12 Απρ 2013

Ενδιαφέρον για εισαγωγές ελληνικών βιολογικών προϊόντων από Ρωσία και Ουκρανία.


Μπορεί η ελληνική βιολογική παραγωγή να είναι μικρή σε μέγεθος αλλά η οικονομική κρίση στη χώρα μας δημιουργεί πρόβλημα στην απορρόφησή της από την εγχώρια αγορά. Έτσι οι βιολογικοί καλλιεργητές αναγκάζονται να στραφούν στις εξαγωγές. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από Ρώσους και Ουκρανούς για βιολογικά εσπεριδοειδή (πορτοκάλια) ροδάκινα, νεκταρίνια, φράουλες και πατάτες. Η Πανελλήνια Ένωση
Αγροτικών Συνεταιρισμών Βιολογικών Προϊόντων (Hellas BIO NET), από το 2012, υλοποιεί πρόγραμμα προβολής και προώθησης των Ευρωπαϊκών Βιολογικών Φρέσκων Οπωροκηπευτικών, ελληνικής παραγωγής, στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, είναι διάρκειας 3 ετών και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2015. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος της Hellas BIO NET κ. Γεράσιμος Καραντινός «ήδη έχουμε ξεκινήσει τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων. Συνεργαζόμαστε με μια χονδρεμπορική εταιρεία της Ουκρανίας και μια εταιρεία διανομών από τη Ρωσία. Από τον Ιούνιο ξεκινάμε δράσεις παρουσίασης και προβολής των ελληνικών βιολογικών προϊόντων στα σημεία πώλησης των δύο αυτών χωρών».

Η Hellas BIO NET αποτελεί μια «ομπρέλα» στην οποία ανήκουν συνεταιρισμοί βιοκαλλιεργητών από όλη την Ελλάδα αλλά και εταιρείες διακίνησης βιολογικών προϊόντων. Όπως αναφέρει ο κ. Καραντινός «στην Hellas BIO NET ανήκουν ο Α.Σ. Βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας, ο Α.Σ. «Βιοαγρός» από την Πέλλα, ο Α.Σ. Βιοπαραγωγών από τη Δράμα, ο Α.Σ. Βιοκαλλιεργητών «Φαιστός» από το Ηράκλειο της Κρήτης, η Α.Σ. Βιοπαραγωγών «Αιχμέας» από τη Βοιωτία και ο Α.Σ. Βιοκαλλιεργητών «Ήλιος» από την Αργολίδα. Όμως η Hellas BIO NET συνεργάζεται και με τις ακόλουθες εταιρείες διακίνησης βιολογικών προϊόντων: «Βιοήλιος» από την Γερμανία, «Organic fruits and vegetable» από την Ολλανδία και «Βιοκαρπός» από την Ελλάδα».

Και συνεχίζει: «Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 50% από την ΕΕ, 20% από εθνική συμμετοχή και 30% με αυτοχρηματοδότηση. Καταθέτουμε κάθε τρίμηνο τις αιτήσεις πληρωμής και τα χρήματα δίνονται μετά από τρεις μήνες. Μέσα στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος, η Πανελλήνια Ένωση, προσκάλεσε να επισκεφθούν την Ελλάδα 6 Ρώσους και 6 Ουκρανούς, εμπόρους βιολογικών προϊόντων και εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι επισκέπτες παρέμειναν για μία εβδομάδα στην Ελλάδα (1/4/2013 μέχρι 8/4/2013). Φιλοξενήθηκαν σε πρότυπες αγροτουριστικές μονάδες στην Δυτική Ελλάδα και επισκέφτηκαν χώρους παραγωγής βιολογικών προϊόντων και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, προκειμένου να γνωρίσουν τις παραγωγικές και τουριστικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής».

Στα πλαίσια του προγράμματος γίνονται οι ακόλουθες δράσεις:
1) Συμμετοχή σε Διεθνείς Εμπορικές Εκθέσεις, κατά τα 3 χρόνια διάρκειας του προγράμματος.
2) Εμπορικές και ενημερωτικές συναντήσεις, εκθέσεις, διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με Εμπόρους & Διαμορφωτές κοινής γνώμης, από Ρωσία και Ουκρανία, με παραγωγούς Ελληνικών Βιολογικών Οπωροκηπευτικών. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στη Μόσχα, το Κίεβο και την Αγ. Πετρούπολη.
3) Διαφημιστική εκστρατεία για την προώθηση των Ευρωπαϊκών Βιολογικών φρέσκων οπωροκηπευτικών Ελληνικής παραγωγής, με παράλληλη στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια, μέσω του internet, της τηλεόρασης και των έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η διαφημιστική καμπάνια θα διαρκέσει και τα 3 χρόνια διάρκειας του προγράμματος.
4) Σεμινάρια σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των προαναφερόμενων χωρών, σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα στην υγεία των καταναλωτών και στο περιβάλλον, από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων. Θα πραγματοποιηθούν 3 σεμινάρια ανά χώρα και ανά έτος υλοποίησης του προγράμματος.
5) Γευστικές Δοκιμές και προωθητικές ενέργειες, διάρκειας 5 ημερών/ δράση, σε 10 εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ της Ρωσίας και σε 10 της Ουκρανίας.
6) Επισκέψεις Εμπόρων & Διαμορφωτών κοινής γνώμης, από Ρωσία και Ουκρανία, στους χώρους παραγωγής Ελληνικών Βιολογικών Οπωροκηπευτικών, προκειμένου να γνωρίσουν τις συνθήκες παραγωγής και τα προϊόντα. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, κάθε χρόνο θα επισκέπτονται την Ελλάδα έξη (6) επιλεγμένα άτομα από κάθε χώρα.

Αναφερόμενος στις προοπτικές των εξαγωγών προς αυτές τις χώρες ο κ. Καραντινός δηλώνει ότι είναι πολύ θετικές. «Τα βιολογικά προϊόντα στη Ρωσία και την Ουκρανία ενδιαφέρουν άτομα με υψηλά εισοδήματα. Υπάρχει αυξητική τάση στις αγορές βιολογικών προϊόντων. Ο ανταγωνισμός δεν είναι μεγάλος. Υπάρχει μόνο μια ισπανική και κάποιες γερμανικές εταιρείες διακίνησης βιολογικών προϊόντων. Ήδη υπογράφηκε ένα προσύμφωνο για εξαγωγές βιολογικών ροδάκινων και νεκταρινιών. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται όμως και για βιολογικές φράουλες και οι Ουκρανοί για βιολογικές πατάτες. Ενδιαφέρον υπάρχει από Έλληνες παραγωγούς. Έχουμε αρκετές ποσότητες στη χώρα μας βιολογικών ροδάκινων και νεκταρινιών που μπορούν να γίνουν εξαγωγή, αρκεί να μην έχουμε προβλήματα με τη φυτοπροστασία. Ακόμη διαθέτουμε αρκετές ποσότητες βιολογικής πατάτας για να καλύψουμε τις ανάγκες των Ουκρανών», τονίζει.

Σταύρος Παϊσιάδης

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου