12 Απρ 2013

Τμηματικά και ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής τα δάνεια της Πειραιώς στους αγρότες. Έρχονται προγράμματα για κριθάρι και καπνό τον Απρίλιο.


Τμηματικά και ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας και της παραγωγής θα δίνονται οι χρηματοδοτήσεις του ομίλου Πειραιώς στους αγρότες που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στα συμβόλαια που υπέγραψαν οι ροδακινοπαραγωγοί – αλλά και οι παραγωγοί που θα υπογράψουν στην συνέχεια – τονίζεται ότι τα χρήματα θα δίνονται
στοχευμένα και με μοναδικό γνώμονα την χρηματοδότηση της καλλιεργητικής και παραγωγικής διαδικασίας. Με απλά λόγια, όταν ένας παραγωγός θέλει να αγοράσει λίπασμα για την καλλιέργειά του, θα του πιστώνεται στην ειδική κάρτα το ανάλογο χρηματικό ποσό και με αυτό θα πληρώνει τον έμπορο. Επίσης, στη συγκομιδή προκειμένου να πληρωθούν οι εργάτες που απασχολεί, θα πιστώνεται πάλι ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να εξοφληθούν. Αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν επίσης ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα ανακοινωθούν ακόμα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα. Το ένα θα είναι για το κριθάρι και το δεύτερο για τον καπνό.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι για τα δάνεια που θα λάβουν οι αγρότες δεν υπάρχουν προσημειώσεις ή υποθήκες. Ωστόσο, η Τράπεζα είναι ουσιαστικά εξασφαλισμένη, αφού όταν θα πουλήσει ο αγρότης το προϊόν του θα πάρει τα χρήματά της. Εν προκειμένω, όταν ο ροδακινοπαραγωγός πουλήσει το προϊόν του στην Venus θα εξοφλεί το δάνειο.
Αν από τα χρήματα που θα του πιστωθούν στην ειδική κάρτα περισσέψει κάποιο ποσό αυτό θα επιστρέφεται στην τράπεζα Πειραιώς. Να σημειωθεί ακόμα ότι τα δάνεια αυτά θα έχουν προνομιακό επιτόκιο κάτω από 8% επί του ποσού που λαμβάνεται (που με τη μείωση του κόστους παραγωγής μπορεί να πέσει στο 4%).

Τα δάνεια καλύπτουν και το service μηχανημάτων
Σε όλες τις περιπτώσεις των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν – και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα είναι σε αρκετούς τομείς της παραγωγής - οι παραγωγοί προκειμένου να υπογράψουν θα πρέπει να προσκομίζουν ένα αντίγραφο του Ε1 (εκκαθαριστικό), μια δήλωση ότι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι στον ΕΛΓΑ καθώς και μια φωτοτυπία της ταυτότητάς τους. Βάση αυτών των στοιχείων η τράπεζα θα τους εκδίδει μια χρεωστική κάρτα, η οποία θα “φορτώνεται” με ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό κάθε φορά που έχουν ανάγκη χρημάτων, για την διαχείριση της καλλιέργειά τους ενώ επίσης μέσω αυτών των χρημάτων θα μπορούν να πληρώνουν ακόμα και τα απαραίτητα service των αγροτικών τους μηχανημάτων (η παράμετρος αυτή προστέθηκε εκ των υστέρων μετά από παρότρυνση των παραγωγών που συμμετείχαν στην ενημερωτική ημερίδα για τα δάνεια των ροδακινοπαραγωγών στην Ημαθία που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς).

Συνεργασία Πειραιώς με καταστήματα εφοδίων και πρατήρια καυσίμων
Επίσης, σε κάθε περιοχή που θα υπογράφονται τέτοιοι είδους χρηματοδοτικά «πακέτα» με καλλιεργητές που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία, η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεργάζεται με έναν μεγάλο αριθμό καταστημάτων αγροτικών εφοδίων αλλά και πρατηρίων καυσίμων, από όπου θα εξυπηρετούνται οι πελάτες της. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μια σημαντική έκπτωση επί της αξίας των αγορών των αγροτών η οποία μπορεί να φθάνει και το 20%. Τέλος, τα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα υπογραφούν φέτος θα συνεχίσουν και τις επόμενες χρονιές ενώ στόχος της Τράπεζας είναι να προστίθενται κάθε χρόνο και καινούρια. Για παράδειγμα του χρόνου εκτός από το συμπύρηνο ροδάκινο αναμένεται να υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα και για τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου.

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου