12 Δεκ 2012

Το μήλο δίνει σχήμα στο μέλλον.


Τα απαραίτητα όπλα ώστε να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της αγοράς, εγχώριας και διεθνούς, δίνει στο ελληνικό μήλο η εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων καλλιέργειας, όπως η τεχνική της πυκνής φύτευσης, με παράλληλη χρήση της κατάλληλης σε κάθε περίπτωση ποικιλίας.


Σε ό,τι αφορά την πυκνή φύτευση προσφέρει ισχυρά κίνητρα, ώστε να εγκαταλειφθεί ένας
παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας αρκετών χιλιάδων ετών, αφού υπόσχεται αύξηση των αποδόσεων σε επίπεδα μέχρι και υπερδιπλάσια από έναν παραδοσιακό οπωρώνα, καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής. Τελευταία λέξη της «μόδας» είναι η μέθοδος φύτευσης «σούπερ σπίντελ» (super spindle), στην οποία μιλάμε για αποστάσεις 3,5 x (0,8-1) μέτρα.

Στην Ελλάδα οι μηλεώνες, οι οποίοι καλύπτουν το 0,4% της συνολικής γεωργικής γης και προσφέρουν μία παραγωγή της τάξης των 260.000 τόνων ετησίως, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες δενδρώδεις καλλιέργειες με εγγεγραμμένες 3 ποικιλίες στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Πάνω από 2.000 ποικιλίες
Το μήλο είναι φρούτο, καρπός του δέντρου μηλιά (Malus domestica) της οικογένειας των Ροδοειδών. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα. Ο καρπός του έχει εύγευστη σάρκα και είναι δυνατόν να περιέχει μέχρι δέκα σπέρματα. Ο αριθμός των ποικιλιών της μηλιάς ξεπερνά τις 2.000. Οι πολυάριθμες αυτές ποικιλίες κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες.

Ανάλογα με το χρώμα τους διακρίνονται σε κόκκινες, πράσινες, κίτρινες, σκωριόχροες, κέρινες κ.ά.

Ανάλογα με τη σύσταση και την υφή του καρπού, ταξινομούνται σε μαλακές, τρυφερές, τραγανές, υδαρές κ.ά. Η κυριότερη όμως κατάταξη γίνεται ανάλογα με την περίοδο που ωριμάζει ο καρπός, σε θερινές, φθινοπωρινές και χειμερινές.

Τελευταία λέξη της «μόδας»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα νέων ποικιλιών, οι οποίες σε συνδυασμό με τα νέα σχήματα υπόσχονται να φέρουν μια μικρή επανάσταση στην ελληνική μηλοκαλλιέργεια, αποτελούν οι Forlady® και Modi®. Μια συνοπτική εικόνα των κυριότερων σύγχρονων ποικιλιών που προωθούνται στην αγορά είναι οι παρακάτω:
● Από τις πρώιμες ποικιλίες, η Gala και ιδιαίτερα οι κλώνοι Gala Schniga, Anaglo, Brookfield Gala στις πεδινές περιοχές.
● Από τις όψιμες, η ποικιλία Fuji και ιδιαίτερα οι κλώνοι Fuji Kiku 8 και Fuji Zhen Aztec. Επίσης, η Granny Smith σε πεδινές περιοχές.
● Από την ομάδα Red Delicius οι κλώνοι Red Chief, Superchief, Red Kan, Scarlet Spur, Red Cap για ημιορεινές και ορεινές περιοχές.
● Από την ομάδα Golden Delicius, οι κλώνοι Golden Reinders, Golden Smoothee και Golden B.
● Από τις τριπλοειδείς ποικιλίες, οι Red Jonaprince, Jonagored και Jonagold, με επικονιαστές δύο διπλοειδείς ποικιλίες για κανονική γονιμοποίηση στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές.
● Από τις σύγχρονες προστατευμένες ποικιλίες μηλιάς οι Modi®, Goldrush®, Forlady®, Gold Chief-Gold Pink®, Gala Buckeye®, Fuji Fujiko®, Super Chief®, Jeromine®, Superchief Sandidge®.

Η Fuji Fujiko® ωριμάζει αρχές Οκτωβρίου, εμφανίζει πολύ μεγάλη παραγωγικότητα, πολύ καλή διατηρησιμότητα πάνω από 8 μήνες και είναι ιδανική για χαμηλά υψόμετρα. Η ποικιλία Superchief Sandidge® ωριμάζει μαζί με την ποικιλία Red Chief, έχει υψηλή παραγωγικότητα και διατηρισιμότητα μέχρι 7 μήνες. H ποικιλία Forlady®
είναι δημιουργία του Instituto Sperimentale, σε διασταύρωση των ποικιλιών Forum και Lady Williams, ωριμάζει αρχές Οκτωβρίου, έχει μεγάλη παραγωγικότητα και διατηρησιμότητα πάνω από 8 μήνες. Πρόκειται για νέα όψιμη ποικιλία με εξαιρετικό χρώμα και γεύση.

Στις περιοχές που προβλέπεται εφαρμογή ολοκληρωμένης παραγωγής μήλων ενδείκνυται η ανθεκτική στο φουζικλάδιο ποικιλία Florina.
Η ελληνική ποικιλία Φιρίκι συναντάται κατά βάση στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Τα συνιστώμενα υποκείμενα
Νέα συστήματα πυκνής φύτευσης έρχονται για να πάρουν τη θέση της παραδοσιακής παλμέτας. Σε ένα σύστημα πυκνής φύτευσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η εγκατάσταση του οπωρώνα, δηλαδή η φύτευση των νεαρών δενδρυλλίων και η υποστύλωση (πάσσαλοι, σύρματα).

Η πυκνότητα των δέντρων ανά στρέμμα αυξάνεται κατακόρυφα και μπορεί να φτάσει μέχρι και 300-400 δέντρα το στρέμμα.

Στα συστήματα κυπαρισσάκι-Fusetto, και κορδόνι-Super Spindle οι αποστάσεις φύτευσης αρχίζουν από 4 x 1 μ., που σημαίνει 250 δέντρα στο στρέμμα μέχρι και 3,50 x 0,50 μ., που σημαίνει 570 δέντρα στο στρέμμα, ενώ τα υποκείμενα που χρησιμοποιούνται είναι κατά κόρον το Μ9, Μ26.

Αντίθετα, με μια παραδοσιακή καλλιέργεια ο αριθμός των δέντρων δεν ξεπερνά τα 150 το στρέμμα με αποστάσεις 2,5 μ. μεταξύ των δέντρων και 3,5 μ. μεταξύ των γραμμών με το κλάδεμα διαμόρφωσης να γίνεται απευθείας με τη φύτευση. Καθοριστικό ρόλο για την τελική πυκνότητα των δέντρων παίζει το πλάτος μεταξύ των γραμμών φύτευσης, εάν θα υπάρχει δηλαδή διάδρομος αρκετά μεγάλος, ώστε κάποιες από τις καλλιεργητικές φροντίδες ή ακόμα και η συγκομιδή να γίνονται με μηχανικά μέσα.

Το έχει... emphyton
Η ελληνική αγορά του μήλου δείχνει να αντέχει τους κραδασμούς από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα το οποίο διαφαίνεται από την εμπορική πορεία που παρουσιάζει το προϊόν. Η μαζικότητα των εξαγωγών σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Συρία απορρόφησε μεγάλη ποσότητα μήλων και είχε ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των διακινητών και γενικότερα τη διατήρηση του καλού εμπορικού κλίματος. Βέβαια, οι εξαγωγές αφορούν καθαρά το κόκκινο μήλο τύπου Starking, που προτιμούν και οι Έλληνες καταναλωτές. Όλοι τώρα ευελπιστούν στην καλή πορεία του πράσινου μήλου Granny Smith στις «παραδοσιακές» αγορές της Β.Α. Ευρώπης. Οι υπόλοιπες ποικιλίες Johnagold, Golden, Gala διακινούνται στην ελληνική αγορά η οποία φαίνεται να έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες σε ποσότητες και περιθώρια κέρδους για τους διακινητές.

Ο ρυθμός φύτευσης των τελευταίων ετών σε οπωρώνες μηλιάς είναι σχετικά σταθερός, με προτίμηση των παραγωγών σε ποικιλίες της ομάδας Red Delicious όπως Red Cap, Super Chief κ.ά. οι οποίες από τη μία είναι αρκετά απαιτητικές στην καλλιέργεια, με υψηλό κόστος παραγωγής ανά κιλό κι από την άλλη εξασφαλίζουν τις καλύτερες προοπτικές εμπορίας, δεδομένου των προτιμήσεων των αγορών σε κόκκινο μήλο. Βασικό μέλημα των παραγωγών πρέπει να αποτελεί η εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης απόδοσης ανά στρέμμα ώστε το κόστος παραγωγής να συμπιέζεται. Το σύστημα φύτευσης που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια (κυπαρισσάκι) δείχνει να εδραιώνεται και στην Ελλάδα προσδίδοντας στους παραγωγούς γρηγορότερα παραγωγή από τον 2ο ή 3ο χρόνο αλλά και αρκετά πιο συμπιεσμένο κόστος. Αυτό, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι ο Έλληνας καλλιεργητής επιτέλους επιστρέφει ξανά στα χωράφια, θα εξασφαλίσει στο μέλλον και μεγαλύτερο εισόδημα. Βέβαια, πάντα υπάρχει χώρος για επιχειρηματικές κινήσεις του τύπου «μεγάλα κτήματα με διάρθρωση και επιχειρηματικό πλάνο», που όμως σκοντάφτουν σε τρία εμπόδια:
Α) Την προχειρότητα του Έλληνα επενδυτή στον σχεδιασμό (συνήθως όλα γίνονται την τελευταία στιγμή).
Β) Την επιφυλακτικότητα και τη σφιχτή πολιτική των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους ενέργειες σε περίοδο κρίσης.
Γ) Την έλλειψη ουσιαστικών επενδυτικών προγραμμάτων σε συνδυασμό με την Ε.Ε.

Η εταιρεία emphyton καλύπτει μια γκάμα δραστηριοτήτων από την παραγωγή του πολλαπλασιαστικού υλικού μηλιάς, την παροχή τεχνικών οδηγιών και αγροεφοδίων στους καλλιεργητές μέχρι και τη διακίνηση-διαχείριση του τελικού προϊόντος, είναι παρούσα στον κλάδο των φρέσκων φρούτων προτείνοντας κερδοφόρες λύσεις στον Έλληνα παραγωγό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΤΣΙΔΗΣ

Tαγκαλάκη Έλενα

Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου