3 Δεκ 2012

3 τροφές κατά της υψηλής χοληστερόλης.


Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα ένας στους έξι ενήλικες εμφανίζει επίπεδα χοληστερόλης μεγαλύτερα των 240 mg/ dl (φυσιολογικές τιμές: <200 mg/ dl). Σίγουρα υπάρχει ένα άτομο στο οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον με υψηλή χοληστερόλη, που κατά πάσα πιθανότητα δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό, ίσως επειδή δεν γνωρίζει πως μια τέτοια κατάσταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Πιο συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αποτελούν τη “σιωπηλή” ένδειξη ότι χρειάζεται να
προσέξετε περισσότερο τη διατροφή σας για να αποφύγετε την πιθανότητα να εμφανίσετε κάποιο πρόβλημα υγείας καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης μέσω της μείωσης στην κατανάλωση κρέατος, τυριών και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης. Εκτός αυτού, τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν πως αξίζει να δώσετε έμφαση στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών με θετικές επιδράσεις στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Σόγια: Η πρωτεΐνη σόγιας βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα υγιών ενηλίκων, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “European Journal of Clinical Nutrition”. Οι ερευνητές σύγκριναν τις επιδράσεις της πρωτεΐνης γάλακτος και σόγιας και διαπίστωσαν πως μόνο οι τελευταίες οδηγούσαν σε θετικά αποτελέσματα.

Αμύγδαλα: Σε μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Metabolism — Clinical and Experimental” φάνηκε πως η κατανάλωση αμύγδαλων στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής έχει θετικές επιδράσεις στα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Βρώμη: Οι γυναίκες που αύξησαν την πρόσληψη φυτικών ινών κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σύμφωνα με μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “American Journal of Epidemiology”. Καταναλώνοντας ένα φλιτζάνι βρώμης την ημέρα μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών κατά 8 γραμμάρια.

Κυριακού Κατερίνα

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πηγή: http://www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου