15 Απρ 2013

Καλπάζει η αγροτική παραγωγή, στο μισό το αγροτικό έλλειμμα.


Ελπιδοφόρα «βουτιά» του εμπορικού ελλείμματος στο χώρο των αγροτικών προϊόντων κατά 44,9%, σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 12ετίας, καταγράφηκε στη διάρκεια του 2012, στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα για τη δυναμική και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα, στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, «η καθετοποίηση της
πρωτογενούς παραγωγής είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.»


Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο «σε απόλυτα μεγέθη μιλούμε για μια σημαντική μείωση της τάξης των 878,8 εκατ. ευρώ, αφού από τα περίπου 2 δισ. ευρώ, το εμπορικό έλλειμμα του κλάδου περιορίστηκε σχεδόν στο μισό σε μόλις ένα έτος, υποχωρώντας στα 1,078 δισ. ευρώ». Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι η επίδοση αυτή προέκυψε από τη μείωση των εισαγωγών κατά 3% και την παράλληλη αύξηση των εξαγωγών κατά 15,2%, η οποία είχε ως αιχμή τα φρούτα και λαχανικά, που εμφάνισαν πλεόνασμα 1,124 δισ. ευρώ.

Κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που οργάνωσαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη το ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του συνεδρίου Money & Show, ο κ. Χαρακόπουλος επιβεβαίωσε το προχθεσινό δημοσίευμα της Agrenda για την επικείμενη «ένεση» ρευστότητας προς τον αγροτικό τομέα, με ποσό άνω των 250 εκατ. ευρώ, μέσω του υπό σύσταση ταμείου δανειοδότησης των αγροτών. «Η καθετοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε» είπε ο υπουργός και εξήγησε ότι το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα διευκολύνει τους αγρότες για την υλοποίηση σχεδίων βελτίωσης, αλλά και όσους δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Πυλώνας ανάπτυξης περιφέρειας και οικονομίας

Ο κ. Χαρακόπουλος επανάλαβε ακόμη ότι ο αγροτικός τομέας θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την περιφερειακή, αλλά και την εθνική οικονομία. «Η πρωτογενής παραγωγή της χώρας έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας, που πρέπει να αξιοποιηθούν για να δοθεί διέξοδος στις εν υπνώσει δυνάμεις της υπαίθρου και παράλληλα να τεθούν σε κίνηση οι μηχανές συμπληρωματικών επιχειρηματικών δράσεων στην ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη βιομηχανία τροφίμων», ανάφερε.

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε προσπάθεια αύξησης της πρωτογενούς παραγωγής  με προϊόντα που θα στερούνται ποιοτικών χαρακτηριστικών, ασφάλειας και τυποποίησης, ώστε να είναι αναγνωρίσιμα και επιλέξιμα από τους καταναλωτές, δεν μπορεί να σταθεί στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ταυτότητα των αγροδιατροφικών  προϊόντων, ως προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, παραδοσιακά ή βιολογικά, μνημονεύοντας ονομαστικά τη Φέτα, ο τζίρος της οποίας, όπως είπε, φθάνει το 1 δισ. ευρώ. «Χρειαζόμαστε και άλλα τέτοια πετυχημένα προϊόντα όπως η φέτα, που αποτελούν τους προπομπούς της ελληνικής αγροδιατροφικής παραγωγής στις ξένες αγορές», είπε και συμπλήρωσε πως «τα προϊόντα αυτά λειτουργούν σαν πολιορκητικοί κριοί για να ανοίξουν οι αγορές και στα υπόλοιπα ελληνικά γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα».




Προγράμματα προώθησης και προβολής

Προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης των εξαγωγών του κλάδου, ωστόσο, θα λειτουργήσουν και τα τέσσερα νέα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης ελληνικών προϊόντων, συνολικού ύψους άνω των 12 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισαν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 10 Απριλίου. «Τα προγράμματα αυτά αφορούν σε προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικά φρούτα – λαχανικά και κρέας, με προορισμό τόσο την εσωτερική αγορά, όσο και τρίτες χώρες» διευκρίνισε ο κ. Χαρακόπουλος για να θυμίσει, παράλληλα, ότι την περίοδο αυτή «τρέχουν» άλλα 23 τέτοια προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 77 εκατ. ευρώ.

Επικαλούμενος μάλιστα τις εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου και ιδίως των φρούτων και λαχανικών όπου το 2012 το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε 1,124 δισ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι υπάρχει δυναμική, η οποία είναι ικανή να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ελλειμματικής ζωοκομικής παραγωγής, ύψους 1,079 δισ. ευρώ για το 2012.

Πιο συγκεκριμένα, το 2012 τα ψάρια και τα παρασκευάσματά τους αύξησαν το πλεόνασμά τους σε σχέση με το 2011, κατά 27,6%, τα φρούτα και τα λαχανικά κατά 37,5%, ο καπνός και τα προϊόντα καπνού κατά 57,7%, οι φυσικές υφαντικές ίνες κατά 83,8% και τα έλαια και λίπη –μαζί με το ελαιόλαδο- κατά 131%. Βελτιωμένη εικόνα είχαμε και σε κλάδους όπως τα γαλακτοκομικά που μείωσαν το έλλειμμα κατά 20,5%, τα δημητριακά 34,3% και τα ποτά κατά 41,2%.




Ναυαρχίδα των εξαγωγών τα αγροτικά

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Λακασάς, ανέφερε ότι τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν την «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες πέρυσι σε αξία έφθασαν τα περίπου 27 δισ. ευρώ, με κύριο προορισμό τη γειτονική Ιταλία. Εκτίμησε ακόμη ότι ο στόχος που έχει τεθεί ώστε στο τέλος του 2016 οι εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 16% του ΑΕΠ είναι εφικτός, ενώ προχώρησε ένα ακόμη βήμα και διατύπωσε το στόχο το ποσοστό αυτό να πάει στο 45% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020. Αποκάλυψε, παράλληλα,  πως συμφωνήθηκε με τον κ. Χαρακόπουλο να υπάρξει στο επόμενο διάστημα μια συνάντηση στο υπουργείο, προκειμένου να βρεθούν τρόποι για την ανάπτυξη δράσεων γύρω από την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος του ελληνοϊταλικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Σαραντόπουλος, από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι τις τρεις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ομάδα Ιταλών επιχειρηματιών οι οποίοι είχαν επαφές με Έλληνες ομολόγους τους και έθεσαν τις βάσεις για να προχωρήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά project, ορισμένα εκ των οποίων και στο χώρο του πρωτογενούς τομέα. Συμφωνήθηκε, επίσης, τους επόμενους μήνες να οργανωθεί αποστολή βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών στη γειτονική χώρα, για τη διερεύνηση πιθανών συνεργασιών.

Του Λεωνίδα Λιάμη


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου