινου λαμπερού χρώματος, πολύ σφιχτή που δεν κουφώνει. Ανθεκτική στο ξεβλάστωμα.
  
Saxa 3
Πάρα πολύ πρώιμη ποικιλία, έτοιμη 22 ημέρες μετά τη  σπορά. Ραπάνι με βαθύ κόκκινο χρώμα, στρογγυλό με τραγανή, άσπρη σάρκα.





White Red
Δίχρωμο ραπάνι, πρώιμο με ρίζα στρογγυλή,  ασπροκόκκινη εξωτερικά  και άσπρη τραγανή σάρκα.









Red Giant
Όψιμη ποικιλία με θαυμάσιας ποιότητας πολύ μεγάλη, σφαιρική ρίζα με λαμπερό κόκκινο χρώμα, πολύ τραγανή. Έχει πολύ μεγάλο φύλλωμα και δυνατότητα παραμονής στο χωράφι χωρίς να κουφώνει.




Long White (Elvis)
Υβρίδιο μακρύ άσπρο, πολύ παραγωγικό. Ρίζα κάτασπρη, σχεδόν κυλινδρική, τραγανή, ελαφρά πιπεράτη, με φύλλωμα πλούσιο μεγάλο, ιδιαίτερα ανθεκτικό, μήκους 40 – 50 εκ.


Πηγή:www.fytokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου