16 Δεκ 2012

Ο θαυμαστός κόσμος των βοτάνων, όπλο ενάντια στις ασθένειες.


Μπουκωμένη μύτη, βήχας, πονόλαιμος, κόκκινα μάτια, πόνος στα κόκκαλα, πυρετός.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα ίδια και τα ίδια.

Χειμώνας είναι, θα περάσει…

Το κρύο, η βροχή και η χαμηλή θερμοκρασία φέρνουν τις
πρώτες ιώσεις.

Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται πολύ εύκολα με το βήχα, το φτέρνισμα και την ανάσα.

Ας ανατρέξουμε λοιπόν στις φυσικές πηγές, το θαυμαστό κόσμο των βοτάνων, που άλλα υποστηρίζουν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο απωθεί τους ιούς και τα βακτηρίδια και άλλα βοηθούν να αντιμετωπίσουμε πολλές περιπτώσεις λοιμώξεων.

Τα βότανα δεν είναι πανάκεια, ούτε και ανταγωνίζονται τα κλασικά φάρμακα

Μπορούν να βοηθήσουν συγχρόνως με τα φάρμακα ή μόνα τους, όταν πρόκειται για καθημερινά προβλήματα, όπως οι ασθένειες του χειμώνα. Όταν επιλέγουμε βότανα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως είναι καθαρά και σωστά αποθηκευμένα.

Μόλις αγοράσετε τα βότανα, τα βάζετε σε σκούρα γυάλινα βάζα με ετικέτες και γράφετε καθαρά το όνομα του φυτού και την ημερομηνία αγοράς. Πώς όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βότανα για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

Έκχυμα
Αφέψημα
Βάμματα
Λάδια από βότανα
Κρέμες
Κάψουλες
Αιθέρια έλαια
Πως τα παρασκευάζουμε

Αφέψημα

Βράζετε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό μαζί με το βότανο, 1 κουταλάκι γλυκού σκεπασμένο για 10΄ σε σιγανή φωτιά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε άλλα 10΄. Το σουρώνετε και πίνετε 3 φορές την ημέρα. Αφέψημα κάνετε τα σκληρά μέρη του φυτού, όπως σπόρους, ρίζες, κλαδιά, φλοιό.

Έκχυμα

Βράζετε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό, κατόπιν το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε 1 κοφτή κουταλιά της σούπας βότανο και το σκεπάζετε για 10 – 15΄. Πίνετε 3 φορές την ημέρα. Έκχυμα κάνετε από τα φύλλα και τα άνθη των βοτάνων.

Βάμματα

Σε ένα δοχείο γυάλινο που κλείνει καλά βάζετε σε αναλογία 1:5 βότανο και οινόπνευμα 60ο για 20 ημέρες και το ανακινείτε καθημερινά (100γρ. βότανο σε 500ml οινόπνευμα 60ο). Έπειτα σουρώνετε το υγρό και το φυλάτε σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι.

Λάδια από βότανα

Χρησιμοποιείτε φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, σόγια καλαμποκιού) για εσωτερική ή εξωτερική χρήση. Σε 1 λίτρο λάδι προσθέτετε 200γρ. ψιλοκομμένο βότανο. Βάζετε το υγρό σε ένα γυάλινο βάζο για 1 μήνα στο φως του ήλιου και το ανακινείτε τακτικά. Μετά σουρώνετε το υγρό με 1 τουλιπάνι και το φυλάτε σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι.

Κρέμες

Αγοράζετε κρέμα βάση από φαρμακείο και βάζετε μέσα βάμματα ή φυτικά λάδια ή αιθέρια έλαια και έχετε την κρέμα που θέλετε.

Εναλλακτικές θεραπείες

Βότανα – Ομοιοπαθητικά
Βοτανοθεραπεία
Αρωματοθεραπεία
Μελισσοθεραπεία
Ανθοϊάματα Μπαχ
Ajurveda – Φυτικά καλλυντικά
Βιολογικά προϊόντα
Φυτικά λάδια – ανθόνερα
Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα φυσικό φαρμακείο για το χειμώνα

Για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Echinacea: Είναι πολύτιμο για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Ρίζα asragalus: Tο παίρνετε προληπτικά για να προλάβετε τις λοιμώξεις, αλλά και κατά τη διάρκεια της ασθένειας γιατί μειώνει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων.
Σταγόνες από κουκούτσι γκρεϊπφρουτ
Τα ίδια βότανα μπορείτε να τα πάρετε και σε βάμμα. Η δοσολογία είναι για τους ενήλικες 30 – 50 σταγόνες σε λίγο νερό 3 φορές την ημέρα και για τα παιδιά άνω των 7 ετών 10 σταγόνες 3 φορές την ημέρα.

Για το κρυολόγημα με καταρροή

Ένα αποτελεσματικό μίγμα βοτάνων είναι: Echinacea, solidago, alea, sampuco, μέντα, υδράστιδα, σε ίσα μέρη. Πίνετε 3 φορές την ημέρα.

Επίσης, λάδι μασάζ σε περίπτωση κρυολογήματος, βρογχίτιδας και μυϊκών πόνων από γρίπη:

Σε αμυγδαλέλαιο 100γρ. αναμιγνύουμε:

25 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκο
25 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτο
25 σταγόνες αιθέριο έλαιο κέδρο
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο
Μασάζ πρωί και βράδυ.

Για τη βρογχίτιδα και το βρογχικό άσθμα

Μίγμα βοτάνων σε ίση ποσότητα από: ευκάλυπτο, γλυκόριζα, ύσσωπο, φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα, μελισσόχορτο. Κάνετε αφέψημα και πίνετε 3 φορές την ημέρα.

Για τον πονόλαιμο και την αμυγδαλίτιδα

Μίγμα βοτάνων από: θυμάρι γλυκόριζα, φασκόμηλο, μολόχα, echinacea, υδράστιδα, σε ίσα μέρη. Κάνετε αφέψημα και πίνετε 3 φορές την ημέρα.

Επίσης γαργάρες με αφέψημα φασκόμηλου ή θυμαριού 3 φορές την ημέρα.

Σε ίση ποσότητα τα εξής βάμματα: πρόπολη, μύρο, echinacea.

Βάζουμε σε χλιαρό νερό 50 σταγόνες από το μίγμα και κάνουμε γαργάρες 3 φορές την ημέρα. Αν θέλετε να το κάνετε πιο ισχυρό, βάζετε μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων: ευκάλυπτο, θυμάρι.

Για τον βήχα

Μίγμα βοτάνων με μαλακτικές, αποχρεμπτικές ιδιότητες από: μαραθόσπορο, alea, γλυκόριζα, sampuco, θυμάρι, βήχιο. Κάνετε έκχυμα και πίνετε πολλές φορές την ημέρα.

Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε στο σπίτι ένα σιρόπι. Βράζετε 100γρ. νερό με 100γρ. ζάχαρη και 50γρ. μέλι. Μόλις ετοιμασθεί το σιρόπι – βάση, βάζετε από 10% από τα εξής βάμματα: lobelia, βήχιο, θυμάρι. Πίνετε μια κουταλιά 3 φορές την ημέρα.

Μια χειμωνιάτικη παραδοσιακή συνταγή είναι το σαλέπι, το οποίο έχει μαλακτικές, αποχρεμπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες:

Σαλέπι 5γρ.
Πιπερόριζα 4γρ.
Κανέλλα 1γρ.
Προσφέρεται και σαν θερμαντικό ρόφημα.

Τα πανάρχαια αυτά γιατρικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εξαίρετα αποτελέσματα, είτε σε αντικατάσταση των συμβατικών φαρμάκων, είτε ως συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή και επιπλέον, χωρίς, παρενέργειες.

Αν λοιπόν το προτιμάτε, εξοπλίστε το «Εναλλακτικό» σας φαρμακείο!

Πηγή:http://www.advancehealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου