15 Απρ 2013

Επανεκκίνηση για το σκόρδο της ΕΕ απέναντι στον κινεζικό ανταγωνισμό.


Το µερίδιο της αγοράς που του αναλογεί φαίνεται να κερδίζει το ευρωπαϊκό σκόρδο που ιστορικά αντιµετώπιζε το πρόβληµα του ισχυρού ανταγωνισµού από τα σκόρδα της Κίνας, τα οποία είναι φθηνά.


Η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια, καθώς η κινεζική παραγωγή µειώθηκε και υπήρξαν φαινόµενα
«εσωτερικής κερδοσκοπίας» που περιόρισαν τις εξαγωγές, διατηρώντας τις τιµές υψηλά.

«Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιταλία η οικονοµική κρίση επηρέασε τις ποσότητες σκόρδου που πουλήθηκαν, καθώς οι καταναλωτές αποφεύγουν τις µεγάλες συσκευασίες», ανέφερε ο Αντόνιο Τουτσίλο, διευθυντής της εταιρείας Agrimpex Farming Srl, που ειδικεύεται στη διανοµή σκόρδου στην ιταλική αγορά. Η Ιταλία εισάγει τρεις ποικιλίες σκόρδου: Τα λευκά, τα κόκκινα και τα ροζ. Στην ιταλική αγορά έρχεται αυτό το προϊόν από την Αίγυπτο, την Κίνα, την Αργεντινή, το Μεξικό, τη Βραζιλία και τη Γαλλία.

Σύµφωνα µε τον Τουτσίλο, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν αυξηθεί οι καλλιεργούµενες εκτάσεις, που µε τη σειρά τους έχουν οδηγήσει στην ύπαρξη ανταγωνιστικότερων τιµών. Κάτι ανάλογο συµβαίνει και στην Ελλάδα, όπου υπάρχει µια συντονισµένη επιστροφή στην υποτιµηµένη για περισσότερο από δύο δεκαετίες καλλιέργεια.

Προβλήµατα στις κύριες  χώρες παραγωγής
Σήµερα το σκόρδο, παγκοσµίως, καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές από όπου ξεκίνησε, δηλαδή στην Κίνα και την Ινδία, µε µερίδιο 90% και 5% αντίστοιχα, ενώ σε πολύ µικρότερη κλίµακα καλλιεργείται σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Κορέα και η Ρωσία.

Το κόστος εργασίας, τα παραγωγικά πλεονάσµατα-ελλείµµατα, οι ασθένειες των φυτών και τα υλικοτεχνικά προβλήµατα που παρουσιάζονται στις διάφορες χώρες παραγωγής επηρεάζουν την καλλιέργεια.

Επίσης, πάντα υπήρχε έντονο πρόβληµα στους παραγωγούς µε τις ασθένειες στις καλλιέργειες σκόρδου, ωστόσο πιο απειλητικές είναι αυτές που συνδέονται µε την αποθήκευση του προϊόντος.

Πρόκειται για τη λεγόµενη κηρώδη βλάβη (waxy breakdown), η οποία εµφανίζεται κυρίως στις αποθηκευµένες σκελίδες. Αρχικά, οι σκελίδες εµφανίζουν µικρές κοιλότητες κίτρινου χρωµατισµού, ενώ στη συνέχεια συρρικνώνονται.


Γιαννακοπούλου Φανή


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου