1 Απρ 2013

Σε Γάλλους συνεταιριστές τα κλειδιά της Eλληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.


Στον γαλλικό συνεταιριστικό όμιλο Cristal Union Societe Cooperative περνάει ο έλεγχος της Eλληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Όπως είχαν προαναγγείλει με σχετικά δημοσιεύματά τους το Agronews και η εφημερίδα Agrenda, οι Γάλλοι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που τους ήθελαν ως «φαβορί» στην κούρσα για την απόκτηση της βορειοελλαδίτικης εταιρείας κερδίζοντας το χρίσμα του «Προτιμητέου Υποψηφίου» από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕbank, τους αξιολογητές αλλά και, όπως
φαίνεται, την κυβέρνησης στα χέρια της βρισκόταν το τελευταίο διάστημα ο «φάκελος ΕΒΖ».

H Cristal Union δημιουργήθηκε το 2000 από τη συνένωση τεσσάρων συνεταιρισμών και σήμερα κατέχει το 21% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης στη Γαλλία.
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα δημοσιοποίησε την ανακήρυξη της Cristal Financiere, 100% θυγατρική της Cristal Union Societe Cooperative Agricole ως Προτιμητέου Υποψήφιου για το 82,,33% (30.256.689 κοινές μετοχές) της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Ως επιλαχόντες υποψήφιοι ανακηρύχθηκαν η Krajowa Spolka Cukrowa S.A. (πρόκειται ουσιαστικά για την Polski Cukier) και η βουλγαρική Litex Commerce JSC. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, απορρίφθηκε η προσφορά της σερβικής Sunoko.

Λεπτομέρειες για το ύψος του τιμήματος ή τις υπόλοιπες παραμέτρους της πώλησης δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τoυ Agronews, οι Γάλλοι προσέφεραν ένα ποσό της τάξης των  50 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας, ουσιαστικά, την κάθε μετοχή στα 1,25 ευρώ, όσο, δηλαδή, διαπραγματευόταν ο τίτλος της εισηγμένης στο ελληνικό Χρηματιστήριο, την περίοδο της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών



Ποια είναι τα νέα «αφεντικά» της ΕΒΖ

Ο γαλλικός συνεταιριστικός όμιλος Crystal Union δημιουργήθηκε το 2000 από τη συνένωση τεσσάρων  συνεταιρισμών που ήθελαν με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν τη θέση τους στη παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Είναι 100% συνεταιριστική επιχείρηση, έχει 10 παραγωγικά συγκροτήματα, παράγει κατά μέσο όρο 1,1 εκατ. τόνους ζάχαρης το χρόνο, και συνεργάζεται με 6.000 παραγωγούς, ενώ απασχολεί 1.500 άτομα προσωπικό.

Πρόκειται για ένα σοβαρό και υπολογίσιμο μέγεθος στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που δείχνουν και οι αριθμοί της: Στη ζαχαρική χρήση 2010-2011, ο τζίρος του ομίλου ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ.

Συνεργάζεται ήδη με την ΕΒΖ , καθώς παράγει φασόν ζάχαρη για την ελληνική εταιρεία και μόνο μέσω αυτής προμηθεύει την ελληνική αγορά.

Η ίδια διαθέτει ζάχαρη υπό τις επωνυμίες "Daddy" και "Erstein", ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή καθώς παράγει επίσης αιθανόλη και αλκοόλη για τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, καλλυντικών. 
Επιπλέον,  παράγει φυσικά συμπληρώματα τροφίμων , επεξεργάζεται υποπροϊόντα της τευτλοκαλλιέργειας για τη βιομηχανία ζωοτροφών, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στις ΑΠΕ, με τα βιοκαύσιμα.

Στον όμιλο της Cristal Union, μετέχουν η εμπορική CristalCo, η France Alcools, η Ethanol Union, η Deulep και η Desialis.



Τα στοιχεία που έγειραν την πλάστιγγα

Το οικονομικό, παρότι διόλου αμελητέο, δεν είναι το μοναδικό σημαντικό στοιχείο που έγειρε την πλάστιγγα προς τη μεριά της Cristal Union. Στα υπέρ των Γάλλων φαίνεται ότι προσμετρήθηκαν  και μια σειρά από άλλες παράμετροι σχετικά με τη δυναμική της εταιρείας, αλλά και το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας: 

● Πρόκειται για έναν 100% συνεταιριστικό όμιλο ο οποίος, μάλιστα, από το 2011 έχει στο τιμόνι του έναν βοοτρόφο και τευτλοκαλλιεργητή, τον Ολιβιέ ντε Μποάν. H Cristal Union δημιουργήθηκε το 2000 από τη συνένωση τεσσάρων συνεταιρισμών. Σήμερα κατέχει το 21% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης στη Γαλλία.

● Επεκτείνεται διαρκώς και διευρύνει την παραγωγή της εντάσσοντας στο «άρμα» της όλο και περισσότερους τευτλοκαλλιεργητές αλλά και βιομηχανίες. Πρόσφατα ενσωμάτωσε δύο ακόμα μεγάλες ομάδες παραγωγών στη Γαλλία, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά της ζαχαρουργίας Vermandoise, η οποία την καθιστά πλέον την 5η μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου στην Ευρώπη με τζίρο 1,2 δισ. ευρώ.

● Από τις επαφές τους με τον εκκαθαριστή και το σύμβουλο πώλησης (EFG Eurobank), δημιουργήθηκε η εντύπως ότι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, εξέφρασαν την πρόθεση να «μεταφέρουν» την –υψηλή, ομολογουμένως- τεχνογνωσία που ήδη διαθέτουν.

● Έχει 10 παραγωγικά συγκροτήματα, ενώ είναι παλιός και δοκιμασμένος συνεργάτης της ΕΒΖ, καθώς παράγει φασόν ζάχαρη για την ελληνική εταιρεία και μόνο μέσω αυτής προμηθεύει την ελληνική αγορά. Πρόκειται, επίσης, για έναν όμιλο με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων καθώς παράγει επίσης αιθανόλη και αλκοόλη για τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, καλλυντικών, φυσικά συμπληρώματα τροφίμων, επεξεργάζεται υποπροϊόντα της τευτλοκαλλιέργειας για τη βιομηχανία ζωοτροφών, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στις ΑΠΕ, με τα βιοκαύσιμα.

Από τη δική τους πλευρά, βέβαια, οι Γάλλοι επιθυμούσαν σφόδρα να εντάξουν στο δυναμικό τους την ΕΒΖ και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες και την παρουσία τους εκτός Γαλλίας. Κι αυτό γιατί στον ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης, η μεγέθυνση φαντάζει μονόδρομος, τουλάχιστον για εκείνους τις εταιρείες που δεν επιθυμούν να γίνουν στόχος επιθετικής εξαγοράς από κάποιο ή κάποια εκ των μεγαλύτερων «παικτών» του κλάδου.



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου