6 Απρ 2013

Τροφές κάνουν κακό στην υγεία και στην τσέπη μας.


Υπάρχουν άρκετές τροφές που κάνουν κακό στην υγεία και φυσικά και στην τσέπη μας! Ακούτε καθημερινά διάφορα για το τι σας κάνει καλό και τι όχι όσον αφορά τη διατροφή σας και την υγεία σας, με αποτέλεσμα να έχετε –εύλογα- μπερδευτεί. Σας ξεδιαλύνουμε την κατάσταση, υποδεικνύοντας τροφές που σίγουρα δεν θα ωφελήσουν το διατροφικό σας πρόγραμμα, αλλά ούτε και την τσέπη σας.

Ανοίγετε το ψυγείο σας και δεν ξέρετε τι να πετάξετε, τι να
κρατήσετε, αλλά και τι να αποφύγετε την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ για τα καθιερωμένα ψώνια της εβδομάδας; Οι ειδικοί έχουν να σας προτείνουν –βάσει ερευνών- μια λίστα από τρόφιμα που πρέπει σιγά-σιγά να αποχωριστείτε και να φροντίσετε ότι δεν θα ξαναβρείτε στο ψυγείο, ούτε στα ντουλάπια της κουζίνα σας, αν θέλετε η διατροφή σας να μπει σε ένα πιο υγιεινό πλαίσιο και να μην σας κοστίζει ακριβά.

Αποξηραμένα φρούτα
Παρ’ όλο που και τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, πολλές εταιρίες τους προσθέτουν αρκετή ζάχαρη και διοξείδιο του θείου, έτσι ώστε να διατηρούνται καλύτερα. Μπορείτε φυσικά να βρείτε ποικιλίες απαλλαγμένες από τα παραπάνω, αλλά σε αυτή την περίπτωση γιατί να μην προτιμήσετε τα κανονικά φρέσκα φρούτα; Είναι πιο χορταστικά και περιέχουν λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα.

Έτοιμες σαλάτες
Βρίσκεστε στη δουλειά και πλησιάζει η ώρα του μεσημεριανού. Όλοι παραγγέλνουν κοτόπουλα, χοιρινά, σπαγγέτι και σάλτσες κι εσείς αποφασίζετε να αντισταθείτε, προτιμώντας κάτι υγιεινό από το μενού, όπως μια σαλάτα. Δυστυχώς, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις οι σαλάτες αυτές περιέχουν σος με βάση τη μαγιονέζα, κρουτόν, ενώ ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το κατά πόσο καλά πλυμένα και φρεσκοκομμένα είναι τα λαχανικά, με τα βακτήρια να παραμονεύουν… Γιατί λοιπόν να πληρώσετε έξτρα για ένα γεύμα που αντί για θρεπτικά συστατικά θα σας γεμίσει με θερμίδες, ενώ μπορείτε να το ετοιμάσετε μόνοι σας από το σπίτι και να είστε σίγουροι για τη διατροφική του αξία και την καθαρότητα των συστατικών του;

Μείγματα μπαχαρικών
Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με καλή περίπτωση, καθώς μπορείτε να αγοράσετε διάφορα μπαχαρικά σε ένα μείγμα και να μην τα προμηθεύεστε ξεχωριστά. Αν, όμως, κοιτάξετε προσεκτικά την ετικέτα τους, θα δείτε ότι κατά πάσα πιθανότητα το κυρίαρχο συστατικό θα είναι το αλάτι. Γιατί να μην προτιμήσετε τα δικά σας ξεχωριστά μπαχαρικά για να δώσετε πικάντικη γεύση στο φαγητό σας, τα οποία θα σας δώσουν τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσετε περισσότερο και θα σας απαλλάξουν από το πλεονάζον νάτριο των μειγμάτων;

Μείγμα τσαγιού με γεύσεις σε σκόνη
Γιατί να αγοράζετε ένα επεξεργασμένο προϊόν όταν μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας και μάλιστα με λιγότερο κόστος; Ο χρόνος που γλιτώνετε είναι ελάχιστος και δεν μπορεί να αντισταθμίσει το γεγονός ότι αυτή η «πατέντα» κρύβει κινδύνους, λόγω των σακχάρων και των τεχνητών γεύσεων και χρωστικών. Δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας το τσάι που θέλετε, αφήνοντας στην άκρη τα έτοιμα μείγματα και αποφεύγοντας τη ζάχαρη, προσθέτοντας στο τσάι σας λίγο χυμό φρούτων, αν το προτιμάτε πιο γλυκό.

Συσκευασμένες μερίδες οποιασδήποτε τροφής
Η τελευταία τάση των εταιριών να συσκευάζουν μερίδες προϊόντων, δημιουργώντας σνακ συγκεκριμένων θερμίδων, είναι άλλο ένα τρικ, το οποίο, όμως, δεν πρέπει να σας μπερδέψει. Η τιμή αυτών των σνακ –είτε πρόκειται για πατατάκια, είτε για μπισκότα, είτε για κράκερ κ.ο.κ.- είναι σαφώς υψηλότερη για την τσέπη σας αναλογικά με τις κανονικές συσκευασίες, συν του ότι πολλές φορές οι μερίδες δεν αντιστοιχούν σε μία κι έτσι φορτώνεστε έξτρα θερμίδες. Προτιμήστε να αγοράζετε τις φυσιολογικές συσκευασίες και να χωρίζετε μόνοι σας τις μερίδες σας, έτσι ώστε να χάνετε σε θερμίδες και να κερδίζετε σε χρήματα.

Κατεψυγμένο κρέας
Οι καταψύξεις των σούπερ μάρκετ ξεχειλίζουν από κατεψυγμένα μπιφτέκια και προς στιγμήν σε όλους φαίνονται δελεαστικά, καθώς είναι έτοιμα, κομμένα και δεν χρειάζονται να φτιάξουμε τον κιμά και να τα πλάσουμε. Αν σκεφτείτε, όμως, ότι υπάρχει πιθανότητα αυτού του είδους τα κρεατικά να περιέχουν ποσότητες κολοβακτηριδίου e.coli, τότε σίγουρα ο χρόνος και ο κόπος να πλάσετε κεφτεδάκια δεν θα σας φανεί τόσο μεγάλος. Προτιμήστε το φρέσκο κρέας και φυλάξτε το εσείς στην κατάψυξή σας, φροντίζοντας να μην ξεπερνάτε τον ενδεδειγμένο χρόνο (κρέας: γύρω στους 9 μήνες σε ξεχωριστές μερίδες και κλεισμένα σακουλάκια, πουλερικά: 2 μήνες)


Πηγή:www.e-diet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου