14 Απρ 2013

Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης σόγιας στην νηστεία.

Τα οφέλη της νηστείας είναι πάρα πολλά, αφού η νηστεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε όσους υπερβαίνουν τις φυσιολογικές τιμές, ενώ είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, Ε και Α και φτωχή σε ζωικό λίπος.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Έφη Δέδε – Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BScΕπιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω ΛιόσιαΙδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ζωικό-επιβλαβές) κατά τη νηστεία και η ταυτόχρονη κατανάλωση μονοακόρεστου (καλού) λίπους από το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς συντελούν στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης και στην πτώση του σακχάρου. Η μελέτη της κλινικής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξε επίσης ότι τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών στο αίμα και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ αποκτούν υποσυνείδητα καλές διατροφικές συνήθεις, υιοθετώντας μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη και πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (π.χ. παχέος εντέρου, μαστού και προστάτη).

Αυξάνεται επίσης η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη C, τα βιοφλαβονοειδή και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο), που είναι γνωστά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της δράσης των ελεύθερων ριζών.
Ωστόσο, η νηστεία χαρακτηρίζεται από την απουσία τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως είναι τα γαλακτοκομικά και το κρέας, με αποτέλεσμα πολλοί να διερωτώνται πως μπορούν να καλύψουν τια ανάγκες σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρο. Έτσι, είναι σημαντικό από τη νηστίσιμη διατροφή να μη λείπει η σόγια, η οποία είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο των ζωικών προϊόντων.

Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης σόγιας, ιδαιαίτερα στη νηστεία έχουν ως εξής:- η σόγια είναι 100% φυτικό προϊόν- περιέχει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας (5 φορές περισσότερες από το γάλα). Η πρωτεΐνη αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού, καθώς όλα τα όργανα του σώματος αποτελούνται από πρωτεΐνες οι οποίες είναι εξειδικευμένες για να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Οι πρωτεΐνες όμως είναι σημαντικές και για τη σύνθεση των μυϊκών ινών- Είναι πηγή μαγνησίου και ασβεστίου, που βοηθούν στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.- Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, χωρίς χοληστερόλη εκ φύσεως, που προάγουν το αίσθημα του κορεσμού συμβάλλοντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Τη σόγια μπορούμε να την καταναλώνουμε με διάφορους τρόπους, καθώς κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ο κιμάς και το κεμπάπ σόγιας, κριθαράκι με Σόγια που το γευστικό αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με αυτό του κρέατος, και επιπλέον υπάρχουν και ζυμαρικά φτιαγμένα από αλεύρι σόγιας, που και αυτά αποτελούν μια θρεπτική και νόστιμη εναλλακτική των παραδοσιακών ζυμαρικών.

Επιπλέον, το ρόφημα σόγιας μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο του γάλακτος και τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι:
100% φυτικό προϊόν και παράγεται με σύγχρονες μεθόδους φυσικής επεξεργασίας, από ολόκληρους καρπούς σόγιας.

Πηγή ασβεστίου: Τo ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση του μεταβολισμού απελευθέρωσης ενέργειας και τη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία.
Κατάλληλο για τους αλλεργικούς στο γάλα και για ανθρώπους που δε μεταβολίζουν τη λακτόζη του γάλακτος.

Μία ακόμη εναλλακτική είναι το Κριθαράκι με Σόγια που παράγεται με σύγχρονες μεθόδους φυσικής επεξεργασίας από υλικά άριστης ποιότητας.
• Σε αντίθεση με τα κοινά ζυμαρικά περιέχει αλεύρι σόγιας που είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες χωρίς χοληστερόλη.
Mια γευστική και υγιεινή εναλλακτική πρόταση ζυμαρικών ιδανική για την περίοδο της νηστείας καθώς το αλεύρι σόγιας που περιέχουν είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, και συμβάλλει στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού κάνουν την διατροφή μας εύκολη, πιο νόστιμη και ισορροπημένη. Αποτελεί ιδανική λύση για όσους νηστεύουν, γιατί δεν περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης και προσφέρει λύση σε εκείνους που δεν καταναλώνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως οι χορτοφάγοι.

Θα στρώσετε λοιπόν το Σαρακοστιανό τραπέζι με πεντανόστιμα και νηστίσιμα φαγητά και ξεγελάστε από εμφάνιση και γεύση τους καλεσμένους σας. Μπιφτέκια σόγιας με λαχανικά, σπαγγέτι ή κριθαράκι με σάλτσα κιμά… σόγιας! Το μυστικό είναι να προσθέσετε μεγαλύτερη ποσότητα μπαχαρικών – μυρωδικών από ότι θα βάζατε αν μαγειρεύατε πραγματικό κιμά. Καλή όρεξη!


Πηγή:www.life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου